Blogi

Vielä ei näytä tulevan katastrofia Kupsille

Viime vuoden heinäkuussa Kupsilla olli Euroliigan ottelu Varsovassa, jonka joukkue hävisi niukasti. Paluulento Suomeen viivästyi ja seuraavan Veikkausliigan ottelun sarjan heittopussia Kokkolan Palloveikkojavastaan  kuopiolaiset hävisivät ja silloin tuntui siltä, että siinä meni mestaruus. Mutta ei mennyt, koska Kups ei hävinnyt 13 kuukauteen yhtään ottelua, joka lienee Suomen, ellei peräti Pohjoismaiden ennätys.

 

Viime viikolla Kups pelasi itsensä jatkoon Euroliigassa dramaattisten vaiheiden jälkeen ja koska olen pessimisti enkä sen vuoksi  juurikaan koe pettymyksiä elämässäni, olin varma, että tänään Rovaniemellä joukkue on hätää kärsimässä. Ehkä niin onkin, mutta ensimmäisen puoliajan jälkeen kuopiolaiset  johtavat 0-2. Kolmesta laukauksesta kaksi on mennyt maaliin, joten harvinaisen tehokkaasti savolaiset ovat pelanneet. Aiemmin päivällä HJK laukoi seitsemän kertaa kohti Hongan maalia, mutta siitä huolimatta jäi maalittomaan tasapeliin.

 

Nyt näyttää Kupsin kannalta hyvältä, koska joukkue näyttää nousevan tasapisteisiin HJK:n kanssa, vaikka sillä on yksi ottelu vähemmän pelattuna. On lähellä, että Kups uusii hyvinkin mestaruutensa, sillä epäilen, että koronan vuoksi kausi jää kahteen sarjakierrokseen, joten montaa peliä ei ole enää jäljellä.


Kommentit (0)Kups-Suduvan

Onneksi kirjoitan tätä blogiani ja onneksi Palloliiton herrat tätä lukevat, koska Kupsin sivuilla olevaa tietoa tulevista otteluista on muutettu ja kuopiolaisten ensi keskiviikolle alun perin määrätty peli onkin siirtynyt ensi sunnuntaille. Niinpä joukkue saa peräti neljän päivän ottelutauon ennen Eurooppa-liigan mestaruuden kannalta ratkaisevan tärkeää ottelua Liettuan mestari Suduvania vastaan. Jos Kups ei voita, haaveet Eurooppa-liigan mestaruudesta on syytä haudata.

 

Huomasinpa alla olevasta Kups-Bratislava-ottelun kohokohdista kertovasta videosta, että vaikka ottelu piti pelata tyhjille katsomoille, niin kyllä siellä Mölymäen aidan takana näytti olevan suuri joukko innokkaita jalkapallon ystäviä tirkistelemässä kentällä täysin maamme hallituksen kieltoja ja käskyjä uhmaten. Saattaa olla, että ensi torstaina olen itsekin tirkistelijöiden joukkossa. Joku aloitteellinen Mölymäen tornivuokratalojen asukas voisi muuten alkaa myydä isolla rahalla pääsylippuja parvekkeelleen, sillä Mölymäen tornitalojen parvekkeilta on parahultainen näkymä pelikentälle.

 

Ääneen asiaa ei pitäisi sanoa, mutta vaikka olen pessimisti, jollainen ei elämässään juurikaan koe pettymyksiä, uskon, että Kups lähtee vahvana ennakkosuosikkina torstai-illan otteluun. Liettua ei ole kaksinenkaan jalkapallomaa ja luultavasti liettualaisilla on vähille rahoilleen muutakin käyttöä, kuin ostaa niillä afroafrikkalaistaustaisia vahvistuksia, joiden varassa Kupsin menestys pitkälle lepää, kun se kamppailee Eurooppa-liigan mestaruudesta.

 

Kups-Slovan Bratislavin-pelin prhaat palat näkee tästä linkistä:

https://t.co/2KvT4eJLVg?amp=1


Kommentit (0)Kupsin katastrofi

Synkät pilvet leijailevat kuopiolaisen jalkapalloilun yllä. Eilen KuPS meni taktisesti epäviisaasti voittamaan Slovakian mestarin Slovan Bratislavan, jonka pelaajabudjetti on viisinkertainen kuopiolaisiin verrattuna, vaikka Slvakia on Suomea puolta köyhempi maa. Nyt sitten katastrofia tuppaa kupsilaisille, koska joukkue saattaa joutua pelaamaan kuusi ottelua 15 päivässä ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että HJK on Suomen mestari.

 

Ensi sunnuntaina KuPS kohtaa näillä näkymillä Ropsin Rovaniemellä,  keskiviikkona HIFK:n kotikentällään, seuraavana päivänä torstaina joukkue todennäköisesti voittaa Liettuan mestari Suduvanin kotikentällään, sunnuntaina kuopiolaiset pelaavat Maarianhaminassa sikäläistä IFK:ta vastaan, sitten seuraakin kolmen päivän huili, kun joukkue matkaa torstaiksi joko Tukholmaan tai Romaniaan Euro-otteluun ja seuraavana päivänä vastaan tulee Tampereen Ilves Kuopion kotikentällä, jonka jälkeen alkaa kuitenkin palauttava vajaan kahden viikon maaottelutauko.

 

Nähtäväksi jää, tulevatko Palloliiton herrat järkiinsä ja vapauttavat kuopiolaiset puolustamaan maamme mainetta Keski-Euroopan rahakentillä ja muuttavat Veikkausliigan kireää ottelutahtia. Voi tietysti myös olla, että koronavirus pelastaa tilanteen, sillä käsittääkseni sekä Ruotsi että Romania ovat rajatapauksia matkustelun suhteen.

 

Ehkäpä asia järjestyy niin, että ruotsalaiset ja romanialaiset saapuvatkin pelaamaan koronavapaaseen Kuopioon ja varsinkin Romanian pojille saattavat Keskuskentällä puhaltavat Kallaveden hyiset tuulet olla pelillisesti hyvin hyydyttävä tekijä ? Se sitten saattaisi tarkoittaa sitä, että ikiaikainen unelmani hyvinkin toteutuu ja FC Barcelonan miljardöörit juoksevat liukastellen helmikuulla Kuopion hyyhmäiselle Keskuskentällä ties mikä paikka kylmästä sinisenä.


Kommentit (1)Evakkotaival

Pari iltaa sitten kerroin siitä, miten Uukuniemellä on panostettu matkailuun. Silloin jäi kertomatta, että myös satunnaisten matkailijoiden kannattaa huomioida Hotelli Uukuniemen vieressä sijaitseva Evakkotaival-baari. Siellä kannattaa käydä kuuntelemassa uukuniemeläisten juttuja ja nauttia kahvia sekä nisua.

 

Olen ajatellut, että Aamu-tv:n mitään sanomattomat poliitikkojen tyhjänpäiväiset keskustelut, joissa ei koskaan mitään sanota, ei ainakaan suoraan, voisi korvata suoralla lähetyksellä Evakkotaival-baarista lähetettävällä tv-lähetyksellä. Silloin kuultaisiin harvinaisen selviä ja suoria kannanottoja asioihin.

 

Viimeksi Evakkotaival-baarissa sain selvyyden yli 37 vuotta minua askarruttaneeseen kysymykseen. Nimittäin, kun  satunnainen matkailija kääntyy Uukuniementieltä Värtsintielle, niin sitä noin 100 metriä kulkiessaan näkee hän noin kymmenen metrin päästä tiestä tien länsipuolella noin viisi metriä halkaisijaltaan olevan ja noin kaksi metriä syvän montun.

 

Itse olen pitänyt sitä selvänä pommikuoppana, mutta kukaan paikkakuntalainen ei ole osannut kertoa montun tarinaa. Itse epäilin, että ehkäpä Talvisodan aikaan vihulainen yritti tuhota noin puolen kilometrin päässä seisovan Uukuniemen kirkon, kuten Kesälahdenkin kirkolle tehtiin, mutta että harvinaisen epätarkka pomminheittäjä on ollut asialla.

 

Mutta eipä liity kuvan kraateri Talvisotaan, vaan Jatkosotaan. Evakkotaival-baarista löytyi miehenpuoli, joka tiesi kertoa, että sodan alussa Puna-armeijan pommikone oli joutunut suomalaishävittäjän ahdistamaksi ja pudottanut hätäpäissään summamutikassa lastinsa Uukuniemen yllä. Muutama muukin pomminmonttu  kuulema löytyy lähimaastosta.

 

 


Kommentit (0)Uintimaraton

Vaikka Uukuniemen urheiluhistorian sankaritarusto onkin jo aiempien tietojen valossa pitkä ja paksu kuin gorillan käsivarsi, niin kyseinen käsivarsi pitenee ja paksunee nyt entisestään. Nimittäin vuonna 1948 ilmestyneessä arvokkaassa teoksessa Muistojen Sortavala kerrotaan seuraavaa:

 

"Kesällä 1927 suoritettiin Laatokalla pitkänmatkan uinti, joka uituun matkaan nähden jättää varjoonsa kaikki siihenastiset uintisuoritukset koko maailmassa. Kysymyksessä oli uinti Valamosta Sortavalaan, josta aikakirjat kertovat seuraavaa:

 

Elokuun 10. päivänä 1927 klo 20.06 laskeutui Valamossa Laatokkaan Rytyn asemamestari, sähköttäjä Matti Juho Hämäläinen. Hän suuntasi uintinsa kohti pohjoista tarkoituksenaan nousta maihin Sortavalassa. Uituaan yöllä harhaan noin 5 km Hämäläinen saavutti Sortavalan rannan seuraavana päivänä klo 22.15. Uitu matka oli harhailut huomioon ottaen noin 42 kilometriä ja aikaa kului Hämäläiseltä tähän ainutlaatuiseen urheilusuoritukseen 26 tuntia 9 minuuttia. Mainittakoon, että Englannin kanaali, jonka ylitse oli aikaisemmin uitu, on leveydeltään "vain" n. 32 km.

 

Matti Juho Hämäläinen oli syntyperäisiä karjalaisia, syntynyt Uukuniemen pitäjän Kalattoman kylässä 16.7.1899."

 

Se puute Muistojen Sortavala-kirjan jutussa on, että urheiluennätysten yhteydessä yleensä mainittua tuulilukemaa ei tällä kertaa kerrota. Sillä asialla on Laatokan yliuinnissa olennainen merkitys. Veikkaan, että Hämäläis-Mattia suosi myötätuuli. Mielenkiintoista olisi tietää myös veden lämpötila, jonka uskon sillä kertaa olleen miellyttävän lämmin. Joskus keskikesällä Valamossa käydessäni ihmettelin rantaveden kylmyyttä, joka johtuu siitä, että saaren edustalla on Laatokan syvin kohta, joka on muistaakseni peräti 225 metriä.


Kommentit (0)1-5 / 4574 Seuraava sivu >>