Blogi

Strateginen maastotiedustelu

Väitöskirja Yrjö Keinosesta vahvistaa käsitystä siitä, että oli äärimmäisen innokas hiihtourheilija. Tosin täyttä varmuutta minulla ei ole siitä, että oliko hän yhtä innokas suksimies kuin valtioneuvos Harri Holkeri, josta väitettiin, että Suomen pankissa johtajana ollessaan tämä olisi joutunut uhraamaan jopa vapaa-aikaansa harrastukselleen.

 

Puolustusvoimain komentajana ollessaan Yrjö Keinonen oli virkaa hoitaessaan paljon suksilla, mutta väitöskirjan mukaan kyseessä ei ainakaan virallisesti ollut treenaaminen esimerkiksi puolustusvoimien mestaruuskilpailuihin, vaan kyseessä olikin kenraalin viranhoitoon kuuluva strateginen maastotiedustelu. Monta kertaa tämä strateginen maastotiedustelu tapahtui urheiluopistojen liepeillä.

 

Kerran puolustusvoimain komentaja Keinonen voitti itsensä laatiman ikähyvitysjärjestelmän avulla jopa puolustusvoimain mestaruuden ja silloin 50 kilometrin maailmanmestari Kalevi Oikarainenkin hävisi minuutin. Tosin aina ei ikähyvitysjärjestelmä ei riittänyt, vaan Keinonen turvautui ainakin kerran hieman epäreiluun virka-aseman arvovallan antamaan temppuun.

 

Nimittäin kun kenraali totesi matkaan lähdettyään voitelunsa epäonnistuneen, hän palasi starttipaikalle, voiteli suksensa uudelleen ja vaati itselleen uuden lähtövuoron, joka hänelle myös myönnettiin. Nykyaikana moisesta toiminnasta saisi kilpakumppaneiden parissa kusipään maineen ja nimensä näyttävästi lehtilööppeihin.

 

Väitöskirjasta löytyi myös selitys sille, miksi kenraali Keinonen joutui kerran Luonetjärvellä riitaan erään pikkutytön kanssa varuskunta-alueella sijainneen ladunkäyttöoikeudesta. Sen erinomaisen hiihtoväylän olivat varusmiehet määräyksestä tehneet vallan tamppaamalla komentajalleen, jotta tämä pystyi siltä käsin suorittamaan strategista maastotiedustelua sotilaallisesti tärkeän lentokentän ympäristössä. Pikkutyttöjen hiihtelyä varten sitä ei tehty.


Kommentit (0)Väitöskirja Yrjö Keinosesta

Joskus esitin ajatuksen, että jonkun itsensä pöhköksi lukeneen lisenssin tulisi tehdä väitöskirja entisestä puolustusvoimain komentaja Yrjö Keinosesta. Mutta eipä tulekaan enää kenenkään esittämääni väitöskirjaa tehdä, koska sellainen on jo tehty. Kirja on luettavissa internetissä, joten se on hyvää korona-ajan hengenravintoa. Kirjastothan ovat vielä pitkään kiinni.

 

Pentti Airion Maanpuolustuskorkeakoulun väitöskirja nimeltään Yrjö Keinonen: Uudistajaksi asetettu löytyy tästä linkistä: https://www.doria.fi/handle/10024/74457

 

Itsekin tuon kirjan luin ja se on ihan mielenkiintoinen. Tosin olisin kaivannut enemmän tietoa siitä, että salakuunteliko Suojelupoliisi puolustusvoimain komentajaa, kuten monet huhut väittävät. Laki ei siihen aikaan sallinut moista. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että Suopon johdossa oli siihen aikaan Arvo Pentti, joka palveli ongelmitta sota-aikana Yrjö Keinosen alaisena. Molemmat olivat Mannerheim-ristin ritareita ja taustaltaan maalaisliiton miehiä.

 

Esimerkiksi professori Lauri Puntila kertoi reilut kymmenen vuotta sitten julkaistussa päiväkirjassaan, kuinka hän meni kerran tapaamaan puolustusvoimain komentaja Yrjö Keinosta pääesikunnassa sijainneeseen komentajan työhuoneeseen. Silloin isäntä talutti arvon professorin heti kättelystä vessaan ja laski kraanan lorisemaan. Siellä hän rohkeni kertoa, että häntä salakuunnellaan eikä muualla kuin vessassa voi rauhassa jutella. Puntila epäili silloin isäntänsä mentaalihygienian tilaa.

 

Myös Keinosen tyttären kirjassa vihjaistaan Keinosen salakuunteluun, vaikka se oli siihen aikaan maassamme yksiselitteisesti kiellettyä. Muistelen, että kauan sitten olisi eräs maakuntalehti kysynyt tästä puolustusvoimain komentajan salakuunteluasiasta entiseltä Suopon päällikkö Pentiltä ja tämä olisi vastannut jotakin sen kaltaista, että totta kai sitä miestä salakuunneltiin. Ilmeisesti asian tunnustamista pidettiin korkean iän aiheuttamana dementiana eikä asiasta ei puhuttu enempää julkisessa sanassa.

 

 


Kommentit (0)Haipuvat mitalihaaveet

Tokion olympialaiset siirtyvät ainakin vuodella ja sen päätöksen myötä haipuivat Suomen mitalihaaveet vallan anhittomiin. Nimittäin maamme vahvin mitalitoivo nyrkkeilijä Mira Potkonen saavuttaa ensi marraskuussa kypsän 40 vuoden iän ja nykysääntöjen mukaan hän ei enää saa nousta olympiakehään. Toivottavasti tätä sääntöä muutetaan ennen kisoja.

 

Kirjoitan tätä Uukuniemen Urheilijoiden verryttelyasu ylläni enkä malta tässä yhteydessä olla mainitsematta, että pienehkö mitalitoivo on kuitenkin Uukuniemn Urheilijoiden sitkas naiskävelijä Tiia Kuikka, joka talvella loukkaantui pahasti jäätyään harjoituslenkillä auton töytäisemäksi, ja kun olympialaiset siirtyvät, antaa se lisää toipumisaikaa Tiialle, joka saattaa hyvinkin yllättää naisten 50 kilometrin kävelyssä. 50 km:n kävely on ilmeisesti viimeisen kerran olympialajina, koska sitä matkaa pidetään liian vaativina naisille, joka näkemys tuntuukin hyvin perustellulta.

 

Olen sitä mieltä, että äskettäin painiuransa lopettanut vasta 25-vuotias Petra Olli saattaisi hyvinkin olla vielä vahva mitaliehdokas, mikäli hän peruisi lopettamispäätöksensä ja palaisi molskille. Ehdotankin kansalaiskeräystä Petran pään kääntämiseksi. Itse olen valmis maksamaan kansalaiskeräykseen ainakin viisi euroa, jotta Petra saadaan muuttamaan mieltään.

 

Toivottavasti joku eteläpohjalainen lukee tämän ja pistää kansalaiskeräyksen pystyyn. Eteläpohjalaisethan ovat tunnetusti aikaansaapaa väkeä. Muistelen, että joskus toista kymmentä vuotta sitten oli Unkari Formulakisat peruuntumassa, koska radalle laskeutunut pöly oli estää ajamisen eikä unkarilaisten toimeliaisuus meinannut riittää asian hoitamiseen. Silloin Pohjanmaalla kerättiin jo väkeä Unkarin radan putsaamistalkoisiin ja halukkaita pyydettiin ottamaan oma luuta ja Lainapeitteen kevytpressu mukaan.


Kommentit (0)Kansakuntien rationaalisuus

Eilen yritin kautta rantain kertoa satunnaiselle lukijalle sen, että vielä nykyäänkin esi-isiemme uskonnollinen perinne vaikuttaa yhteiskunnissa.  Kalvinistiset maat saattavat olla monessakin asiassa parhaat, mutta pohjoismaiset protestanttiset valtiot ovat tasa-arvoisuutensa vuoksi vähiten huonot, koska jostain merkillisestä syystä juutalaisten vihaaja Luther oli kuitenkin ainakin jossain määrin köyhän asialla, vaikka vaatikin kapinoivien talonpoikien tappamista hullujen koirien lailla.

 

Heti asiasta kirjoitettuani luin professori Timo Vihavaisen kuusi vuotta sitten julkaiseman jutun siitä, miten yhteiskunnat voidaan jakaa ryhmiin käsitteiden eloonjäämisarvot vastaan hedonismi, jonka ymmärrän jonkinlaiseksi valintojen vapaudeksi ja traditionaalisuus vastaan rationaalisuus. Itse ymmärrän asian niin, että mitä suurempi on yhteiskunnan hedonismi ja rationaalisuus, niin sitä parempi tavallisen kansan kannalta.

 

Edellä kerrotulla asteikolla mitattuna noin kymmenen vuotta sitten maailman johtotähtenä loisti Ruotsi ja muut protestanttiset Pohjoismaat sinnittelivät heti sen kintereillä. Hedonismissa Pohjoismaiden takana tulivat anglosaksiset Englanti, Usa ja Australia, mutta yllättäen rationaalisuudessa niiden edelle kiilasivat konfutselaiset maat Japani ja Kiina. Japani ohitti rationaalisuudessaan jopa Ruotsin.

 

Tämän tutkimuksen jälkeen tutkin mietteliäänä niitä uutisia, joiden mukaan rationaaliset ruotsalaiset eivät näytä hötkyilevän koronan torjuntatoimien kanssa toisin kuin eräät. Tosin rationaalinen Kiina on saattanut ripeällä toiminnallaan saattanut torjua koko taudin, vaikka sieltähän se tiettävästi lähti liikenteeseen. Tosin kaikkea sopii epäillä.


Kommentit (0)Peljättävä paikka

Aikana, jolloin yleisesti vallalla alkaa olla teologinen näkemys, jonka mukaan kaikki pääsevät taivaaseen ja aikana, jolloin paavi esitti näkemyksenään, että taivaaseen pääsevät myös kiltit lemmikkieläimet, niin satunnaisen matkailijan silmään pistää kummasti tuo Suonenjoen körttikirkon oven yläpuolelle satunnaisen matkailijan lievästikin sanottuna vähemmän sydämellisesti tervetulleeksi toivottava kyltti, jossa todetaan "KUINKA PELJÄTTÄVÄ ON TÄMÄ PAIKKA".

 

Sillä julistuksella ei pyritä miellyttämään kaikkia, kuten nykyajan markkinamiehillä on tapana.  Pelollahan lutkukirkko opetti muinaiset esi-isämme lukemaan ja pyrki myös rajoittamaan muinaisten esi-isiemme juopottelunsyntiä sekä korosti sitä, että otsa vaahdossa, kuten muistaakseni Sanassa sanotaan, tulee tämän leipänsä tienata.

 

Niinpä voimmekin nauttia nyt pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta, jossa ihminen voi tulla sangen hyvin toimeen, vaikka ei töitä tekisikään. Se on historiallisesti ja maantieteellisesti tarkasteltuna hyvin epänormaali tilanne. Amerikkalaiset pitävät pohjoismaisia yhteiskuntia sosialistisina ja monet venäläiset suorastaan kommunistisina, jollaisesta yhteiskunnasta Neuvostoliitossa kovasti haaveiltiin.

 

Nähtäväksi jää, miten eri yhteiskuntamallit suoriutuvat tämänhetkisestä kriisistä. Korona kaataa tällä hetkellä varsinkin huolettomia roomalaiskatolisia eikä Amerikan itsekkyyttä korostavilla kalvinisteillakaan kovin hyvin mene; ainakin talousennustukset povaavat sinne melkoista katastrofia.

 

Pohjoismaalaiset luterilaiset ovat tähän asti selvinneet koronan kynsissä aika hyvin, mutta eivät kuitenkaan pärjää alkuunkaan idän ortodokseille, koska Venäjällä on kuollut tähän mennessä vasta yksi ihminen koronaan ja hänkin ilmeisesti enemmänkin vanhuuteen ja veritulppaan. Niin ainakin, mikäli yhtään on uskominen sikäläisiin tiedotusvälineisiin. 


Kommentit (0)<< Edellinen sivu 11-15 / 4408 Seuraava sivu >>