Blogi

Jännitysnäytelmiä

Mahottoman jännää on elämä välillä täällä Suomessakin, jossa ei yleensä mitään tapahdu. Viime yönä näytti urheilukielellä selviöltä, että Suomen Keskusta, joka lyhennetään tietääkseni Suokusta, menee menojaan, mutta nyt näyttää siltä, että asia ei olekaan selviö ja ettei Suokusta menekään menojaan. Nyt odottelemme jännityksellä, millaisen arvion vaaligallupit antavat tästä näytelmästä.

 

Viime yönä näytti urheilukielellä selviöltä se, että Venäjä menee menojaan nuorten mm-kisoissa Pikkuleijonia vastaan pelatessaan, koska pari minuuttia ennen loppua Venäjä johti kahdella maalilla. Mutta sitten peli meni mahottoman jännäksi, Pikkuleijonat nousi vielä varsinaisella peliajalla ruotsalaismaista itsevarmuutta osoittaen tasoihin ja voitti sitten ruotsalaismaisella itsevarmuudella voittolaukauskilpailun.

 

Edellisenä yönä suurvalta-Venäjä oli kuitenkin voittanut Pohjois-Amerikan Yhdysvaltojen supervallan, joten nyt alkaa olla urheilukielellä selviö, miksi Suomi on niin huono urheilumaa. Nimittäin viiden miljoonan asukkaan Suomi on kyllä jääkiekossa miehet, naiset ja eri nuorten joukkueet huomioiden maailman paras jääkiekkomaa yhdessä Kanadan kanssa, mutta muuten Suomi alkaa olla maailman huonoin urheilumaa.

 

Meillä kaikki järkevät ja liikunnallisesti lahjakkaat nuoret alkavat harrastamaan jääkiekkoilua, koska sen avulla voi päästä hyviin tienesteihin. Keksinkertainen SM-liigapelaajakin tienaa enemmän kuin kaupunginjohtaja ja Amerikan rahakaukaloihin kelpaavat ovat monimiljonäärejä, mutta siitä huolimatta kansa ei jostain syystä tunne samanlaista kateutta heitä kohtaan kuin Nalle Wahlroosia kohtaan.


Kommentit (2)



Stalinin lavastukset

Järkyttävän tehokas on tuo aikamme superäly Google, joka meitä valvoo. Luin juuri Antero Uiton ja Ossi Kamppisen kirjan Stalinin lavastukset - Näytösoikeudenkäynnit 1936 - 1938 ja kuinka ollakaan eilen hyvä ystäväni Google, joka valvo mielenkiintoni kohteita, viestitti minulle, että Youtubessa on nähtävillä Ossi Kamppisen Pornaisten kunnankirjastossa pitämä luento aiheesta Stalinin lavastukset. Tietenkin sen katsoin ja sinä satunnainen lukija voit myös sen katsoa tästä linkistä ja suosittelen sitä lämpimästi:

 

https://www.youtube.com/watch?v=RmHDI2Miq3Y

 

Jotenkin tuo Kamppisen luento tuntuu hyvin ajankohtaiselta. Tosin sikäli maailma on kehittynyt, että Stalinin aikaan periaatteena näytti olleen se, että silloisen tyrannin oletettu vastustaja pyrittiin ensin oikeudessa tuomitsemaan ja surmaamaan vasta sitten, mutta nykyään hyvässä itäisessä naapurissamme näyttää periaate olevan se, että ensin tyrannin oletettu vastustaja pyritään surmaamaan ja jos se ei onnistu, niin sitten hänet laitetaan oikeudessa syytteeseen.

 

Tosin sikäli naapurissakin on menty vapaamielisempään suuntaan, että nykyään oikeudessa syytetty voi edes yrittää vakuuttaa syyttömyyttään. Stalinin aikaan syytetyt todistivat yleensä itse pontevasti syyllisyytensä puolesta, vaikka kidutuksen jälkiä heissä ei tavallisesti näkynyt. Stalinin lavastukset-kirjassa kerrotaan, että kidutukset ennen oikeudenkäyntiä pystyttiin tekemään jälkiä jättämättä ja huomiota herättämättä. Tehokas menetelmä oli esimerkiksi se, että kuulusteltavalle syötettiin monta päivää vain suolasillejä, mutta juotavaa hänelle ei annettu.

 

Stalinin mainetta ollaan Venäjällä palauttamassa ja Suuren Isänmaallisen Sodan voitonpäivää vietettäessä siellä nostellaan taas maljoja generalissimuksen kunniaksi. Suomalaistenkin tulisi nostella Talvisodan päättymisen muistopäivänä maljoja Stalinin kunniaksi, koska häntä meidän on kiittäminen itsenäisyytemme säilymisestä, koska ellei Puna-armeijan ylintä johtoa olisi tapettu juuri ennen sotaa, niin huonostihan Suomelle olisi siinä sodassa käynyt. 

 

 


Kommentit (0)



Kalakauppias Mikko Reponen ja hänen profetiansa

Kaikenlaista huuhaa-tietoa vastustavan Skpsis ry:n jäsenenä olen kovasti kiinnostunut ennusuniin, ennustamiseen ja selvänänäkemiseen liittyvistä asioista. Nuo edellä mainitut asiat ovat tulleet minulle tutuiksi, koska itsekin näen jatkuvasti ennusunia ja mikä kummallisinta, niin ennusuneni, varsinkin painajaiset, toteutuvat hyvin usein.

 

Vierailin vuosia sitten Viipurin tuomiokirkon vaikuttavilla raunioilla ja kirkon historiaa tukiessani törmäsin tarinaan, jonka mukaan Talvisodan alla nousi hartausmenojen aikaan eräs mies todistamaan, että tämä kirkko pian tuhotaan, elleivät viipurilaiset tee parannusta. Niinhän siinä kävikin, että kaupunkilaiset eivät ottaneet neuvosta vaaria, vaan jatkoivat vakiintunutta elämäntapaansa, jota elämänmuotoa kutsutaan hauskaksi elämäksi ja ennustus kävi toteen, kuten kuvakin todistaa.

 

Nyt olen tutkimuksissani selvittänyt, että edellä kerrotun synkän profetian esitti kalakauppias Mikko Reponen, josta kaikkitietävä Wikipedia kertoo seuraavaa:  

 

"Reponen tuli julkisuuteen 23. lokakuuta 1936, kun hän Viipurin tuomiokirkossa kesken jumalanpalveluksen ja pastori Bertel Törmävaaran saarnan aikana tuli kirkon käytävälle ja huusi lujalla äänellä: "Viipurin tuho on lähellä, kolmen vuoden kuluttua on tämä temppeli raunioina ja vieraan vallan sotajoukot marssivat kaupungin katuja." Kun poliisi tuli hakemaan häntä pois Reponen huusi vielä: "Nyt viedään Mikkoa, mutta kohta teitä kaikkia. Kirkostakaan ei jää kuin kivijalka."

 

Ennustus toteutuikin, sillä Viipurin tuomiokirkko tuhoutui helmikuussa 1940 pommituksessa, ja Viipuri menetettiin talvisodan rauhassa. Erään tiedon mukaan tätä jumalanpalvelusta oltiin parhaillaan radioimassa, ja Mikon profetia levisi radiolähetyksen välityksellä heti kaikkialle Suomeen."


Kommentit (0)



Fredi ja kenraali Keinonen

Fredi, joka oli oikeasti Siitos-Matti, lähti eilen tuonilmaisiin 78 vuoden iässä ja häntä on muisteltu mediassa hyvällä monella tapaa, kuten sopivaa onkin. Itse lisään muisteloihin vielä yhden tapauksen Fredin elämästä. Nimittäin tavallaan Fredikin liittyy kohuttuun kenraali Keinosen rikosjuttuun.

 

Iloisella 60-luvullahan silloinen puolustusvoimain komentaja Yrjö Keinonen joutui virkaurallaan ongelmiin, joiden seurauksena hän lopulta päätti itse pyytää eroa virastaan. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että muussa tapauksessa hän olisi saanut rikosoikeudellisilla syillä potkut vaativasta virastaan.

 

Myös sellaista näkemystä on, että Keinonen joutui virassaan vaikeuksiin ennen kaikkea poliittisista syistä, sillä olihan hän ainakin hyvän tarinan mukaan ylistänyt Neuvostoliiton silloista yhteiskuntajärjestelmää ja lauleskelihan hänen veljentyttärensä Heli Keinonen häpeämättömästi kaikenlaisia kapinalauluja vallan Repo-radiossa.

 

Virallisesti Yrjö Keinonen joutui vaikeuksiin, koska hän käytti varusmiestyövoimaa huvilansa kallioon louhitun edustussaunan räjäytystöissä. Kaksi everstiä vallan todisti oikeudessa, etteivät moiset räjäytystyöt kuuluneet niiden pioneerien koulutusohjelmaan, jotka asian toteuttivat. Kenraali selvisi tapauksesta sakoilla, mutta räjäytystöitä johtanut kapteeni Siitonen, joka oli laulajapoika Fredin isä, sai häkkiä eli putkarangaistuksen.

 

Pikkuisen tuo kapteeni Siitosen rangaistus tuntuu vääryydeltä, koska vaikea hänen olisi ollut tehtävästä kieltäytyä, kun työntilaajana oli puolustusvoimain komentaja ja koska asian laittomuus ei ollut ollenkaan selvä. Sellainenkin tarina liikkuu, että kapteeni Siitoselle olisi joltain vaikutusvaltaiselta taholta luvattu ylennys majuriksi, mikäli hän olisi suostunut todistamaan oikeudessa kenraali Keinosta vastaan, mutta muussa tapauksessa olisi luvattu potkut virasta.

 

Tuo Keinosen saunajupakka on kyllä niin mielenkiintoinen tapaus, että siitä pitäisi jonkun hyvän tutkivan toimittajan, vaikkapa Arvo Tuomisen, tehdä tv-dokumentti.


Kommentit (2)



Lauri Viita ja Kärkkäälä

On taas sellainen sää, että mielessäni pyörii Lauri Viidan runo, jonka nimen päälle en nyt pääse, mutta se on niitä harvoja runoja, jotka osaan ulkoa ja kuuluu seuraavasti:

 

"Räntäseula seudun päällä / saappaan alla lotinaa / lantajuova lammen jäällä / kevät saapuu ihanaa."

 

En ole ennen varmaankaan muistanut kertoa, että Lauri Viidallakin oli niin vankka suhde kotikylääni Kärkkäälään, että melkein pitäisin häntä Kärkkäälän poikana. Kärkkäälä-sidos paljastui Viidan viimeisimmästä elämäkerrasta, jossa kerrottiin, että hänen toisen vaimonsa Aila Meriluodon edellinen poikaystävä oli Kai Laitinen, josta isona tuli vallan kirjallisuuden professori.

 

Tuleva professori otti niin raskaasti sen, että Meriluoto jätti hänet Viidan vuoksi, että kävi jossain tilaisuudessa vallan käsiksi entiseen tyttöystäväänsä ja jopa löi tätä nyrkillä rintaan. Onneksi kuulantyöntöä harrastava kirvesmies-runoilija Lauri Viita ehti väliin ja pystyi ilman väkivaltaa rauhoittamaan tilanteen.

 

Kai Laitinen on melkein Kärkkäälän poikia, koska hänen äitinsä Aino Laitinen os. Forsström oli Kärkkäälän kansakoulun ensimmäinen opettaja vuosina 1906-10. Hän oli naimisissa Lempyyn kylällä syntyneen K W Laitisen kanssa. Laitisen opettajapariskunta toimi myöhemmin Iisveden koulun opettajina.

 

Vapaussoturi ja suojeluskuntaupseeri K W Laitinen selvisi poikansa muistelmien mukaan hyvin opetustyössään Iisveden taajaväkisessä työläisyhdyskunnassa, jossa jopa Lapuan liikkeen aikaan kommunistit saivat noin 70 % äänistä, vaikka puolue olikin lailla kielletty. Kai Laitinen kertoi, että hänen isänsä, joka oli innokas musiikkimies, antoi epäröimättä punapäällikkö Junkkarisen pojille täyden kympin laulusta. Musiikkihan ei tunne rajoja.


Kommentit (0)



<< Edellinen sivu 11-15 / 4802 Seuraava sivu >>