Blogi

Toinen kierros ehkä sittenkin

Lupaava politiikan uusi nouseva voima Paavo Väyrynen sai sittenkin kerättyä vaadittavan alun toista läjää kannattajakortteja ja se on hyvä se. Lattea vaalitaisto saa heti uutta potkua. Onnea ja menestystä Pavelle, jota ennen ymmärtämättömyyttäni kehtasin nimittää pahansuopuuttani Väykäksi. Saattaa olla, että vitriinissäni oleva Paavo ja Vuokko-mukin arvo nousee entisestään lähi aikoina. Itse tein viime vaalien alla myös Pekka ja Antonio-mukin, mutta sen kuva ei kestänyt konepesua.

 

En kuitenkaan jaksa uskoa toisen kierroksen mahdollisuuteen. Pekka menetti pelin puolisonsa puolivallattoman vuoksi. Oikeastaan  on hämmästyttävä asia, että gallupit näyttävät Haavistolle vielä 10 %, vaikka Antonio on saanut mediassa mainetta naisten hakkaajana. Sellaista käytöstä ei muiden ehdokkaiden puolisoilta hyväksyttäisi. Epäilen, että jos Jenni jäisi kiinni vaikkapa vain siitä, että on läimäyttänyt Lennua, niin presidentin vaihdos olisi selviö, kuten urheilukielellä sanotaan.

 

Mielestäni toinen kierros olisi todennäköinen, jos kirjailija Juha Hurme olisi ehdolla. Hän on tällä hetkellä maamme johtava mielipidevaikuttaja Hänen tunnuslauseensa elämässä näyttää olevan Matti Jurvan kuolematon säe "väliaikaista kaikki on vaan". Se olisi hyvä iskulause myös pressanvaaleissa. Siinä on tiettyä syvällisyyttä. Tosin enemmän syvällisyyttä olisi hokemassa "Elonkurveissa oikaista ei", joka on muistaakseni Rovaniemen markkinoiden säe. Jossain kuntavaaleissa yritin erästä linja-auton kuljettajaa saada ottamaan vaalimainokseensa, että "elonkurveissa oikaista ei", mutta ei hän suostunut eikä häntä sitten valittukaan valtuustoon. 


Kommentit (1)Alaraajavamma

Tietokirjailija Jarmo Korhonen on sikäli vanhan ajan herrasmies, että vaikka hän kirjassaan Vallantavoittelijat nauraa säälimättä herroille, niin köyhät, vanhukset tai sairaat hän jättää jokseenkin rauhaan. Ainut selkeä poikkeus on invalidi Matti Vanhanen, josta Korhonen useammankin kerran sanoo aika pahasti, vaikka Vanhanen on tunnetusti invalidi. Hänhän joutui luopumaan pääministerin tehtävistäkin alaraajavamman vuoksi, kuten urheilukielellä sanotaan.

 

Korhosen mukaan Matti Vanhanen saattaa yltää presidentinvaaleissa jopa 11,1 - 12,1 % kannatukseen, joka minusta tuntuu yllättävän suurelta, sillä mies ei ole mikään kansankiihottaja. Eikä Vanhanen ole Korhosen mukaan myöskään Keskustan penaalin terävin kynä; niin kirjassa väitetään itsensä Paavo Väyrysen opettaneen nuoria 1990-luvulla. Minusta kaksimetrinen Vanhanen on kuitenkin selvästi Keskustan penaalin pisin kynä.

 

Mutta sanoo Korhonen Vanhasesta hyvääkin. Loppukaneettinaan hän toteaa, että Matti Vanhanen on Kimmo Tiilikaisen ohella yksi Keskustan rehellisimmistä miehistä. Siinä näkemyksessä on jotain savolaista, jossa vastuu jää täysin kuulijalle. Jos Vallantavoittelijoista nyt hakemalla hakee jotain vikaa, niin olisin toivonut kirjan paljastavan tuppeen sahattujen lautojen mysteerin. Siihen mysteeriin en ole mistään löytänyt selitystä.


Kommentit (0)Jarmo Korhonen ja vankilankynnys

Muistelen, että Pohjantähden Laurilan Anttoo huusi, että "jumalauta, nyt ei ole vankilankynnys korkealla", kun ratsupoliisit raahasivat hänet pois torpastaan, vaikka Anttoo vakuutti, että "tää palli pysyy mun perseeni alla". Tuo Pohjantähden häätökohtaus on tragedia, vaikka ymmärtämätön lukija, kuten itse olen, pitää sitä komediana.

 

Tuo Anttoon huuto, että "jumalauta, nyt ei ole vankilankynnys korkealla", palautui mieleeni, kun luin Jarmo Korhosen juuri ilmestyneen kirjan Vallantavoittelijat. Luin sen melkeinpä yhdeltä istumalta, tosin välillä jouduin nousemaan päästellessäni selkäkeikkanauruja. Korhosen kirja maamme johtavista poliitikoista on yhtä ilkeä ja yhtä hauska kuin 40 vuotta sitten ilmestynyt Tamminiemen pesänjakajat ja luulen, että paljon tätäkin kirjaa vielä tullaan tutkimaan, ja moni hyvä lakimies tulee elättämään sen avulla itsensä ja perheensä pitkään. Ihme on, ellei muutama pilkatuista nosta rosessia menetetyn maineensa palauttamiseksi.

 

Muuten sekä Tamminiemen pesänjakajat että Vallantavoittelijat edustavat lajityypillistä ilkeää savolaista huumoria parhaimmillaan. Savolaiset tykkäävät puhua pahaa herroista ja poissaolevista. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että vaikka Loka-Laitista pidetään aitona Stadin kundina, niin kyllä hänen sukujuurensa kiertyvät Kangasniemelle ja vaikka Jarmo Korhonen asuu Etelä-Pohjanmaalla, niin kyllä hän Wikipedian mukaan on syntynyt Joensuussa, eli mies on sudeettisavolainen. 

 

Myönnän, että karjalaisetkin ovat omalla tavallaan hauskoja, mutta heiltä puuttuu täysin huumoria piristävä ilkeys, koska historia on tehnyt itäisimmistä suomalaisista nöyriä. Karjalaiset ovat maaorjien jälkeläisiä, joka seikka leimaa heitä vieläkin. Muistelen, että Suomen kuuluisimman karjalaisen, eli Johannes Virolaisen, vaari vielä ruoskittiin, kun hänen huumorinsa ei miellyttänyt tilanherraa. 


Kommentit (0)Sotasyylliset

Paavo Lipponen esiintyi aamulla tv:ssä ja antoi ymmärtää, mikäli oikein ymmärsin, että sotasyyllisyysasia pitäisi avata uudelleen. Olen aivan samaa mieltä. Siinä asiassa on vielä moni seikka selvittämättä.

 

Itsekin pyysin puheenvuoroa ja heti sen myös historioitsija Pekka Visurin tilaisuudessa muutama viikko sitten ja kysyin, että ketkä suomalaiset antoivat keväällä ja alkukesästä 1941 Saksan miehittää Suomen. Olin itse päätynyt mielessäni siihen johtopäätelmään, ettei sotasyyllisyys sittenkään ollut se olennainen asia, vaan olennainen asia oli maanpetoksellinen toiminta, jolla eräät suomalaiset antoivat saksalaisjoukkojen vallata Pohjois-Suomen aloittaakseen sieltä hyökkäyssodan. Siinä tilanteessa Suomen vaihtoehdot olivat vähissä.

 

Kuopion isänmaallisen seuran tilaisuudessa en saanut vastausta kysymykseeni, mutta mietteliäitä katseita minuun luotiin. Sen historian kirjat kertovat, että Mannerheim noin viikko ennen Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon alisti suomalaisen armeijakunnan pohjoisessa saksalaiskomentoon. Sitä en tiedä, hyökkäsivätkö saksalaiset ja suomalaiset joukot yhdessä heti sodan alkamispäivänä rajan yli vai joutuivatko saksalaiset aloittamaan yksin.

 

Senkin olen lukenut, että Sallaan oli tuotu Berliinistä koottu SS-divisioona, jonka piti katkaista Muurmannin rata. Se joukko-osasto oli huonosti koulutettu, mutta komentaja uskoi, että rodullinen ylemmyys ja luja tahto riittää korvaamaan koulutuksen puutteen. Nopeasti SS-divisioona etenikin, kuten salamasodassa on tapana. Ensin se eteni vähän matkaa itään ja kääntyi sitten ja eteni vielä nopeammin länteen, niin että parhaat juoksivat pääsivät Kemijärvelle asti.

 

En minä väitä enkä syytä, että suomalaisten ratkaisu oli välttämättä väärä en ajan tietojen valossa. Tilannetta voisi ehkä verrata siihen, että jokin aika sitten amerikkalaiset maihinnousujoukot rantautuivat harjoitusmielessä vähän aikaa sitten Hankoon ja etenivät panssareillaan Kankaanpäähän asti. En ole huomannut, että tuostakaan tapauksesta olisi Suomen eduskunnassa päätetty tai edes puhuttu. Voi olla, ettei eduskunta edes ollut tietoinen asiasta.

 

 

 

 


Kommentit (0)Psykopaatteja ja poliiseja

KirjaKantti-tapahtumassa poliisikirjailija Marko Kilpi paljasti, että sekä poliisien että rikollisten joukossa on koko joukko psykopaatteja. Pyysin nimiä pöytään ainakin poliisien osalta, mutta sitä onnea minulle ei suotu. Niinpä jouduin itse pohdiskelemaan väitettä. Olen jostain lukenut, että viisi prosenttia länsimaalaisista miehistä luokitellaan psykopaateiksi ja että heidän osuutensa sotilaiden, poliisien, yritysjohtajien, poliitikkojen ja rikollisten joukossa on huomattavasti keskimäärää korkeampi.

 

Laskujeni mukaan viime aikoina on kolme poliisia ja yksi syyttäjä päässeet julkisuuteen viranhoidossa syntyneiden ongelmien vuoksi. Näistä neljästä kaksi on yllättäen menehtynyt kesken tutkinnan, niin raskaasti he ovat tapauksensa ottaneet ja yksi epäilty syyttäjäviranomainen on ottanut virkasyytteensä niin raskaasti, että hän vaikutti ainakin uutislähetyksen mukaan niin riutuneelta, että vallan pelästyin. Epäilen, ettei näiden kolmen virkamiehen joukossa ole psykopaattia, koska psykopaatti ei tunteile.

 

Sen sijaan eräs korkea poliisiviranomainen on ollut vuosia julkisuudessa epäiltyjen vakavien rötösten vuoksi, mutta päällisin puolin mies ei näytä olevan asiasta moksiskaan, hän sen kun vain hekottelee mediassa. Se ei vaikuta ihan normaalilta ja rehellisen ihmisen käytökseltä.

 

Muistanpa, että opiskeluaikaan eräs rikostutkija kertoi, että psykopaatit osaavat olla hyvin miellyttäviä ihmisä ja jos mielentilatutkimuksen tekijä suostuu lainaamaanrahaa tutkittavalle, niin se on varma todiste siitä, että tutkittava on psykopaatti.


Kommentit (0)<< Edellinen sivu 11-15 / 3570 Seuraava sivu >>