Blogi

Stalinin kanava


Olen pyrkinyt elämässäni ainakin soveltuvilta osin noudattamaan lain käskyjä ja kieltoja, mutta eilen sosialistinen media paljasti, etten ole aina tässäkään pyrkimyksessäni onnistunut. Nimittäin olen kuvannut ja jopa julki saattanut kuvia ns. Putin puhelimista, joita näkee kaikkialla hyvässä itäisessä naapurissamme. Putin puhelimia lienee noin miljoona kpl, mutta koskaan en ole nähnyt sellaisella soitettavan. Nyt tietooni on saatettu, että kyseinen puhelin on ns. strateginen kohde eikä niitä saa sikäläisen lain mukaan valokuvata.

 

Vielä pahempi erehdys minulle ilmeisesti sattui Poventsassa Karjalassa vuosia sitten, josta alkaa Vienan-Itämeren kanava, jota ennen Stalinin kanavaksi kutsuttiin, kun erehdyin kuvaamaan sulkulaitteen, joka varmaankin myös on salainen strateginen kohde. Mielestäni ystävällinen vanha herra, joka oli ilmeisesti kanavan vartija, huuteli, että "Foto, Foto" ja tulkitsin sen kuvauskehotukseksi, mutta ehkäpä hän huutelikin, että "No foto, no foto".

 

Vaikuttava matkailunähtävyys on tuo kuuluisa kanava, joka saa historiaan perehtyneen satunnaisen matkailijan hiljaiseksi.  Rakennusprojekti saattoi olla yksi ihmiskunnan suurimmista. Työmaalla kuoli paljon pakkotyövankeja, arviot vaihtelevat 12.000 - 200.000 välillä, ja yleinen uskomus on, että vainajia syntyi yksi jokaiselle metrille. Luulen, että Kiinan muurin rakennustyömaakaan ei pystynyt moiseen saavutukseen.

 

Arvo Poika Tuomisen muistelmien mukaan Naftali Frenkel, oli taustaltaan ruotsinkielinen suomalainen. Hän oli rauhallisesti ja hillitysti käyttäytyvä ihminen toisin kuin venäläiset yleensä. Wikipedia tosin väittää miehen olleen silloiseen Turkkiin kuuluneessa Haifassa syntyneen juutalaisen, joten taas taitaa hedelmällinen tarina ja hedelmätön totuus olla sovittamattomassa ristiriidassa.

 

Frenkel ei edennyt juoksupojasta yhden maailman suurimman yrityksen eli Gulagin johtoon, kuten tapana on ollut, vaan mies aloitti tavallisena pakkotyövankina, joka kyllästyi ojennusleirien tehottomaan tuotantoon ja hankkiutui sitten pikkuhiljaa organisaation huipulle. Hän oli kuollessaan kenraaliluutnantin arvoinen sosialistisen työnsankari, joka varmasti perusteltua olikin.

 


Kommentit (0)Lehtomaitikka


Avasinpa päivällä telkkarin ja ruudussa näkyi ensin koivuja, joka asia ei herättänyt huomiotani, mutta huomiotani herätti siten se, että koivujen juurella kasvoi lehtomaitikkeja. Heti tajusin, että maisema on Uukuniemeltä, muualla en ole noita sinikeltaisia kukkia tavannut.  Sinikeltaisen olemuksensa vuoksi kasvia kutsutaan jossain päin, otaksuttavasti Ruotsissa, myös nimellä svensk soldat, joka suomeksi tarkoittaa ruotsalaista sotilasta. 

 

Wikipedia, josta tuo kuvakin on lainattu, kertoo kasvista seuraavaa:

"Lehtomaitikka (Melampyrum nemorosum) on tuoreissa metsissä ja lehdoissa kasvava yksivuotinen maitikkalaji. Se kasvaa 20–40 senttimetriä korkeaksi ja kukkii Suomessa kesä–heinäkuussa. Lehtomaitikan kukan 15–20 millimetriä pitkä teriö on kullankeltainen ja käyrätorvinen. Kukkien tukilehdet ovat väriltään violetit, harvoin kellanvalkoiset. 

Lehtomaitikkaa tavataan Keski- ja Itä-Euroopassa sekä paikoin Ruotsissa ja Etelä-Suomessa."

 

Sen verran korjaan Wikipedian tietoja, että minun mielestäni lehtomaitikka kasvaa Suomessa yleisesti vain Ahvenanmaalla ja Uukuniemellä ja muualla se on todella harvinainen. Olen jopa yrittänyt siirtää tuota Uukuniemellä rikkaruohonomaisesti joka paikassa menestyvää kasvia Savoon, mutta turhaa on ollut tämäkin työni. Se ei suostu kasvamaan edes savolaisessa kukkapenkissä.

 

Tuo tv-ohjelma, jossa lehtomaitikka esiintyi keskeisessä osassa, oli nimeltään Kolmannessa polvessa. Sen on Elina Hyvärisen vähän surullinen lyhytelokuva evakkosuvustaan ja varsinkin isoisästään Väinö Vuorinteesta. Tämä oli sikäli erikoinen uukuniemeläinen pienviljelijä, että hänen runojaan on julkaistu kirjana nimeltään Unteni juhlat.

 

Kolmannessa polvessa lyhytelokuva on ainakin jonkin aikaa nähtävissä tässä linkissä:

https://areena.yle.fi/1-4422833Kommentit (0)Lämpökaivo - kotimainen energian lähde

Alustavien laskelmieni mukaan eilen mainitsemani 200-metriset tuulimyllyt näkyvät peräti noin 50 kilometrin päähän. Monien mielestä ne pilaavat maiseman ja eräät myös epäilevät, etteivät hatut enää pysyisi päässä, mikäli maamme rakennetaan täyteen noita laitoksia.

 

Mutta minullapa on toinenkin visio kansantaloutemme energian tarpeen tyydyttämiseksi. Tuulimyllyjen sijasta Suomeen on rakennettava lämpökaivoja. Ensimmäinen lämpökaivo onkin jo rakenteilla Espooseen. Siitä tulee runsaan kuusi kilometriä syvä, joten sen pohjalla kiehuu 120-asteinen vesi, koska kallioperän lämpötila nousee 18 astetta kilometriltä. Espoon kaivo tuottaa lämpöä 40 megawattia, joka on 10 % kaupungin tarpeesta. Kaivon lopullinen hinta lienee noin 40 miljoonaa euroa, joten espoolaisten lämpö turvataan tarvittaessa 10 lämpökaivolla, joiden yhteishinta on 400 miljoonaa. Kaivot tuottavat lämpöä noin 20-30 vuotta, jonka jälkeen ne ovat jäähtyneet liian kylmiksi.

 

Ihmettelen sitä, miksi insinööri ei ole onnistunut vielä kehittämään Espoon kaivoon höyryturbiinia, jonka avulla kiehuva vesi muutettaisiin sähköksi. Höyryturbiini muuttaa reilun kolmanneksen kiehuvan veden energiasta sähköksi, joten eiköhän kymmenen dynamolla varustettua lämpökaivoa tuottaisi myös koko kaupungin tarvitseman sähkön. Luulen, että ongelmia tuottaa turbiinin rakentaminen kilometrien syvyyteen, mutta eiköhän hyvät insinöörit senkin asian ratkaise, kunhan heille vain varataan riittävästi aikaa ja tupakkaa.

 

Espoolaisia on noin 1/25 suomalaisista, joten siitä voisi laskea, että koko Suomen lämmön ja sähkön tuottamiseen tarvitaan 250 lämpökaivoa ja vaikka ne maksaisivat sarjatuotannossakin 40 miljoonaa euroa kappaleelta, niin kokonaishinta on sama kuin pitkään ja huolella Eurajoelle rakennetun yhden ydinvoimalan hinta. 


Kommentit (0)Lisää tuulivoimaa

Turve-energia kuumentaa tunteita kunnallisvaalienkin alla. Edellisten kunnallisvaalien alla sen sijaan tuulienergia kuumensi tunteita, koska tuulimyllyjen epäiltiin aiheuttavan lepakoiden räjähtelyä ja päänsärkyä ihmisille kymmenien kilometrien säteellä. Omakin vähäinen tunne-elämäni kuumenee turpeen takia, koska muistan, että kouluaikoinani yritin huonolla menestyksellä jukertaa kouluaineita joko aiheesta Turve - kotimainen energian lähde tai sitten aiheesta Metsiemme mätänevät miljoonat. Muita kouluaineen aiheita en saa nyt mieleeni.

 

Tuuliaihe sen sijaan saa mieleni hyväksi, sillä muutama päivä sitten uutisissa kerrottiin, että Ahvenanmaan luodoille rakennetaan lähi vuosina 500 noin 200 metriä korkeaa tuulivoimalaa, joiden alan erikoisasiantuntija kertoi tuottavan 40 % maamme energiasta. Ilmeeni muuttui hyvin mietteliääksi erikoisasiantuntijan lausunnon jälkeen. Jos hänen näkemyksensä on oikea, niin reilut tuhat tuollaista myllyä riittäisi tuottamaan koko Suomen energian.

 

En usko erikoisasiantuntijaa. Voi olla, että nuo myllyt jauhavat 40 % Suomen sähkön tarpeesta, joka on vain noin kolmannes maamme kaikesta energiankulutuksesta. Ja voi olla, että nuo voimalat tuottaisivat vajaat maamme sähköstä, mikäli ne toimisivat täydellä teholla koko ajan, mutta keskimäärin ne pyörivät vain puolella teholla.

 

Oma karkea Pilliklupi-5-askin kanteen suorittamani laskelma osoittaa, että koko maamme tarvitseman sähkön valmistaminen vaatisi 2000 noin 200-metristä tuulimyllyä, ja koko kansantaloutemme energiantarpeen tyydyttäminen tuulella vaatisi noin 10.000 myllyä. Lisäksi kansantaloutemme tarvitsee myös vetyä poltettavaksi kansantaloutemme eri tarpeisiin erilaisten fossiilien sijasta ja jos myllyjen sähkö muutetaan poltettavaksi vedyksi, häviää siinä matkan varrella 70 % energiasta harakoille.


Kommentit (5)Jyrkkä ei Päivi Räsäselle

Kiivaana velloo jälleen kerran keskustelu Päivi Räsäsen mielipiteistä ja niinpä minäkin vellon ja hämmennän asiaa vielä lisää entisestäänkin, jos se suinkin on enää mahdollista. Tuomitsen Päivi Räsäsen mielipiteet harhaviettisistä ihmisistä jyrkästi oikean suuntaisina mutta täysin riittämättöminä. Vaarallinen vapaamielisyys on hiipinyt kansan kirkkoomme Päivi Räsäsen hahmossa, mikäli hän kuuluu kansan kirkkoomme; varma en siitä asiasta ole.

 

Nimittäin Raamatun alkuperäisen ja väärentämättömän sanoman mukaan Herra kerrassaan käsittämättömässä viisaudessaan ja armossaan on ottanut moniin asioihin jopa Päivä Räsästä jyrkemmän kannan. Nimittäin Raamatun mukaan ainakin miespuoliset homot pitäisi vallan surmata - muistaakseni naisenpuoliseen homosteluun kirja ei ota kantaa ainakaan yhtä jyrkästi.

 

Ja mikäli oikein muistan, niin Raamatun mukaan myös partansa rajaajat, joihin itsekin lukeudun, tulisi tappaa. Muistelenpa myös, että Raamattu sanoo, että se, joka sapattina, eli perjantaina tekee työtä, tulee surmata. Itsekin pyrin tuon vuoksi välttämään varsinkin perjantaisin kaikenlaista työntekoa.

 

Myös kaikki huorintekijät Raamattu määrää kivitettäviksi, ja itse olen ajatellut mennä pikkujouluja seuraavana päivänä töihin kivikassin kanssa ja heitellä kivillä kaikkia niitä, joita huorinteosta epäilen. Ja kun oikein muistiani pinnistän, tulee mieleeni, että myös kaikki ne, jotka ovat avioeron jälkeen pariutuneet, pitäisi myöskin kivittää, joten kivipula uhkaa kohta maatamme.

 

Lopuksi korostan vielä sitä, että Raamattu määrää surmaamaan kaikki amalakelaiset ja tietysti tätäkin määräystä pitäisi pyrkiä noudattamaan, mutta itse en ole vielä tavannut yhtään amalakelaista, joten en ole onnistunut vielä surmaamaan heistä yhtäkään. Israelissa on saanut huomattavaa kannatusta näkemys, jonka mukaan palestiinalaisiksi kutsutut ovatkin oikeasti amalakelaisia. Kaksi palestiinalaista olen elämäni aikana tavannut. He olivat hyvin fiksuja ja ystävällisiä ihmisiä. 


Kommentit (2)1-5 / 4802 Seuraava sivu >>