Blogi

Kirkkoherra työläisjalkapalloilijana

Vaan paljon saa Suonenjoki nykyään julkisuutta valtakunnan mediassa. Toissa päivä Iltalehti teki näyttävän jutun Suonenjoen kirkkoherra Petteri Hämäläisestä ja vaikka Suonenjoen urheiluhistoria onkin pitkä ja paksu kuin gorillan käsivarsi, laajenivat sen mitta suhteet entisestään.

 

Nimittäin jutussa kerrotaan, että Suonenjoen nykyinen kirkkoherra on legendaarisen työläisjalkapalloseura Kuopion Elon pelaaja ja puuhamies. Hänen isänsä oli maineikas kuopiolainen jalkapalloilija Tapio Hämäläinen, joka menehtyi sydänkohtaukseen jalkapallokentälle 37-vuotiaana. Jalkapallon harrastaminen on siis tavallaan 7-vuotiaana isänsä menettäneen kirkkoherran surutyötä.

 

Kirkonmiehet ovat innokkaita jalkapalloilijoita, mutta hieman ihmetyttää se, että kirkkoherra palloilee TUL:n joukkueessa. Ennen se olisi ollut skandaali ja potkujen paikka, mutta nykyään tilanne taitaa olla se, että tämän ajan papit ja varsinkin piispat, puhuvat kuin kommunistit ennen ja ovat innokkaita jalkapallon harrastajia.

 

Muistanpa, kuinka juttelin joskus vuosikymmeniä sitten Heinolassa silloisen sikäläisen kirkkoherra Hannu Niskasen kanssa jalkapallosta, hänkin oli innokas lajin ystävä ja hän kertoi, miten oli ollut helsinkiläispoikana seuraamassa joskus 50-luvulla Kuopiossa Kupsin ja Hjk:n kohtaamista.

 

Hjk johti jo 3-0, mutta sitten kuopiolaiset tekivät kaksi maalia ja ihan pelin loppuhetkillä Kups sai hyvältä paikalta vapaapotkun, jonka jälkeen suuri ja innostunut yleisömassa intoutui huutamaan, että "Kunu laakasoo, Kunu laakasoo"! Sitten hevosenpotkuistaan tunnettu Gunnar Boman laakasi, pallo osui ylähirteen ja pomppasi siitä kohtisuoraan ylöspäin noin 30 metrin korkeuteen. Hjk voitti pelin ja helsinkiläispojasta se oli tuntunut hyvältä.

 

Jutun työläisjalkapalloa harrastavasta Suonenjoen kirkkoherrasta voi lukea tästä linkistä: 

https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/da7b2800-ccc1-44fe-b184-077007d4733c?fbclid=IwAR1xPS253cKwNWcCZmyJ8d3AlVM1uGSolZ-Tjw35fD-zynZtep1cPcWe9aQ 


Kommentit (0)Suonenjoen kiinteistöbisnes käy kuumana

Vaikuttaa vahvasti siltä, että kiinteistöbisnes pyörii Suonenjoella vilkkaana ja että mansikkakaupungin kiinteistöt herättävät huomiota ja jopa kiinnostusta kaikkialla maassamme. Jokin aika sitten markkinoitiin Iisvedellä sijaitsevaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta Erkki Junkkarisen syntymäkiinteistöä kohtuuhintaan eli pyynti oli 3.000 €. Kiinteistön kerrottiin soveltuvan erityisesti poikamiehille tai koirille. Myynti-ilmoituksessa myönnettiin avoimesti, että se vika kyseisessä kiinteistössä on, että vessa puuttuu.

 

Joku päivä sitten Iltalehden näyttävässä jutussa uutisoitiin, että Suonenjoen asemarakennus on myynnissä. Hintapyyntö oli peräti yksi euro, mutta yleensähän kiinteistöistä pyydetään noin 20 % todellista hintaa enemmän, joten ostajakandidaatin kannattaa vielä tingata hinta oikein ihka tiukalle, kuten Päätalon Herkolla oli tapana.

 

Asemarakennuskiinteistö poikkeaa sikäli Erkki Junkkarisen syntymäkiinteistöstä, että siinä on myös hyvä vessavarustus, koska vessoja on peräti kuusi. Myönteisenä asiana myyjä korostaa myös sitä, että kiinteistön lähellä on kirkko. Jostain syystä sitä ei kerrota, että myös hautausmaa on ihan vieressä.

 

Itse harkitsen vakavasti asemarakennuskiinteistön hankkimista. Sinne voisin perustaa savendreijauskommuuniosuuskunnan, josta olen pitkään haaveillut. Savipottien kysyntä on maailmalla kova ja savipottibisneksessä liikkuvat varmasti isot rahat.

 

Suonenjoen asemarakennuksen myyntiä käsittelevä Iltalehden juttu löytyy tästä linkistä:

https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/2efeaa1d-381a-4af6-b55f-d692f788c6ba 


Kommentit (0)Joululahjat kannattaa hankkia hyvissä ajoin

Sen verran jatkan eilen aloittamaani kirjakehua, että jos itselläni olisi vähänkin ylimääräistä rahaa ja jos joku minulle kaupittelisi alla olevien kirjojen kaltaisia hengentuotteita, niin kyllä minä vakavasti harkitsisin ostopäätöksen tekemistä jo pelkästään säälistä ja saattaisin hyvinkin päätyä hankintapäätökseen. Kyllä taiteen vuoksi kannattaa välillä vähän uhrautuakin, niin sitten tuntee itsensä hyväksi ihmiseksi.

 

Korostaisin vielä sitä, että joululahjojen keksiminen kanssaihmisille on vuosi vuodelta yhä entistäkin enenevämmässä määrin vaikeaa ja lahjasuunnitelmien pohtiminen kannattaa sen vuoksi aloittaa jo hyvissä ajoin. Alla olevat suhteellisen kauniit kirjat saattaisivat olla ihan hyviä joululahjoja ainakin henkilölle, jolla on jo kaikkea. Noita kirjoja hänellä ei todennäköisesti vielä ole.


Kommentit (0)Uusi Uukuniemen kulttuurikirja


Rouvani blogilla kerrottiin eilen seuraavaa: ” Uukuniemen kulttuurijuttuja -kirjamme tuli tänään painosta. Ettei kukaan tulisi harhaanjohdetuksi, huomautettakoon, että kyseessä on lähinnä vain visuaalinen kulttuuri. Musiikkiin ja teatteriin pidimme parempana olla puuttumatta, sillä meillä ei ole siihen kummallakaan riittävää kompetenssia, mutta joitain mainintoja on siltäkin suunnalta. Tästä huolimatta sivumäärä on sama kuin viimeksi eli 347.

 

Ja edellisen tuotoksemme, Uukuniemi-juttuja -kirjan, tapaan mukana on myös sota- ja urheiluhistoriaa sekä tarinoita reissuistamme molemmin puolin itärajaa. Viimemainituissa on tällä kertaa painopiste vähän enemmän kulttuurissa. Kirjaa voi tilata sähköpostitse aulis(ät)koivistoinen.net omakustannehintaan 30 € (+ postimaksu 6€). Kirja on nyt pikkuisen hintavampi kuin viimeksi, sillä lopussa on vähän värisivuja.”

 

Rouvani vähättelee mielestäni jonkin verran kirjan musiikkikulttuuriin liittyvää osuutta, koska muistelen teoksessa paljastettavan sen tosiasian, että vaikuttaa ilmeiseltä, että nykyajan nuorison suosima kovaääninen ns. rocken roll -musiikki keksittiin Uukuniemellä, vaikka sitä asiaa ei vielä yleisesti tunnetakaan.

 

Nimittäin kesällä 1944 teki suomalainen pommikone pakkolaskun Uukuniemen Kummun kylälle, jolloin koneen tähystäjä Göran Ödner loukkaantui täräyksessä pahoin. Epäilen vahvasti, että tällä Uukuniemellä saadulla täräyksellä oli vaikutusta siihen, että Ödneristä tuli myöhemmin muusikko ja käsittääkseni ensimmäinen rock-iskelmän levyttänyt ihminen maailmassa.

 

En oikein hallitse tätä kulttuurin muotoa, mutta muistelen, että joku Bill Haley -niminen ulkomaalainen miehenpuoli levytti käsittääkseni myöhemmin saman meillä Tunnista tuntiin-nimisenä tunnetun rytmimusiikkikappaleen ulkomaakielellä nimellä Rock Around the Clock ja siitä tuli ihan menestynyt hitti muuallakin maailmassa.  

 

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan Göran Ödnerin esittämää nykyajan nuorison suosimaa kovaäänistä ns. rocken roll -musiikkia vuodelta 1956.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/06/21/

varhainen-rock-kaantyi-suomeksi-iskelman-muottiin


Kommentit (1)Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää - Juttuja Sisä-Savosta

Nuorempana ihmettelin sitä, miten hyvä ja erikoinen muisti minulla oli erilaisten tapahtumien suhteen, sillä mitä kauemmin tapahtumasta oli kulunut, niin sitä selvemmin minä sen muistin. Viime vuosina olen huomannut, että muisti on alkanut sassaroimaan ja niinpä olen, kun vielä jotain sentään mielestäni muistan, kirjoitellut vuosien ajan varsinkin blogilleni tarinoita ja katkelmia sekä hajamietteitä Suonenjoelta ja yleisemminkin Sisä-Savosta. Viimeaikaisten maailmanhistoriallisten tapahtumien suunnattomassa vyöryssä olen joutunut tosin tekemään eräitä korjauksia, lisäyksiä ja täsmennyksiä vanhoihin juttuihini.

 

Kirja nimeltään Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää – Juttuja Sisä-Savosta on juuri tullut painosta ja on nyt minulta tilattavissa. Kirja sisältää paljon lyhyitä tarinoita Sisä-Savosta ja sen historiasta. Historialliset kertomukset ovat täysin epävirallisia, mutta kuitenkin sangen luotettavia. Tosin satunnaisen lukijan on syytä muistaa, että monta kertaa hyvä tarina saattaa olla ikävällä tavalla ristiriidassa todellisuuden kanssa, joten eräiden juttujen osalta vastuu jää pitkälti lukijalle.

 

Koska pienpainatustoimintaharrastus on kallista eikä suinkaan ns. yksilehmäisen harrastus, on tämä  356 -sivuinen, pienipränttinen, noin 300 lyhyttä tarinaa ja muutaman kuvankin sisältävä kirja kallis, eli se maksaa 25 € ja lisäksi mahdolliset postikulut, jotka lienevät normaalisti noin 7 €. Köyhille ja pieneläjille kirjaa myydään tarvittaessa halvemmalla ja perustellusta syystä voin antaa sen ilmeiseksikin.

 

Kirjan voi tilata sähköpostilla osoitteesta aulis(at)koivistoinen.net tai puhelimitse numerosta 0505439647. Kirja ei ole hyvä, mutta kyllä minä itse ainakin sen säälistä ostaisin. Sekin vika teoksessa on, että siinä on myös samoja juttuja Kärkkäälän kylästä, jotka olivat jo kaksi vuotta sitten ilmestyneessä kirjassa Kärkkäälää ja kärkkääläläisiä, mutta perustelen asiaa sillä, että edellinen kirja on myyty loppuun.

 

Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää – Juttuja Sisä-Savosta saattaisi olla hyvä joululahja ihmiselle, jolla on jo melkein kaikkea; tätä hänellä ei todennäköisesti ole. Teos on sen ainakin sen kirjoittajan mielestä jonkin verran hauskempi kuin Volter Kilven Alastalon salissa, jota yleisesti pidetään Suomen parhaana kirjana.


Kommentit (2)1-5 / 4179 Seuraava sivu >>