Blogi

Pultava

Vaikka en usko, että kuopiolaiset ovat r-----a, niin siitä huolimatta hienoista epäluuloa oli havaittavissa, kun Kups ja FcC Vorsklan Poltava kohtasivat eilen sateisella Keskuskentällä, koska ottelun tuomaristo koostui valkovenäläisistä, joilla on yhteinen kieli ukrainalaisten kanssa. Ilmeisesti yleisön asenteisiin vaikutti myös se, että entisen Neuvostoliiton osavaltioiden kuvitellaan olevan läpeensä korruptoituneita.

 

Itse en epäillyt tuomareiden tasapuolisuutta, koska tietääkseni ainakin Venäjän palloilusarjoissa tuomaristo on aika puolueetonta, koska vakiintuneen käytännön mukaan molemmat joukkueet maksavat tuomareille, joka sitten takaa heidän tasapuolisuutensa.

 

Minusta eilinen peli oli hienoa jalkapallotaidetta ja valkovenäläinen tuomaristo tilanteen tasalla. Ottelun tuomari osoitti melkoista kansalaisrohkeutta, koska uskalsi antaa hieman kyseenalaisesta käsivirheestä rangaistuspotkun vierasjoukkueelle, jonka seurauksena se meni ottelussa 2-1 johtoon. Mutta tuomari osoitti hienoa urheiluhenkeä siinä, että hän antoi ottelun lisäajan lisäajan lisäajan jatkua siihen asti, kunnes Kups onnistui survomaan väkisin tasoitusmaalin.

 

Joukkueiden seuraava kohtaaminen on sitten Pultavassa ja pikkuisen pelkään, että historia toistaa itseään. Viimeksi suomalaiset kävivät taistelemassa Pultavassa kesäkuussa 1709, tosin silloin kyseessä oli suomalaisten ja ruotsalaisten yhdistelmäjoukkue, joka kärsi murskatappion Venäjälle, jonka yhtenä syynä oli se, että ruuti oli märkää, koska sade oli päässyt sen kastelemaan. Sen hävityn ottelun jälkeen Ruotsi ei ollut enää suurvalta, mutta Venäjä oli. Toivottavasti Kupsin ruuti pysyy kuivana.

 

Pultavan taistelusta ruotsalainen Teemu Keskisarjan kolleega Peter Englund on tehnyt ihan hyvän kirjan. Se ei ole hänen pääteoksensa, vaan pääteos on Ruotsin armeijan sotahistorian sankaruudesta kertova teos Voittamaton. Voittamaton on yksi maailman paksuimmista kirjoista ja paksuudessaan sen muistaakseni voittaa vain Italian armeijan sankaruudesta kertova kirja, jonka nimen päälle en nyt pääse.

 

Kups-Poltova pelin tähtihetket voi katsoa tästä linkistä:

https://www.youtube.com/watch?v=SCDCJj_phv4 


Kommentit (0)Olliver Hawk ja pikkulintu

Viime yönä tuli tv:stä mielenkiintoinen dokumentti hypnoositaiteilija Olliver Hawkista, joka 60-70-luvuilla yksi Hymy-lehden esille nostamista superjulkkiksista. Jos joku gradun aihetta miettivä opiskelija ei vielä ole sopivaa aihetta keksinyt niin Olavi Hakasalo, eli Olliver Hawk, jolla nimellä hänet paremmin tunnettiin, saattaisi olla hyvä tutkimuskohde.

 

Itsekin pikkupoikana seurasin arvovaltaisesta Hymy -lehdestä mielenkiinnolla miehen tempauksia ja harmittaa, että vaikka mies kierteli esiintymässä ympäri maatamme, niin Suonenjoelle hän ei koskaan ehtinyt. Mielelläni olisin hänen koehenkilökseen ilmoittautunut, mutta uskon, että minulle olisi käynyt samalla tavalla kuin maajoukkuejääkiekkoilija Timo Sutiselle, jota yritettiin itsehypnoosin keinoin saada uskomaan, että hän on parempi kuin yksikään haalistunut punanuttu. Sutinenhan purskahti selkäkeikkanauruun kesken kaiken ja pilasi koko homman.

 

Olliver Hawk uskoi moniin yliluonnollisiin asioihin ja jopa sopi kaverinsa kanssa, että hän, joka ensiksi kuolee, tulee lintuna kertomaan asiasta. Hawk menehtyi sydänkohtaukseen kesken jäähyväisesityksensä Kemissä ja ilmeisesti piti kaverinsa kanssa tehdyn sopimuksen. Dokumentissa kaveri kertoo, miten jo ennen kuin hän sai tiedon Hawkin kuolemasta, lensi hänen asuntoonsa sisälle keltainen pikkulintu, jonka kaveri myös onnistui kuvaamaan.

 

Tapaus kuulostaa ihan älyttömältä hölynpölyltä ja suhtaudun Skepsis ry:n aktiivina tapaukseen lievästikin sanottuna kriittisesti, mutta kummallista on, että olen itsekin kaksi kertaa elämässäni törmännyt samankaltaiseen ilmiöön. Vanha itäsuomalainen uskomushan on, että vainajan sielu siirtyy lintuun ja siksi hautakiviin on tapana lisätä lintuja. Lapissa ei sen sijaan lintuihin uskota, vaan siellä ainakin jätkät muuttuvat kuollessaan poroiksi.

 

Varsinkin gradun aiheen miettijöille tiedoksi, että Yle Areenalla on nähtävissä kaksikin todella mielenkiintoista ohjelmaa Olliver Hawkista:

 

https://areena.yle.fi/1-50513746

https://areena.yle.fi/1-50141614


Kommentit (0)Naisliikunnan juhlaa

Ruotsin jalkapalloilijanaiset murskasivat Tokiossa kultamitalisuosikkina pidetyn USA:n 3-0 ja se lienee alkusoittoa Pohjoismaiden mitalisateelle, jota Helsingin Sanomat tänään ennusti. Ruotsi, Tanska ja Norja tulevat kahmimaan monta kultaa, tosin Suomella ja Islannilla saattaa mennä hieman heikommin.

 

Itse asiassa nyt alkaa tuntua vahvasti siltä, ettei Suomi saa mitaliakaan, ellei sitten Suomea edustava Amerikassa asuva rullalautatyttö, jonka nimen päälle en pääse yllätä. Hyvällä arpaonnella Heinäveden Hyrskeen kasvatti lupaava 40-vuotias nyrkkeilijätyttö saattaa myös yltää pronssille. Eilen Urheiluruudussa valitettavasti mitalitoivona pitämäni uimari Ari-Pekka Liukkonen valitti huonoa kuntoaan ja vaikutti olevan tyytyväinen, jos selviää lempimatkallaan alkueristä jatkoon.

 

Nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että aion tänä kesänä keskittyä naisliikunnan seuraamiseen, koska siltä rintamalta saattaa monenlaista menestystä tulla Suomelle, isiemme maalle. Ja muutenkin naisliikunta tarjoaa elämyksiä. Viikko sitten olin seuraamassa Kupsin ja PK-35: naisten mestaruustaistelun kannalta ratkaisevan tärkeää ottelua ja koin katsomossa poikkeuksellisen suuren urheilullisen tunne-elämyksen.

 

Nimittäin Kupsin vantterahko, vaikkakin lyhyehkö, tyttö taklasi kylmän rauhallisesti vastustajan paljon isomman tytön irti pallosta ja laukoi sitten pelivälineen rangaistusalueen rajalta tarkasti alanurkkaan. Sellainen toiminto on vielä ihan tavallista jalkapallorintamalla, mutta sen jälkeen hän vielä hyppäsi suorin vartaloin ja mielestäni vielä vähän kerienkin täyden voltin ja putosi täysin horjumatta jaloilleen. Sellainen ei ole tavallista jalkapallorintamalla ja kyseisen tytön tulisi vahvasti harkita vaihtoa naisjalkapallosta naisvoimistelun puolelle.

 


Kommentit (0)Vladimir Suuri

Eikä vieläkään päästä vodkasta eroon, sillä muistanpa, miten oppikoulun toisella luokan historian tunnilla kerrottiin, miten Kiovan Venäjää vuosina 980-1015 hallinnut Vladimir Suuri, jota sittemmin alettiin sattuneesta syystä kutsua myös Vladimir Pyhäksi, havaitsi, että venäläisille pakanoille olisi hyvä löytää jokin sopiva uskonto. Finaalikierrokselle valinnassa selvisivät ortodoksinen usko ja islam. Vladimir, joka oli viisas mies, valitsi ortodoksseni uskon, koska se suhtautui myönteisesti alkoholiin. Hän tarinan mukaan totesi, että "Venäjän ilo juopotelle, sitä ilman ei voi olla."

 

Minusta tuohon lehtori Maunulan, jota jostain syystä myös Punttiseksi kutsuttiin, kertomaan tarinaan sisältyy melkoisesti Neuvostovastaista neulanpistopolitiikkaa, josta Kekkonen siihen aikaa kansaa varoitteli.  Leimaahan tarina hyvän itänaapurimme kansan juoppouteen taipuvaiseksi. Juuri ennen Putinin hallintokauden alkamista uskomuksessa saattoi olla perääkin. Kun ensimmäisen kerran kävin vanhassa Valamossa, joka tapahtui ennen kuin Putin alkoi raitistamaan kansaa kovalla kädellä, en ollut missään nähnyt niin paljoa erilaisia viinan myyntipisteitä kuin Valamon luostarin portilla.

 

Koulussa ei ilmeisesti siveellisyyssyistä kerrottu sitä, että oli hilkulla, ettei me itäsuomalaiset olla nykyään muslimeja. Nimittäin islamissa Vladimir Suurta viehätti myönteinen suhtautuminen moniavioisuuteen. Kristinuskohan kannustaa pitäytymään yksiavioisuuteen, mutta islamissa sallitaan miehelle monta vaimoa. Esimerkiksi Valdimir Suurella itsellään oli noin 5 kpl virallisia vaimoja ja noin 300 kpl jalkavaimoja. Vladimirin tapauksessa viinan himo ilmeisesti voitti muut himot.

 

Jos Venäjästä olisi tullut muslimivaltio, olisi sieltä tuotu Itä-Suomeen islamin usko. Vladimir Suuren valinnan seurauksena itäsuomalaiset käännytettiin ensiksi ortodokseiksi. Länsi-Suomen väki sen sijaan olisi käännytetty ruotsalaisten toimesta kristityiksi, ja sen seurauksena Itä- ja Länsi-Suomen välinen raja, jota myös osuvasti romurajaksi nimitetään, olisi nykyistäkin selvempi.


Kommentit (0)Huumorimies Anastas Mikojan

Eilen mainitsemani Neuvostoliiton kauppaministeri Anastas Mikojan oli suuri humoristi, mikäli yhtään on uskominen Lauri Hokkasen juuri ilmestynyttä kirjaa Kenen joukoissa seisoin - Taistolaiset ja valtioterrorin perintö ja miksi ei olisi uskominen. Nimittäin Mikojan selitti, että tsaarin aikaan ihmiset joivat määrätietoisen humalahakuisesti, koska halusivat unohtaa kurjan elämänsä.

 

Sen sijaan sosialistisessa yhteiskunnassa objektiivisia syitä juomiseen ei enää ollut olemassa. Vodkaa juotiin kyllä yhä enemmän, mutta se oli nyt sosialismin rakentamista, tapa lujittaa sosialismin rakentamista, tapa lujittaa sosialismin puolustusta imperialismia vastaan. Mikojanin näkemys kuulostaa hieman erikoiselta, mutta näkemykselle löytyy vankka selitys ja se on sellainen, että Suomikin kantaa ainakin osavastuun venäläisten juoppoudesta.

 

Nimittäin 1930-luvulla Stalin havahtui siihen, että torjuakseen Ukrainaa ja Leningradia uhkaavan vaaran, Puna-armeijaa tuli vahvistaa 40-50 divisioonalla. Rahaa hankkeelle ei kuitenkaan ollut saatavilla, mutta sitten generalissimus Stalin oivalsi, että valtion tuloja olisi helppo lisätä lisäämällä vodkan myyntiä. Siihen asti bolshevikit olivat pitäneet juoppoutta suurena ongelmana ja sitä vastaan taisteltiin kovin ottein. Pontikan keitosta saattoi saada kymmenen vuoden vankilatuomion ja julkisella paikalla juopottelusta vuoden.

 

Stalinin johdolla Neuvostoliitossa alettiin sitten menestyksellä taistelemaan maanpuolustuskykyä ehkäisevää raittiutta vastaan lakkauttamalla raittiusjärjestöt ja perustamalla uusia viinatehtaita. Kampanja menestyi ja uusia divisioonia pystyttiin perustamaan viinarahoilla. Varmasti myös valtion huoltosuhde parani, koska venäläiset miehet kuolivat ennen kuin pääsivät eläkkeelle. Jossain vaiheessa venäläiset miehet poistuivat tuonilmaisiin keskimäärin jo 53-vuoden iässä, mutta Putinin raittiuskampanjoiden myötä sikäläiset miehet kuolevat nykyään 66,4 vuoden kypsässä iässä, eli he ehtivät nauttia eläkkeestään reilun vuoden. Keskimääräinen eläke naapurissa on nyt noin 200 €/kk. 


Kommentit (0)<< Edellinen sivu 11-15 / 4888 Seuraava sivu >>