Blogi

Ei ne jyrännykkään meitiä

Mikäli emmentaalin vaivaama muistini ei petä, niin lähes 52 vuoden odotus päättyi eilen. Vanhat asiat muistan vielä kristallin kirkkaasti, vaikka emmentaali huonontaakin lähimuistiani ja niinpä muistan, miten Olympiastadionilla pelatussa maaottelussa vuonna 1967 Ruotsia vastaan hyökkääjä Tommy Lindholm epäonnistui keskitysyrityksessään pahasti, jonka seurauksena pallo leijaili vastustamattomasti Ruotsin maalin ylänurkkaan ja Suomi voitti Ruotsin 1-0. Samalla Suomi voitti myös Pohjoismaiden mestaruuden, joka nykyään tuntuu kovalta saavutukselta, koska onhan esimerkiksi Islanti maailman ehdotonta eliittiä.

 

Eilen Suomi vastoin ennakko-odotuksiani voitti Ruotsin Eero Markkasen tahtomaalilla ja mieleni valtaa syvä riemu. Onhan Markkanenkin tavallaan Suonenjoen Pallon kasvatteja, koska Markkasten suvun ensimmäinen edustaja, joka alkuperäiseltä nimeltään oli Esko Kolehmainen ja ruotsalaisten antamalta nimeltään Eskil Utmärkare, jonka voi kääntää Erämaan Eskoksi, asui Suonenjoen Suonteen  kylällä 1500-luvun lopulla. Hän ei ollut tiettävästi niinkään palloilumiehiä, vaan hän kunnostautui enemmänkin Nuijasotapäällikkönä.

 

Tietääkseni Eero Markkasella on nykyään vaikeuksia mahtua joukkueeseen Ruotsin rahakentillä ja niinpä eilen, kun katselin hänen esityksiään Kupsin oululaislähtöisen Markus Karjalaisen rinnalla, tuli mieleeni, että Kups voisi satsata ensi kesän Eurokenttiä varten ja ostaa Markkanen tuomaan fyysisyyttä kuopiolaisten riveihin. 

 

Onhan mies tavallaan Savon poekia, joista alkaa olla pula nykyään. Minun lapsuudessani noin puolet Suomen jalkapallo maajoukkueesta oli syntyisin Kuopiosta, mutta eilen Savoa edusti ainoastaan juonikas laitahyökkääjä Robert Taylor, joka on syntynyt Kuopiossa. Hänen isänsä pelasi siihen aikaan Kupsissa.


Kommentit (0)Kolme ihanteellista jalkapalloilijanuorukaista

Kohta alan seuraamaan Viafreelta Suomi-Ruotsi-jalkapallomaaottelua ja pelkään pahaa, että ne jyrää meitin jälleen kerran. Mutta tällä kertaa meillä on ihan hyvä selitys sille, jos ne jyrää meitin. Nimittäin Huuhkaja-joukkueemme ei ole nyt parhaassa mahdollisessa iskussa, koska tuulen nopea kärkimies Riku Riski kieltäytyi syvistä eettisistä syistä matkustamasta Qatariin, joka tietysti oikein onkin.

 

Nyt on sitten paljastunut, että Suomen jalkapallomaajoukkueessa on ainakin kolme ihanteellista nuorukaista, joka on hieno asia.  Vähän aikaa sittenhän Suomen maalivahti Jesse Joronen, joka on Simpeleen poikia siitä Uukuniemen läheltä, kertoi jossain haastattelussa, että hänen mielikirjansa on Dostojevskin Idiootti ja että hän on sen lukenut moneen kertaan. Lisäksi tämä pari kymmpinen ja ilmeisesti ammattilaisjalkapalloilijana hyvin ansaitseva nuorukainen totesi, että raha ja materiaalinen onni ovat vain hetkellisiä.

 

Jesse Joronen on kirjallisuusmausta päätellen todella erilainen nuori ja muutenkin hyvä ihminen. Enpä usko, että kukaan suomalainen jääkiekkoilija, paitsi valmentaja Alpo Suhonen, olisi Idiootin lukenut. Suomen jalkapallomaajoukkueesta saattaa Jorosen lisäksi löytyä toinenkin Pentti Haanpään tuotannosta tuttu Lukuhullu Täky, koska hyökkääjä Timo Furuholm ilmoittaa harrastuksekseen kirjallisuuden. Hän kertoi haastattelussa lukeneensa viimeksi Marquetzin Sadan vuoden yksinäisyyden. Uskon vahvasti, että Idiootinkin hän on lukaissut.

 

Tässä yhteydessä en jaksa olla muistuttamatta siitä, miten neljännesvuosisata sitten jääkiekon puolella puhuttiin älykkökentällisestä, koska ainakin yksi kolmikosta, eli toinen Wahlstenin veljeksistä,  oli suorittanut merkonomin tutkinnon.

 

Kohta alkavan Suomi-Ruotsi-ottelun voi katsoa tästä linkistä eikä maksa mitään, mutta kirjautua täytyy ja se vie aikaa minuutin.

https://www.viafree.fi/ohjelmat/urheilu/huuhkajat

.


Kommentit (0)Puhuva ja pussaava kansa

Vaan eivät pärjää enää Suomen pojat perinteisissä talvisissa yksilölajeissa. Keski-Euroopan mäkiviikoilla, jota meikäläiset ennen hallitsivat suvereenisti, paras suomalainen oli sijalla 35. Kilpaladuilla menee vielä huonommin. Suomesta ei löytynyt yhtään miestä, joka olisi jaksanut hiihtää loppuun asti Keski-Euroopan latuviikon loppuun asti. Onneksi ei Tiilikais-Pekan ja Nopos-Paavon tarvinnut tätä häpeää nähdä.

 

Sen sijaan Suomen miehet voittivat joku viikko sitten sählyn maailmanmestaruuden jo toisen kerran peräkkäin eikä pelin keksineistä ruotsalaista ollut oikein edes vastusta. Eilen pikkuleijonat voittivat jääkiekon maailmanmestaruuden. Eilen Suomi myös voitti lentopallon Em-karsinnoissa vahvan palloilumaa Tanskan käsittämättömän ylivoimaisesti. Toissa päivänä Suomen eri ikäiset tyttöjen ja poikien koripallomaajoukkueet kohtasivat Ruotsin vastaavat yhdistelmät ja kaikki ottelut voitettiin kerrassaan käsittämättömän ylivoimaisesti. Hyvät länsinaapurimme tekivät suunnilleen puolet Suomen joukkueiden pisteistä. Meikäläisten ylivoima oli jotain kerrassaan käsittämätöntä.

 

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Suomen kansasta on tullut hyvin sosiaalisesti kyvykästä puhuvaa ja pussaavaa kansaa. Sitä ei olisi uskonut siihen aikaan, kun jäyhät ja vähäpuheiset Paavo Nurmi ja Veikko Hakulinen pitivät yllä maamme urheilumainetta.


Kommentit (0)Pikkuleijonat voitti vain vaivoin maailmanmestaruuden

Maamme asiantunteva media oli jälleen kerran oikeassa, kun se epäili Suomen nuorten maajoukkueen mahdollisuuksia mm-kisoissa. Alusta alkaen poikiemme peli takkuili. Maalinteko oli tehotonta, älyttömiä jäähyjä tuli aivan liikaa, alivoimapeli oli alkusarjassa turnauksen kolmanneksi huonointa ja  ylivoimapeli kerrassaan luokatonta. Joukkueen paljon puhutut supertähdetkään eivät tehotilastoissa liiemmälti  loistaneet.

 

Jos nyt jotain hyvää täytyy väkisinkin pikkuleijonien esityksestä keksiä, niin maailmanmestaruuden joukkue kuitenkin voitti. Tosin paljon onnea ja vastustajien epäonnea mestaruuteen tarvittiin. Finaaliottelussakin voittomaali tuli aivan loppuhetkillä eikä se todellakaan ollut mikään tekomaali vaan selkeä räkämaali. Eikä tilastojenkaan valossa Suomen voitto ollut mikään yllätys, koska joka kerta, kun nuorisomaajoukkueemme on finaaliotteluun selvinnyt, se on poistunut voittajana.

 

Lopuksi kannattaa muistaa se, että maailmanmestaruus oli pikkuleijonille vasta viides. Sekä Kanada että eri nimillä esiintynyt Venäjä ovat molemmat voittaneet peräti 17 kertaa.  Ja Pohjois-Amerikan Yhdysvallatkin hengittävät tilastoissa ihan Suomen niskaan neljällä mm-kullalla. Eikä varmaan mene montaakaan vuotta, kun sekä Ruotsi että Tsekki uhkaavat Suomen asemaa kolmanneksi parhaana, koska molemmilla on kasassa jo kaksi maailmanmestaruutta.


Kommentit (1)Karjala-maila

Sortavalan seudulla on ollut perinteisesti paljon puusepänteollisuutta. Luulenpa, että aloitin opintieni Sortavalan Helylässä valmistetussa pulpetissa, koska ennen sotia maamme johtava pulpettitehdas toimi siellä. Helylän pulpetit olivat varmaankin niitä jykeviä rumiluksia, jossa istuin- ja pöytä osa olivat kiinni toisissa. Ne pakottivat koululaiset istumaan selkä suorassa.

 

Neuvostovallankin oloissa Helyllä oli merkittävä rooli mekaanisessa puunjalostuksessa, koska yhteen aikaan siellä toimi maailman suurin jääkiekkomailakombinaatti. Hyvän itäisen naapurimme konkurssin jälkeen Suomessakin myytiin Karjala-mailoja. Itsekin ostin juniorimallin noin neljällä markalla. Mailan varsi oli punainen ja siinä luki valkoisin meikäläisin kirjaimin KARJALA.

 

Karjala-mailojen laadusta kertoo se, ettei Punakone niitä käyttänyt, vaan pelasi suomalaisilla Torontoilla ja Kohoilla. Tosin jossain urheiluhistoriakirjan kuvassa Harlamov-Petrov-Mihailov-ketju poseerasi Moskova-merkkiset mailat käsissään, mutta se kuva oli varmaankin pelkkää ropakantaa . 

 

Maamme jääkiekkoilun isä Dynamo Honkavaara kertoo muistelmissaan, että kun 50-luvulla ensimmäinen venäläinen kiekkojoukkue kävi Suomessa vieraillulla, päättivät meikäläiset, että peli voitetaan sillä yksinkertaisella taktiikalla, että aloituksissa katkaistaan vastustajan mailat. Ne nimittäin näyttivät huonolaatuisilta kapistuksilta.

 

Mutta sekään taktiikka ei auttanut. Pelin jälkeen laskettiin, että suomalaisilta oli katkennut 12 mailaa, mutta venäläisiltä ei ensimmäistäkään. Taidehistoriasta en paljoa ymmärrä, mutta lienee niin, että silloiset suomalaiset mailat edustivat siroa rokokoota, mutta neuvostoliittolaiset jykevää barokkia.

 

Yle-Areenalla on muuten nähtävissä mielenkiintoinen dokumentti Toronto-mailan ja Punatähtien suhteesta:

https://areena.yle.fi/1-522333Kommentit (0)<< Edellinen sivu 11-15 / 3966 Seuraava sivu >>