Blogi

Käsivirheet ja paitsiot

Taas ratkesi Hjk-Kups-peli nololla tavalla. Helsinkiläisten napakka laukaus osui rangaistusalueella kupsilaisen käteen ja tuomari osoitti armotta pilkkua kohtalokkain seurauksin. Kahdessa edellisessä kotiottelussaan kuopiolaiset ovat turhaan vaatineet rankkaria vastaavista tilanteista. Käsivirhe on hyvin tulkinnanvarainen virhe.

 

En ole yhtä jyrkkä mielipiteiltäni kuin Tahko Pihkala, joka vaati, että on suuri vääryys, etteivät nuoret riskit miehet saa pallopelissä käyttää yläraajojaan ja että sääntöä olisi muutettava. Olen ainoastaan sitä mieltä, että aina, kun pallo jalkapallopelissä osuu pelaajan käteen, seuratkoot siitä epäsuoravapaapotku mutinoitta; tahallisesta käsivirheestä seuratkoot ankarammat sanktiot, eli jopa  rangaistuspotku ja varoitus, mikäli rike tapahtuu rangaistusalueella.

 

Eilen myös ihmettelin mietteliäänä televisiota katsoessani Chile-Kamerun-ottelun paitsioilveilyjä. Olen joskus esittänyt kansainväliselle jalkapalloyhteisölle paitsiosäännöstä luopumista. Onhan nykyinen sääntö monimutkainen, tulkinnanvarainen ja se mahdollistaa tuomareiden mielivallan ja sen myötä myös kaikenlaisen korruption ja jopa prostituution, mikäli asioista yhtään mitään ymmärrän.Esitykseni ei ole saavuttanut kansainvälisessä jalkapalloyhteisössä vastakaikua, joten sovinnollisuuteen pyrkivänä ihmisenä esitän tällä kertaa vain paitsiosäännön uudistamista. Olkoon siis paitsio olemassa, mutta yksinkertainen ja selkeä sääntö on se, että paitsio määritellään tilanteeksi, jossa hyökkäävän joukkueen pelaaja ylittää vastapuolen kenttäpuolen neljänneksen ennen palloa. Vastapuolen kenttäpuolen neljännekselle tunkeutumisesta ennen palloa seuraisi vapaapotku puolustavalle joukkueelle.Tässä vaiheessa uskon, että konservatiivisuuteen taipuvainen kansainvälinen jalkapalloyhteisö ei hyväksy uusia viivoituksia pelikentälle, koska nykyisellä viivoituksella on pärjätty vallan mainiosti 150 vuotta, mutta tyrmään tuon vastaväitteen sillä, ettei uusia viivoituksia tarvitakaan, vaan ottelun linjamiehet säilyttävät edelleen työpaikkansa ja heidän tehtävänsä on silmämääräisesti arvioida, ylitetäänkö puolustavan joukkueen kenttäpuoliskon neljännes ennen palloa.  Asian arviointia helpotettakoot siten, että kyseiseltä paitsioalueelta jätetään ruoho joko kokonaan leikkaamatta tai se leikataan huonosti.


Kommentit (0)Puskapissi

Touko Aallon valinta vihreiden puheenjohtajaksi ei ollut minulle yllätys, koska seuraan laajalti mediaa. Viimeksi parturissa käydessäni luin arvovaltaista Seiska-lehteä ja sen jälkeen olin varma, ettei eräs vahvana suosikkina pidetty naisvihreä tule puheenjohtajakisassa pärjäämään.

 

Nimittäin lehdessä näytettiin vallan kuvan kanssa, kuinka silloinen vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö maata retkotti nurmikolla jossain musiikkitapahtumassa, jossa käsittääkseni soitettiin nykyajan nuorison suosimaa kovaäänistä ns. rocken roll-musiikkia, vierellään edellä mainitsemani naispuolinen puheenjohtajaehdokas ja parin välissä oli suurehko pullo, jonka kerrottiin sisältävän jotain päihdettä.

 

Arvovaltaisen Seiska-lehden mukaan epäillyn päihteen nauttimisen jälkeen vihreä naisenpuoli oli käynyt häpeämättä ns. puskapissillä läheisessä pensaassa. Luulen, että siihen puskapissiin kariutui erään nosteessa olleen naispoliitikon mahdollisuus pääministerin virkaan. Tämä juttu leimasi hänet huonomaineiseksi, ellei peräti puolimaailmalliseksi naiseksi ja tämä tapaus tullaan vielä tarvittaessa nostamaan esiin sopivassa yhteydessä, mikäli tarvetta ilmenee.


Kommentit (0)Resurssien haaskausta

Vihreiden uusi puheenjohtaja selvisi todella hitaasti, mutta selvisi lopulta kuitenkin. Uusi puheenjohtaja Touko Aalto on minulle tuttu mies. Euro-vaalien alla tutustuin häneen Kuopion kirjaston edessä, jossa hän yhden päivän ajan hymyili ja jakoi kukkia tms. ohikulkeville. Minua ihmetytti se, miten mies pystyy hymyilemään kokonaisen päivän ja erityisesti minua ihmetytti se, miten Touko Aallon kaltainen mies on lähtenyt politiikkaan.

 

Minusta se on resurssien haaskausta. Mieleni teki noutaa vanha työntökuulani ja pyytää Aaltoa näyttämään, miten pitkälle se lentää. Nimittäin maamme 20 metrin-kerhoon kaivataan täydennystä ja Aallolla olisi kaikki fyysiset edellytykset puhkaista 20 metrin haamuraja. Samalla tavalla kuin nyrkkeilymanageri Elis Ask etsi koko ikänsä hyvää isoa miestä ammattikehiin, olen itse etsinyt hyvää isoa miestä Keski-Euroopan rahakkaisiin Timanttiliigan kuularinkeihin.

 

Arvioin, että Touko Aalto, joka Eurovaalien aikaan oli vielä hevosmiesten kielellä hyvässä ajolihassa, oli noin 200 cm pitkä ja läskitöntä painoa oli siunaantunut noin 150 kilogrammaa. Nyt mies on ilmeisesti siirtynyt vihreiden suosimalle kasvisdietille ja menettänyt noin 50 % elopainostaan, mutta siitä huolimatta olen sitä mieltä, että kaltaiseni valmentajalahjakkuus nostaisi hänet noin puolessa vuodessa mitaleille SM-kisoissa.

 

Mielestäni on suurta materiaalin haaskausta käyttää Aaltoa keveissä puoluehommissa, joihin kykeneviä on maassamme kolmisen miljoonaa, mutta huippulahjakkuuksia kuularinkiin löytyy ainoastaan sirkkelimiehen sormilla laskettava määrä. 


Kommentit (0)Kansojen liiga

Koska elämä on suuri osa jalkapalloilua, jatkamme aiheesta. Vaikka Kupsin pelien intensiivinen seuraaminen synnyttää suuria tunne-elämyksiä, niin maamme maajoukkueen peliesitykset eivät sellaisia yleensä synnytä. Suomi-Ukraina-ottelunkin tv-kommentaattori valitteli sitä, että Suomen jalkapallomaajoukkue alkaa olla vitsi. Minusta se ei ole vitsi, vaan tragikomedia. Tosin Ukrainaa vastaan poikamme taistelivat miehekkäästi, vaikka sitten pelin lopulta hävisivätkin vastustajan tekemällä viime hetken maalilla; joskus ennenkin meille on niin käynyt.

 

Mutta valoa on luvassa. Joskus väitin olevani niin vanha mies, etten tule näkemään Suomea koskaan jalkapallon suurturnauksessa, mutta saatan olla tapani mukaisesti väärässä. Ukraina-pelin selostaja kertoi nimittäin, että perusteilla on Kansojen Liiga, jossa Euroopan valtiot on jaettu neljään lohkoon menestyksensä perusteella ja että myös kaikkein heikoimman lohkon voittaja pääsee EM-turnaukseen. Suomellakin on siis mahdollisuuksia vaikka mihin, koska samassa kääpiövaltioiden lohkossa tulevat pelaamaan ymmärtääkseni Vatikaani, Gibraltar, San Marino, Monaco, Andorra, Liechtenstein, Fär-saaret ja Grönlanti.


Kommentit (0)Jalkapallotilastoja

Mutta kyllä ei ollut virhe jättää persujen kamppailun seuraaminen sivuun ja lähteä katsomaan hyvää jalkapalloviihdettä. Harva on se kerta, jolloin Kuopion Keskuskentän viheriöllä nähdään niin hyvää ja vauhdikasta jalkapalloilua, mitä eilen nähtiin, kun Kups ja Vps kohtasivat toisensa jalkapalloilun merkeissä.

 

Ottelu päättyi jännittävien vaiheiden jälkeen pistejakoon lopputuloksella 2-2, jota lopputulemaa voinee pitää kenttätapahtumiin nähden oikeutettuna. Tosin itse olin pelin jälkeen jopa sitä mieltä, että taitava vaasalaisjoukkue olisi saattanut voiton ansaita, mutta ottelun viralliset tilastot puhuvat lahjomatonta kieltä kuopiolaisten puolesta.

 

Kups voitti laukaukset 17-7, kulmapotkut peräti 10-2 ja torjunnat 2-7. Alan asiantuntijalle numerot paljastavat eittämättä sen, että Kups oli suorastaan ylivoimainen ja ainakin hopeamitali alkaa vaikuttaa urheilukielellä selviöltä.

 

Ottelun loppupuolella nähtiin taas perinteinen kupsilais-huipentuma. Onneksi tällä kertaa ajettiin ulos vain yksi ulkomaalaistaustainen pelaaja. Edellisellä kerralla ulos ja pitkälle pakolliselle huilille lähetettiin kaksi Kupsin  ulkomaalaistaustaista pelaajaa. Nähtäväksi jää, miten pitkään seuralla riittää ulkomaalaistaustaisia pelaajia ulosajettaviksi.

 

Kuopiolaisyleisö suhtautui tuomarin kovaan tuomioon perinteisellä savolaisella lupsakkuudella ja jäin ottelun jälkeen uteliaana seuraamaan järjestävätkö kuopiolaiset jalkapalloilun ystävät perinteisen remmiapellin opastaakseen ottelun oikeudenjakajaa oikeanlaisiin sääntötulkintoihin.

 


Kommentit (0)<< Edellinen sivu 11-15 / 3399 Seuraava sivu >>