Blogi

Mestaus

1.3.2018 tuli kuluneeksi sata vuotta viimeisestä Suonenjoella tapahtuneesta mestauksesta. Sotasurmat-tietokanta käyttää asiasta nimitystä mestaus, jolla sanalla yleensä tarkoitetaan kirveellä suoritettua teloitusta, vaikka Suonenjoella maanviljelijä Aapeli Tiitinen otettiin hengiltä ampumalla.

 

Tapahtumapaikkana oli Suonenjoen Vanhahautausmaa, jonka lähellä kirkkoherra Bergin hautaa olleeseen suureen kuuseen Tiitinen ainakin tarinan mukaan köytettiin ennen ampumista. Teloituksen tekotavasta on olemassa kaksi eri näkemystä; toisen tiedon mukaan Tiitisen ampui Suonenjoen suojelukuntalaisista koottu ryhmä, toisen version mukaan ampuja oli jääkärivänrikki Johan Sainio yksin.

 

Tapauksen jälkeen Tiitinen jätettiin tapahtumapaikalle, josta hänen veljensä kävi erään naapurinsa kanssa ruumiin hakemassa. Veli yritti viedä vainajan pitäjän ruumishuoneelle, mutta suntio ei suostunut avaamaan sen ovea, vaan neuvoi työntämään vainajan Suonteeseen tai Suonenjokeen, jossa tämä voisi vilvoitella ennen helvettiin päätymistään.

 

Lopulta eräs talollinen suostui ottamaan Tiitisen kalmon heinälatoonsa säilytykseen odottamaan hautausta. Vainajan veli harmitteli sitä, että hyvä turkki oli vereentynyt ampumisen vuoksi pilalle, mutta mukana ollut naapurinmies uskoi siitä saatavan vielä pesemällä käyttökuntoisen.

 

Aapeli Tiitisen tapauksessa pyrittiin noudattamaan muotoseikkoja, sillä hänet tuomittiin Suonenjoen suojeluskunnan muodostamassa pikaoikeudessa kuolemaan, koska hän oli ollut johtamassa punakaartilaisosastoa, joka kävi 5.2.2018 surmaamassa Lempyyllä maanviljelijä Pekka Sikasen ja tämän lisäksi samalla kertaa ammuttiin myös Sikasen luona majailleet kaksi rautalampilaista suojeluskuntalaista Aaro Tolsa ja Kalle Berg. Tarinan mukaan talosta ryöstettiin myös arvotavaraa, joten tapausta kutsuttiin myös ryöstömurhaksi.


Kommentit (0)Atomivene Aave

Hyvän itäisen naapurimme päämies todisti vaalikampanjansa loppuhuipennuksessa, että hänen nappulansa on vähintäänkin yhtä iso ja toimiva kuin muillakin ihmiskunnan alfauroksilla ja että hän on valmis tarvittaessa lähettämään ohjuksensa minne tahansa maapallolla.

 

Putin paljasti myös asia, jota jostain syystä ei ole tiedotusvälineissä juurikaan kommentoitu, eli hän kertoi Venäjän kehittäneen ydinkäyttöisen ohjuksen. Sellainen olisi ihan uusi ihmiskuntaa onnellistuttava tekninen innovaatio. Moni asiantuntija suhtautuu keksintöuutiseen epäillen tai ainakin korostaen sitä, että jos venäläiset olisivatkin kehittäneet ydinkäyttöisen ohjuksen, niin tuskin se kuitenkaan toimisi, koska venäläiset vessatkaan eivät toimi.

 

Itse pidän Putinin puhetta täytenä totena, koska jo vuonna 1946 suomalaiskeksijä kehitti ydinvoimalla toimivan moottoriveneen, ainakin mikäli yhtään on uskomista E. Spiderin, eli Erkki Levannon, poikien seikkailukirjaa Atomivene Aave, jonka lainasin moneen kertaan Kärkkäälän kansakoulun vaatimattomasta kirjastosta. Teos jätti mieleeni lähtemättömän jäljen ja sen sanoma palasi mieleeni Putinin vaalipuheen ansiosta.

 

Atomivene Aaveen takakannessa kerrotaan kirjasta seuraavaa:

 

"Ystävykset Heikki ja Jaakko ovat reippaita koulupoikia, joiden mieliharrastus on kalastus ja metsästys. Hyvänä oppaana heillä tässä harrastuksessa samoin kuin matematiikantaidon kohentamisessa on Jonni-setä, erakko, joka on vetäytynyt maaseudulle valmistamaan suurta salaista keksintöä.

 

Tämä keksintö, atomivene Aave, se sitten vie pojat niihin päätähuimaaviin seikkailuihin, jotka ovat kirjan varsinaisena juonena. Mutta pelkkä seikkailukirja tämä ei suinkaan ole, sillä se antaa jännittävässä ja hauskassa muodossa arvokasta tietoa nykyaikaisesta atomifysiikasta, lähinnä atomin hajoittamisen ongelmasta. Tiedon pätevyyden takeena on tekijä, jonka salanimen taakse kätkeytyy muuan tunnettu tiedemiehemme."

  


Kommentit (0)Aapelikaan ei ollut mikään vesipoika

Olen ihmetellyt, miksi pakinoitsija Aapeli, eli Simo Puupponen, poistui keskuudestamme jo 51-vuotiaana. Syy asiaan selvisi, kun luin Jukka Parkkisen juuri ilmestyneen kirjan Aapelista. Viina vei hyvän ja kiltin ihmisen. Tosin virallinen kuolin syy oli kaatumisen yhteydessä syntynyt päävamma, mutta luulen tietäväni katumisen syyn. Vähän samalla tavalla kävi myöhemmin Tapio Rautavaaralle Tikkurilan uimahallissa.

 

Aapeli oli niin kova poika ottamaan, että hän joutui kaksi kertaa hoitoonkin deliriumin eli kansankielellä sanottuna juoppohulluuden vuoksi. Keskimäärin alkoholistit elävät 48-vuotiaiksi, eli pikkuisen keskimääräistä vanhemmaksi alan mieheksi Aapeli sinnetteli.

 

Työnsäkin mies hoiti jokseenkin kunnolla, sillä lehdissä ei muutama vuosikymmen sitten oltu nöpönuukia sen suhteen, missä kunnossa jutut kirjoitettiin. Tosin Aapelin pakinoitsijan ammatissa selviytymistä saattoi auttaa myös hyvä aviopuoliso Tuovi Puupponen. Joskus Aapeli sai lehden johdolta palautetta pakinoidensa laadusta, mutta hän puolustautui sillä, että eihän se Tuovi niin kovin kaksinen kirjoittaja ole.

 

Tuossa olisikin jollekulle itsensä pöhköksi lukeneelle kirjallisuuden lisenssille hyvä väitöskirjan aihe, eli miten suuri osa Aapelin tuotannosta onkin lähtenyt Tuovin kädestä. Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta, että Kittilän Särestöniemeen saapui kerran Helsingin herra ostamaan tauluja, jotka eivät tunnetusti olleet mitään alennusmyyntitauluja. Kesken taulukauppojen paikalle kiiruhti Reidarin veli Anton pensseli kourassaan ja kysyi taiteilijaveljeltään, että vieläkö pistetään lissää punasta.


Kommentit (0)Kups jyrää kaikilla rintamilla

Harva on se asia, josta suomalainen urheilunystävä on saanut viime aikoina iloita, mutta meillä kuopiolaisilla on kuitenkin yksi asia, josta saamme iloita. Nimittäin Kuopion Palloseura on tänä vuonna jyrännyt kaikilla rintamilla. Kupsin miehet ovat voittaneet kirkkaasti kaikki viisi Suomen cupin otteluaan, Kupsin A-juniorit ovat voittaneet viisi karsintapeliään ja pelanneet yhden tasan ja Kupsin B-junnut ovat omassa karsintasarjassaan voittaneet neljä peliä ja pelanneet kahdesti tasan.

 

Kuopion miehet ja pojat ovat siis pelanneet tänä vuonna 18 sarja peliä tappiotta. Ihmettelen, ettei kaupungin valtalehti Savon Sanomat, joka on muuten maamme ainut palloilulehti, jossa on myös kuolinilmoituksia, ole noteerannut asiaa. Luulen, että Kupsin jalkapallomenestys on ainutlaatuista maassamme. Edes Helsinki ei pysty esittämään vastaavaa, sillä helsinkiläisten junioreiden palloilutasoa ei voi tällä hetkellä moittia, ei ainakaan liiaksi.

 

Kuopiolaisten junioreiden onni on ollut se, että turkulaiset joukkueet ovat pelanneet eri lohkossa. Perinteisesti varsinaissuomalaiset juniorijoukkueet ovat olleet savolaisille pahoja vastustajia, koska sikäläiset nuoret ovat pari numeroa lyhytkasvuisia savolaisnuorukaisia isompia. Miesten otteluissa fyysisyys on ollut Kupsin puolella kiitos rotevarakenteisten afroafrikkalaistaustaisten vahvistusten.

 

Kupsin A-junioreiden peräpäänlukko ja erikoistilanteissa myös yläpään pelote Mikko Pitkänen on tosin näyttävä poikkeus pienenpuoleisten savolaispelaajien joukossa, koska hän lienee tällä hetkellä pisin rekisteröity suomalaisjalkapalloilija. Savossa on periteisesti kasvatettu myös jokunen hongankolistaja, koska sellaisia miehiä tarvittiin aikoinaan, kun heiniä jouduttiin mättämään tallinylisille.


Kommentit (0)Jouko Konttinen kertoo isästään Juho Konttisesta / 6.osa

 

Tässä pari irtomuistelmaa isästäni. Aikaisemmin kerroin, että isäni nautti älyllisistä keskusteluista toisten saman kaltaisten kanssa. Sen sijaan vihasi pelkkiä alapään asioista jutustelevia. Isällä oli pari mottoa, jotka olivat hieman toisensa pois sulkevia, vai olivatko sittenkään? Ensimmäinen motto oli, että kun henkiset aseet loppuvat, niin sitten rupeavat nyrkit heilumaan. Toinen motto oli, että tyhmää on turha opettaa, sitä pitää lyödä. Kylläpä ukko noita mottojaan toteuttikin tilanteen mukaan.

 

Seuraava tapahtuma sattui, kun isäni oli 84-vuotias. Isällä oli tapana kirkolla käydessään pistäytyä baarissa kahvilla. Siellä oli ollut eräs seppä myös kahvilla aikamiespoikansa kanssa. Seppä oli iältään kuusikymppinen langanlaiha mies. Melkoisen juoppo käiverö. Oli kai se nakutellut pajassa jotain nuoruudessaan, kun sepäksi kutsuttiin. Seppä oli esittänyt, että voidaan heittää pojan autolla kotiin.

 

Isä oli suostunut ja oli lähdetty matkaan. Isä oli tuossa vaiheessa puolisokea, mutta piti tarkasti rahoistaan huolta. Tarkasti kotona suurennuslasin kanssa, minkä verran oli minkäkin kokoisia rahoja lompakossa. Olivat päässeet perille ja seppä oli ollut 10 markkaa vailla kyydistä. Isä oli antanut setelin ja asia sillä selvä. Ukkopa oli kotia päästyään ruvennut tutkimaan, että hän antoikin vahingossa kympin sijasta satasen. 

 

Seuraavalla kyläreissulla meni taas baariin kahville ja eikös siellä ollut seppä Keinänen taas poikansa kanssa päivystämässä. Iloisena oli esittänyt, että voidaan kyyditä kotia. Ukkopa napsautti saman tien seppää voimalla turpaan. Seppä oli tipahtanut lattialle. Toinnuttuaan oli ruvennut huutamaan baarinpitäjälle, että täytyy soittaa poliisi paikalle.

 

Baarinpitäjä oli vastannut, että ei hän kehtaa soittaa, kun otit noin vanhalta mieheltä turpaasi. Homma oli kuivunut siihen ja seppä sai kärsiä nahoissaan. Jälkeen päin isäukko rehvasteli asialla. Kertoi, että hän löi tarkoituksella turpaan, se seppä olisi mennyt keskeltä poikki, jos hän olisi mahaan lyönyt.

 

 


Kommentit (0)<< Edellinen sivu 11-15 / 3668 Seuraava sivu >>