Blogi

Kilometrikorvausten kuningatar

Pertti Rosilan kirjoista käy ilmi, että savolaiskansanedustajat ovat kunnostautuneet muutenkin kuin pelkästään saunamiehinä, kuten Rytkös-Veikko teki. Nimittäin entinen kuopiolainen demarikansanedustaja Marja-Liisa Tykkyläinen oli kansanedustuslaitoksemme innokkain autoilija. Nimittäin hän ajoi yleensä neljä kertaa viikossa Kuopion ja Helsingin välin omalla autollaan ja sai markka-aikaan kilometrikorvauksia jopa 7700 markkaa kuukaudessa, joka nykyrahassa vastannee noin 1.500 euroa.

 

Syntymä nuuka eduskunnan talouspäällikkö Rosila huomautti Tykkyläistä siitä, että kansanedustajat saavat kotimaanlennoilla lennellä ihan ilmaiseksi ja että näin ollen halvemmaksi tulisi, että edustaja käyttäisi Finnairia Kuopion ja Helsingin väliseen matkusteluun. Esitys kuulostaa veronmaksajasta ihan hyvältä ja perustellulta, mutta se ei kuitenkaan mennyt läpi, sillä kohta Rosila sai lääkärintodistuksen, jossa kerrottiin, että Tykkyläisen terveyssyyt estävät lentämisen.

 

Sitkeä ja säästeliäs Rosila ei kuitenkaan luovuttanut, vaan esitti Tykkyläiselle, että Kuopion ja Helsingin välillä on monta nopeaa ja turvallista junavuoroa, joiden käyttäminen olisi halvempaakin. Mutta Tykkyläinen, joka myös on ilmeisesti sitkeä, ei luovuttanut, vaan kohta Rosilalle saapui lääkärintodistus, jonka mukaan junalla matkustaminen ei ole kansanedustajalle hyväksi, koska Kuopion ja Helsingin välillä on tunneleita, jotka eivät ole hyväksi Tykkyläisen terveydelle.

 

Ja niinhän se onkin, koska itsekin olen huomannut, että kyllä se ihan selvästi korvissa tuntuu, kun juna sukeltaa tunneliin.  Aion tähän ongelmaan vedoten kieltäytyä esimiehen määräämiltä Helsinkiin suuntautuvilta työmatkoilta.


Kommentit (1)Eduskunta ja psykopatia

Yleisen käsityksen mukaan pari prosenttia suomalaisista on psykopaatteja ja että vankilalaitoksessa psykopaattien osuus huomattavasti korkeampi. Mutta niin on myös eduskuntalaitoksessa, mikäli yhtään on uskominen eduskunnan entisen talouspäällikön Pertti Rosilan muistelmien toista osaa, joka on nimeltään Herrahissin vauhdissa. Kirjan luettuani ihmettelen, ettei kukaan kirjassa mainituista poliitikoista tai eduskunnan korkeista virkamiehistä ole alkanut vaatia oikeusteitse maineensa palauttamista.

 

Tässä yhteydessä on syytä palauttaa mieleen se, että muinoin jo yliopistossa minulle opetettiin rikosoikeuden yhteydessä se, että jos rikollisen mielentilaa tutkiva alan koulutuksen saanut henkilö lupaa lainata tutkittavalleen rahaa, on tutkittava varmasti psykopaatti. Psykopaatit osaavat nimittäin tarvittaessa olla erittäin hurmaavia ihmisiä ja niinhän ovat myös poliitikot.

 

Vaikka Rosila oli kunnon kokoomuksen jäsenkirjan omaava virkamies, niin omia aatetovereitaan hän ei säästele yhtään. Tosin Sauli Niinistöstä hän antaa erittäin myönteisen kuvan. Ilmeisesti miehiä yhdistää mieltymys tarkkaan talouden pitoon. Olihan joskus Niinistön puhemieskaudella käydä niin, että kansanedustajien enemmistö oli vaihtaa hänet toiseen, koska Niinistöä pidettiin hyvin ikävänä  kamreerityyppinä.

 

Kaikesta huolimatta kokoomuslaisella Rosilalla oli eduskunnassa myös hyviä kavereita. He olivat valtaosin oikeita ihanteellisia aatepoliitikkoja eli Lapin lestadiolaisia ja kommunisteja. Varsinkin Vasemmiston Markus Mustajärvi saa toiminnastaan tunnustusta. Ilmeisesti miehessä lappilaistaustasta johtuen yhdistyy lestadiolaisuus ja kommunismi.

 

Edellisessä kirjassaanhan Rosila suhtautui aika kriittisesti entisen yläsavolaisen SKDL:n edustajan Veikko Rytkösen toimintaan, koska hänen jäljiltään kuulemma löytyi eduskunnan saunanlauteiden alta rytkösiä. Tämän tapauksen jälkeen kieleemme vakiintui termi "ottaa perskänni". Tässä yhteydessä on syytä muistaa se, että Ylä-Savosta oli yhtä aikaa kaksi Veikko Rytköstä kansanedustajana. Toinen oli ammatiltaan raittiussihteeri, mutta toinen ei ollut mikään raittiussihteerityyppi, vaan pikemminkin päinvastoin.


Kommentit (0)Suomen jalkapalloilu kaatui omalle tasolleen

Viime aikoina on Suomen jalkapallomaajoukkue pelaillut unelmapelejä, mutta eilen Bosniaa vastaan poikamme kaatuivat takaisin omalle tasolleen ja takkiin tuli kolmen maalin verran. Mikäli joukkueemme keskeinen vaikuttajayksilö aina hymyilevä Paulus Arajuuri ei olisi loukkaantunut, Suomi olisi hävinnyt vain maalin verran.

 

Ja jos ottelun erotuomari ei olisi tehnyt selvää virhettä, kun hän tuomitsi Bosnialle perusteettoman rankkarin, olisi Suomen ensimmäinen EM-turnauspaikka ollut hyvin lähellä. Ilmeisesti tuomari kuitenkin päätti kyseenalaisella ratkaisullaan hyvittää pelin alkuvaiheessa viheltämättä jääneen käsivirheen ja toimi siten niin, että kokonaisvaltaisesti asiaa tarkasteltaessa oikeudenmukaisuus toteutui.

 

Selvästä syysmasennuksesta kärsivänä ihmisenä epäilen, että Suomi ja Bosnia sijoittuvat karsintasarjassa tasapisteille ja bosnialaiset etenevät EM-turnaukseen keskinäisten ottelujen maalieron turvin. Eikä se vääryys olisikaan, koska taidollisesti joukkue on meikäläisiä selvästi edellä. 

 

Suomalaisille ei ole mikään häpeä hävitä pallopeleissä entisen Jugoslavian kansoille, koska eteläslaaveilla näyttää olevan geenivirhe, joka tekee heistä erinomaisia palloilijoita, vaikka meidän vähää vaille arjalaisten yli-ihmisten on sitä vaikea tunnustaa. Esimerkiksi juuri päättyneissä lentopallon EM-kisoissa loppuottelussa olivat Serbia ja Slovenia vastakkain ja Serbia voitti vähän aiemmin myös naisten puolella lentopalloilun Euroopan mestaruuden.

 

Mutta suomalaiset voivat ylpeillä sillä, että me olemme maailman parhaita jääkiekkoilijoita. Sekä miesten että nuorten joukkue voittivat maailmanmestaruuden ja naiset jäivät hopealle vain käsittämättömän sääntösekoilun vuoksi. Pitkäselkäiset ja persjalkaiset suomalaiset ovat juuri sellaisia ihmiskuulia, jollaisia kiekkokaukalossa tarvitaan.


Kommentit (4)Paikkaansa hakeva uuni

Kuten asiaa tuntevista kommenteista voi lukea, oli eilen mainittu Satu-Setä, jonka tiiksaan, jonka tiedän nyt tarkoittavan noin kaksimetristä uittotyökalua, tartuttiin, oikealta nimeltään Antti Lohilahti. Hän muurasi Kallioniemen pirttiin maamme kirjallisuuden historiaan lähtemättömästi jääneen paikkaansa hakevan uunin. Se muurattiin vallan Amerikasta saatujen oppien mukaan hirsialustalle, joka sitten kuivuessaan ja lahotessaan sai uunin halkeilemaan ja kallistelemaan niin, että jopa tulipalon vaara oli ilmeinen.

 

Päätalon kirjoista saa sen käsityksen, että asia oli komedia, mutta Hermanni Päätalolle se oli tragedia ja  ilmeisesti yksi syy siihen, että Herkko piti viedä köysissä Oulun piirimielisairaalaan. Hermanni Päätalon kaltaiselle pohjoisen pieneläjälle uuni oli tärkeä ja kallis investointi, joka meni sillä kertaa pieleen. Herkko harmittelikin sitä, ettei investoinut rautakammiinaan.

 

Joku sielutieteeseen perehtynyt tutkija voisi joutessaan lukea koko Iijoki-sarjan, joka muistaakseni on noin 16.000 sivua, ja perehtyä siihen yhden suvun mielenterveysongelmien kuvauksena. Päätalon suvun miehille oli ilmeisiä perinnöllisiä ongelmia humeettirasiansa kanssa; Herkko vietiin köysissä piiriin, hänen veljensä Arvi päätyi itsemurhaan, pojista toinen kuoli parikymppisenä puukkotappelussa ja Kallekin yritti itsemurhaa.

 

Tosin pelkästään paikkaansa hakeva uuni ei ollut ainut syy Hermannin mielenterveysongelmiin. Kyllä hän oli muutenkin hullu, tai ainakin työhullu. Kun Herkko vanhoilla päivillä pääsi Tievaltion palvelukseen, joksi TVH:ta niillä selkosilla kutsuttiin, eivät hänen hermonsa kestäneet, kun hän joutui jäämään kahdeksi viikoksi maksulliselle kesälomalle. Vanhan kansan miehenä hän ei voinut hyväksyä, että jollekin maksetiin palkkaa jouten olosta. 

 

Olen muuten kiertänyt muutakin kuin tahkoa ja nähnyt ulkomaitakin, koska olen käynyt Haaparannassa, niin kuitenkin yksi haave minullakin vielä on ja haluaisin päästä paikanpäälle katsomaan Kallioniemen Päätalo-museossa olevaa Paikkaansa hakevaa uunia. 


Kommentit (2)Joululahjat kannattaa hankkia hyvissä ajoin

Sen verran jatkan eilen aloittamaani kirjakehua, että jos itselläni olisi vähänkin ylimääräistä rahaa ja jos joku minulle kaupittelisi alla olevien kirjojen kaltaisia hengentuotteita, niin kyllä minä vakavasti harkitsisin ostopäätöksen tekemistä jo pelkästään säälistä ja saattaisin hyvinkin päätyä hankintapäätökseen. Kyllä taiteen vuoksi kannattaa välillä vähän uhrautuakin, niin sitten tuntee itsensä hyväksi ihmiseksi.

 

Korostaisin vielä sitä, että joululahjojen keksiminen kanssaihmisille on vuosi vuodelta yhä entistäkin enenevämmässä määrin vaikeaa ja lahjasuunnitelmien pohtiminen kannattaa sen vuoksi aloittaa jo hyvissä ajoin. Alla olevat suhteellisen kauniit kirjat saattaisivat olla ihan hyviä joululahjoja ainakin henkilölle, jolla on jo kaikkea. Noita kirjoja hänellä ei todennäköisesti vielä ole.


Kommentit (0)1-5 / 4234 Seuraava sivu >>