Blogi

Reipas vai Riento?

Palataanpa vielä kuopiolaisen urheiluhistorian luokkaluonteeseen. Kalle Virtapohjan juuri ilmestyneessä mainiossa kirjassa Kekkonen urheilumiehenä kerrotaan, miten Suomenlinnan vankileirillä vartijana toiminut lapsisotilas Urho Kekkonen makoili kauniina kesäpäivänä nurmikolla keskustellen vierellään, tosin piikkilangan toisella puolen, makoilleiden Kuopion Reippaan tuttujen jalkapalloilijoiden kanssa yhteisestä harrastuksestaan. Olivathan Kekkosen edustaman Kajaanin Kipinän ja Kuopion Reippaan joukkueet kohdanneet edellisenä kesänä.

 

Minä, joka olen henkilö, joka helposti löydän rikan kanssaihmiseni silmästä, mutta en malkaa omastani, rohkenen epäillä kirjoittajalle sattuneen ajatuskatkoksen. Epäilen, etteivät piikkilangan huonommalla puolella olleetkaan porvarillisen Kuopion Reippaan potkupalloilijat, vaan Kuopion Riennon työläispotkupalloilijat.

 

Nimittäin Kuopion Reipas oli tehtailija Saastamoisen laillisen yhteiskuntajärjestelmän suojaksi perustama yksityisarmeija, kun taas Kuopion Riennon palloilijat olivat Israel Närhen komentaman vallankumouksellisen punakaartin kantavia voimia. Tosin enemmänkin kasarmilla makoilemiseksi, syöskentelyksi ja ilmeisesti myös haisemiseksi se vallankumouksen teko Kuopiossa meni.


Kommentit (0)Asevelihinta

Eilen Kuopion museolla tohtori Erkki Kinnunen kertoi Kuopion vuoden 1918 tapahtumista. Olen henkilö, joka näen helposti rikan kanssaihmiseni silmässä, mutta en näe malkaa, mikä se sitten onkaan, omassa silmässäni, ja niinpä korvaani särähti, kun alustaja kertoi suuren aselastin Kuopion punikeille toimittaneen tunnetun vallankumousmiehen Jukka Rahjan olleen Kuopiossa syntyneen.

 

En usko, että Jukka Rahja olisi syntynyt Kuopiossa. Suomen, ellei peräti Pohjoismaiden paras kirjailija Antti Tuuri pitää Rahjan veljeksiä pohjalaisina. Tämä ristiriita olisi mielestäni ratkaistavissa siten, että Antti Tuuri kutsutaan Kuopioon puhumaan Rahjan veljeksistä ja muutenkin vuoden -18 tapahtumista. Ainakin Tuuri on tällä viikolla Heinolassa puhumassa sisällissodasta, joten luulisin hänen tulevan kohtuullista korvausta vastaan myös Kuopioon.

 

Luulen, että Jukka Rahja on veturinkuljettajana ollessaan asunut eri puolilla Suomea ja jossain vaiheessa myös Kuopiossa. Ainakin hän todistettavasti oli perustamassa Kuopion Rientoa yhdessä Kolehmaisen veljesten kanssa. Ehkäpä Riennon jäsenyys selittää sen, että  Rahjan Kuopioon hankkimat 460 kivääriä ja 46.000 patruunaa varastoitiin Kuopion Riennon painisalille.  Valkoisten aseet olivat sodan alkuvaiheessa 40 Kuopion Reippaan voimistelijan hallussa. He muodostivat salaisen armeijan nimeltään Kuopion Aktivistien Salainen Taistelujärjestö; sen nimen toivoisi vielä palaavan Kuopion Reippaan tai Kupsin nimeksi.

 

Muuten ei Jukka Rahja pyssyjä pelkästään hyväntahtoisuuttaan Israel Närhen johtamalle kaartille tuonut. Hänelle piti maksaa kivääreistä 100 mk/kappaleelta, joka silloin vastasi kahdeksan voikilon hintaa. Nykyrahassa aseet maksoivat 20 euroa ja sillä rahalla saa enää neljä voikiloa. Asevelihintaan pyssyt taisivat mennä, koska esimerkiksi hirvikivääri maksaa nykyään noin 1.000 euroa.

 

Asekauppias Rahja oli kova kauppamies, vaikka Kuopion torrakot menivätkin vähän erikoistarjoushintaan. Kova kauppamies oli myös aselastia vastaanottamassa ollut Ville Vainio, alk. Karjunen, joka sodan jälkeen kunnostautui ihan oikeasti liikemiehenä. Ikiliikkujan keksimisessä, jota mies myös harrasti, hän ei menestynyt yhtä hyvin.


Kommentit (0)Suomen toiseksi hauskin mies

Kevään uutuuselokuva Suomen hauskin mies todistaa eittämättä, että Toivo Parikka oli vuonna 1918 maamme hauskin mies, mutta yhtä eittämättä Wikipedia todistaa, että saksalainen korpraali Karl Müller, jonka nimi vastaa Suomessa vaikkapa Kalle Miettistä, oli maamme toiseksi hauskin mies. 

 

Tosin Karl Müller tunnettiin meillä hänen komealta kalskahtavalta taiteilijanimellä Karl von Zedtwitz zu Hackenbach. Mies oli alun perin venäläisten sotavangiksi jäänyt korpraali, joka ilmoittautui vapaaehtoiseksi valkoisen armeijan riveihin ja esitti niin uskottavasti upseerismiestä, että hän sai Suomen armeijassa kapteenin arvon ja korkeita kunniamerkkejä sotatantereella osoittamastaan ripeydestä, oma-aloitteisuudesta ja urheudesta.


Erityistä urhoollisuutta hän pääsi osoittamaan Heinolan taisteluissa, kun hänen esimiehensä, jolla myös oli huomattavan hieno nimi, eversti Alexander Tunzelman von Adlerflugin sairastui ja valeupseeri Müller pääsi tuuraamaan everstiä. Ja esimerkillisesti hän suoriutuikin, vaikka osasi suomea vain kaksi sanaa, jotka olivat "eteenpäin" ja "perkele", mutta tuskin hyökkäyssodassa tuon suurempaa kielitaitoa tarvitaankaan.

 

Wikpedia kertoo Karl Müllerin ihmeellisistä seikkailuista mm. seuraavaa:

 

Karl Müller oli ensimmäisen maailmansodan aikana Saksan keisarillisessa armeijassa palvellut itävaltalainen korpraali, joka vuonna 1918 osallistui vapaaehtoisena Suomen sisällissotaan valkoisten puolella teeskennellen olevansa saksalainen yliluutnantti Karl von Zedtwitz zu Hackenbach. Hän saavutti mainetta useissa taisteluissa Pohjanmaalla ja Savossa yleten kapteeniksi ennen todellisen henkilöllisyytensä ja sotilasarvonsa paljastumista. 

 

Müller tunnettiin huimapäisenä konekivääriosaston johtajana, joka osallistui tammi–helmikuun vaihteessa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan kaupunkien valtauksiin, helmikuun lopussa Varkauden taisteluun sekä maaliskuussa Savon rintaman taisteluihin muun muassa Mäntyharjulla, Heinolassa, Savitaipaleella ja Taipalsaarella, kunnes haavoittui maaliskuun lopussa

 

Valkoiseen armeijaan yliluutnanttina värväytynyt Müller liittyi suojeluskuntalaisiin Kruunupyyssä juuri ennen Kokkolan valtausta, johon hän 29. tammikuuta osallistui konekivääriosaston johtajana. Müller oli Pohjanmaalla mukana myös Pietarsaaren ja Raahen valtauksissa sekä Oulun taistelussa, jossa hän johti Kruunupyyn, Pietarsaaren ja Vaasan suojeluskuntalaisista koottua konekivääriosastoa. Helmikuun alussa Müller osallistui vielä Kemin ja Tornion valtauksiin. Hänet palkittiin osoittamastaan urheudesta IV luokan vapaudenristillä.

 

Pohjanmaan sotatoimien päätyttyä Müller siirrettiin valkoisen armeijan Savon ryhmään   jonka riveissä hän oli heti ratkaisevassa roolissa 19.–21. helmikuuta käydyssä Varkauden taistelussa.] Komppanianpäällikkönä toiminut Müller muun muassa sytytti Ahlströmin sahan  palamaan saadakseen valoa taistelukentän pimeyteen. Myöhemmin maaliskuun aikana hän osallistui kaikkiin merkittävimpiin Savon rintaman taisteluihin osoittaen useasti kiiteltyä neuvokkuutta. Savitaipaleen taistelussa 4.–5. maaliskuuta Müller laati valkoisten hyökkäyssuunnitelman ja tosiasiallisesti johti pataljoonan vahvuista joukkoa, joka yritti vallata Savitaipaleen kirkonkylän. Operaatio epäonnistui, koska hänen esimiehensä ratsumestari Georg Hjalmar Tulander ei päässyt etenemään suunnitellusti. 


Heinolan taisteluiden yhteydessä Müllerin johtama osasto pakotti 12. maaliskuuta raskaan taistelun jälkeen punaiset perääntymään Lusista Heinolan kaupunkiin. Eversti Alexander Tunzelman von Adlerflugin menetettyä sydänvian vuoksi toimintakykynsä Müller sai 15. maaliskuuta johtaa Heinolan toista valtausyritystä, mikä ei kuitenkaan onnistunut. Tämän jälkeen hän siirtyi Savitaipaleen–Taipalsaaren rintamalohkon komentajaksi. Müller haavoittui päähän ja käsivarteen Taipalsaaren kirkonkylään tehdyn hyökkäyksen yhteydessä 23. maaliskuuta. Hänet ylennettiin kapteeniksi 31. maaliskuuta ja merkittiin armeijan luetteloihin jääkärikapteenina.[3] Samalla Müllerille myönnettiin III luokan vapaudenristi, jonka aikaisemmin oli saanut vain Länkipohjan taistelussa kaatunut Matti Laurila


Haavoittumisensa jälkeen Müllerin kunniaksi järjestettiin 16. huhtikuuta Mikkelissä suuri illanvietto, jonka aikana kuultiin kiitospuheita ja kuorolaulua. Hänelle lahjoitettiin kultaiset kellonperät, joiden vaakunaleijonalla varustettuun muistomitaliin oli kaiverrettu teksti ”Yliluutn. v. Zedwitzille Suomen vapauden puoltajalle 23.3.1918”.  Muutamaa päivää myöhemmin Müller kihlautui lappeenrantalaisen maisterin Hilda Maria Kourulan kanssa, joka toimi venäjän opettajana Kemin yhteiskoulussa

 

Müllerin väärä henkilöllisyys paljastui vihdoin kesän kuluessa, kun Saksan joukot olivat huhtikuussa tehneet maihinnousunsa Suomeen, ja hänet määrättiin hiljaisuudessa palaamaan Saksaan. Müllerille myönnettiin ero Suomen armeijasta omasta pyynnöstään 28. kesäkuuta 1918.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentit (0)Suomen hauskin mies

Maailmankaikkeudessa on muutama hyvä elokuva ja äsken näkemäni Suomen hauskin mies on yksi niistä. Elokuvan kerrotaan perustuvan ainakin jossain määrin tositapahtumiin ja ehkä niin onkin. Ainakin elokuvan päähenkilöllä Toivo Parikalla on sama sukunimi ja ammatti kuin punapäällikkönä toimineella teatterimies Jalmari Parikalla.

 

Olen vuosikymmeniä sitten lukenut Jalmari Parikan kapinamuistelmat nimeltään Viimeinen taisto, mutta siinä ei kerrota samanlaista dramaattista tarinaa kuin juuri ilmestyneessä elokuvassa. Sisällissodan aikaan Parikka ei toiminut teatterialalla, vaan oli Kymenlaakson suunnalla jopa jonkinlaisena rintamakomentajana.

 

Punaisilla oli ainoastaan yksi upseerin koulutuksen saanut, eli heti sodan alussa virkansa juonut luutnantti Ali Aaltonen ja sen jälkeen upseeripulan vuoksi johtoon nostettiin näyttelijöitä, jotka ainakin pystyivät näyttelemään upseeria. Valkoisten joukossa oli sen sijaan noin 700 tsaarin armeijan entistä upseeria ja noin 1400 huippukoulutettua Saksan jääkäriä, joten hallituksen joukoilla oli selvä laadullinen ylivoima teatterimiesten johtamiin punaisten pyssymiesporukoihin nähden, joilla oli vielä sodankäynnissä erikoinen tapa ratkaista asioita äänestämällä .

 

Tampereen punaisen puolustuksen johtaja oli amatöörinäyttelijä Hugo Salmela, Kymenlaaksossa joukkoja komensi oikea näyttelijä Jalmari Parikka ja kannaksen suunnalla näytteli suurta sotapäällikköä harrastelijanäyttelijä Heikki Kaljunen. Kaljunen olikin hyvä sotilasjohtaja, joka sai joukkonsa, kuten myös vihollisensa, tottelemaan, koska hän oli ilmeinen psykopaatti ja sadisti.

 

Yleensä kapinan jälkiselvittelyissä vähänkin suuremmat kiinni saadut punapäälliköt ammuttiin, mutta Jalmari Parikan kohdalla tehtiin poikkeus. Hänkin sai kuolemantuomion, mutta sitä ei pantu täytäntöön. Ehkä hänet pelasti maine Suomen hauskimpana miehenä ja niinpä hän pystyi myöhemmin toimimaan teatterinjohtajana ja näyttelemään 50 elokuvassa.

 

Myös punaisten eteläkarjalainen toinen rintamakomentaja Kaarlo Koskelo sai pitää ainuvansa. Yhden hyvän tarinan mukaan miehen pelasti Tukholman olympialaisista voitettu painikulta ja että Koskelon pelasti ammuttavien joukosta samoissa kisoissa keihäässä kultaa voittanut Jonni Myyrä. Toisen version tarinan mukaan Koskelo olisi ottanut joukkojensa palkkarahat ja paennut niiden turvin Amerikkaan liikemieheksi. Hänestä on myös käytetty titteliä saunanomistaja, jollainen myös minä olen.

 

Olympiavoittajien Jonni Myyrän ja Kaarlo Koskelon kohtalot liittyvät toisiinsa myös siten, että Myyräkin pakeni Amerikkaan liikemieheksi. Hän kavalsi matkaeväiksi Savilahden kunnan kassan. Kaarlo Koskelon kunniaksi on luettava se, että kuolemansa jälkeen hän testamenttasi aidon olympiakultamitalinsa Kotkan sosialidemokraattiselle työväenyhdistykselle, joten eiköhän ne mahdollisesti kavalletut punikkien päivärahat tulleet sillä kuitattua. Tukholman kisojen kultamitalit olivat nimittäin vielä aitoa kultaa; myöhemmät ovat olleet vain kullitettuja.


Kommentit (0)20 tappiotonta ottelua putkeen

Savon Sanomat, joka on maamme ainut palloilulehti, jossa julkaistaan myös kuolinilmoituksia, ei ole huomannut kertoa sitä, että kuopiolainen miesjalkapalloilu on menestynyt historiallisen hyvin. Nimittäin Kupsin miesjoukkue, A-juniorit ja B-juniorit ovat pelanneet kuluvana Herran vuonna 2018 yhteensä 20 ottelua häviämättä kertaakaan. Voitettuja otteluja on 17 ja tasapelejä kolme. Kupsilaiset ovat keränneet 57 sarjapistettä 60:sta mahdollisesta ja maaliero on huikea 61-13.

 

Viikonloppuna olin keskuskentällä seuraamassa b-junnuja, jotka kohtasivat sarjan kärkiottelussa Oulun Luistinseuran ja voittivat 3-0. Vanttera puolustaja Väinö Luttinen teki pelissä tämän vuoden upeimman maalin. Poika ampui 30 metristä maanuoliaisen, seurasin arvioni mukaan puolisen minuuttia pallon kiitoa ja näytti siltä, että pallo osuu keskelle tolppaa ja pomppaa siitä takaisin kentälle ja niinhän siinä näytti käyvänkin, mutta pelivälineessä oli jokin merkillinen kierre ja viime hetkellä se muuttikin suuntansa ja ylitti niukasti maaliviivan maalivahdin vain äimistellessä voimattomana tapahtunutta.

 

Kupsin A-junnut vierailivat sunnuntaina Lahdessa pelaamassa sikäläistä FC Kuusysiä vastaan, joka joukkue oli ennen miehissä  jopa koko maanosan huippuja, koska sitä silloin vahvistivat suonenjokelainen maalivahti Ismo Korhonen ja tervolainen puolustaja Hannu Jäntti ja pari kuopiolaistakin porukkaan mahtui, mutta niin vain lahtelaiset hävisivät kotikentällään murskalukemin  0-6.

 

Seuraavaksi Kupsin miehet matkustavat HJK:n vieraaksi ja pelkään pahinta, sillä ainahan ei voi voittaa.


Kommentit (0)1-5 / 3668 Seuraava sivu >>