Blogi

Ruotsalaisten poikkeava taidemaku


Olen joskus aiemminkin kertonut, että Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli voitti vuonna 2006 Ateneumin taidemuseon järjestämän Maamme taulu -äänestyksen. Sama haavoittunut enkeli on nähtävillä Ateneumin lisäksi myös Tampereen tuomiokirkossa. Taulu on nimetty myös suomalaisten rakastetuimmaksi maalaukseksi. 

 

Tavallaan Haavoittunut enkeli liittyy sikäli maamme sisällissotaan, että kun vuonna 2008 Tampereella vietettiin vuoden 1918 90-vuotismuistojuhlaa, yhtenä ohjelmanumerona kaupungissa järjestettiin Haavoittunut enkeli -kulkue. Jostain syystä kulkuetta ei uusittu, kun viime keväänä muisteltiin sitä, kuinka Tampereen hangilla sata vuotta sitten oli veli veljeään vastassa.

 

Luin juuri ilmestyneen Helena Ruuskan kirjoittaman Hugo Simberg elämänkerran ja siinä kerrotaan, ettei Haavoittunut enkeli sovi ruotsalaisten taidemakuun. Ruotsalainen mykytaiteilija Ernst Billgren on käsitellyt maalausta teoksessaan Paremmaksi pantua suomalaista taidehistoriaa ja hän arvioi sen Ateneumin kokoelmien huonoimmin sommitelluksi teokseksi. Taulussa on Billgrenin mielestä kaikki pielessä, jos sitä tarkastellaan taideakatemioissa opetettujen sommitteluperiaatteiden mukaan.  

 

Muuten ruotsalaistaiteilija pitää Haavoittunutta enkeliä kuitenkin mukavana maalauksena, jollainen se myös minusta on, vaikka en kuvataiteista mitään ymmärrä ja lienen ainut suomalainen, joka on jäänyt laiskanläksylle piirustuksesta, kun en kerta kaikkiaan osannut vaahteranlehteä piirtää, vaikka miten muistelin Kanadan vaahteranlehtirintaista jääkiekkomaajoukkuetta, mutta en edes laiskanläksyn avulla en saanut vaahteranlehteä hahmoteltua enkä osaa sitä vieläkään, josta asiasta olen katkera elämälle. 


Kommentit (0)Poliittiset murhat

Kunnon tyrannin on tarpeen tullen kyettävä  murhauttamaan ihmisiä tai muuten hän ei ole kauaa tyrannin vaativassa tehtävässä. Tyrannin uskottavuus perustuu siihen, että ainakin varteen otettavat kilpailijat saavat pelätä henkensä puolesta.

 

Putinin ympäriltä on kuollut sekä kilpailijoita että vastustajia ja Venäjän yksinvaltias saattaisi olla vaikeuksissa, mikäli hän joutuisi oikeasti riippumattoman tuomioistuimen eteen vastaamaan tekosistaan niin juristi kuin hän onkin. Toisaalta humanistina pidetty Barak Obama on myös murhauttanut miehittämättömillä lennokki-iskuilla tuhansia ihmisiä terrorismin vastaisen sodan nimissä ja luulen joukossa olevan muutaman viattomiakin. Kyllä Obamallakin olisi Haagissa selittämistä, ei edes vierasmaalaisia saa noin vain lennokista käsin tappaa.

 

Kuopiossa vieraillut Arvo Tuominen tosin epäili, että läheskään kaikista Venäjän epäilyttävistä poliittisista kuolemista ei pääse suoranaisesti Putinia syyttämään. Tuomisen mukaan joistain tapauksista voi epäillä oma-aloitteisia tsetseenejä, jotka pyrkivät muistuttamaan Kremliä olemassa olostaan.

 

Ja hyvin he ovat asiassa onnistuneetkin, koska Tsetseenia on Venäjän unionin rahanjaossa suuri nettosaaja. Niinpä esimerkiksi uudelleen rakennettu Grozny on kuvista päätellen upea paikka. Sen sijaan Tsetseenian kokoinen Karjalan tasavalta on Venäjän unionissa nettomaksaja ja sitä ei voi olla huomaamatta Karjalan kyliä kierrellessään.

 

Mutta eivät Vuokkiniemen kyläkaupan edessä jututtamani karjalaisukot olleet lähdössä ketään tappamaan. He vai kasvattavat pottujaan ja pyytävät järvestä muikkujaan kaikessa rauhassa. Keijo Korhonen kertoo jossain kirjassaan, miten hän yritti säälistä antaa rahaa jollekin Vienan Karjalan mummolle, mutta tämä ei suostunut almuja ottamaan, vaan vakuutti, että hän ei rahaa tarvitse, sillä kuoppa on täynnä kartoffeleita.


Kommentit (0)Tyrannia - tyypillisin hallintojärjestelmä

Kyllä ei hyvältä näytä Venäjän tulevaisuus, mikäli yhtään on uskominen Masha Gessenin kehuttua ja palkittua kirjaa Venäjä vailla tulevaisuutta. Gessenin näkemyksen mukaan oikeaa demokratiaa tai ihmisoikeuksia ei saada hyvässä itäisessä naapurissa vähään aikaan toimimaan, vaan valta säilyy gangstereilla.

 

Samaa mieltä oli jokin aikaa sitten tv:n Itseasiassa kuultuna -ohjelmassa myös vuorineuvos Tauno Matomäki, joka nähtyään Jeltsinin demokraattisella hallintokaudella satojen metrien mittaiset eläkeläisjonot kaduilla kaupittelemassa taloustavaroitaan henkensä pitimiksi, epäili, ettei tässä valtakunnassa demokratiaa tulla kokeilemaan lähimpään sataan vuoteen. 

 

Itse toivon Putinille terveyttä ja monia armorikkaita vuosia ja että hänen jälkeensä tyrannin virkaan astuu virolaistaustainen Anton Vaino, sillä virolaisethan ovat tervejärkistä ja raitista kansaa. Saattaa hyvinkin olla, ettei Venäjä minun elinaikanani vajoakaan sille tyypilliseen sekasortoon.

 

Toisaalta Masha Gesseniltä puuttuu hieman suhteellisuudentaju. Nimittäin vajaat 10 % ihmiskunnasta nauttii liberaalista länsimaisesta demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Ne ovat uusia länsimaisia keksintöjä. Muualla maailmassa tyrannia on ihan normaali hallintojärjestelmä, joka saattaa jollain tavalla toimiakin. Esimerkiksi Libya ja Irak olivat vähää vaille länsimaisia hyvinvointiyhteiskuntia silloin, kun valta oli kahden julman yksinvaltiaan käsissä.

 

Nyt molemmat ihmishirviöt ovat päässeet ainoastaan ja tilanne on näissä valtioissa vain pahentunut. Arvo Tuominen kertoi vähän aikaa sitten Kuopiossa käydessään, että Libyassa ollaan palattu 1000 vuotta ajassa taaksepäin ja ihmisiä myydään siellä nykyään parkkipaikoilla orjiksi. 


Kommentit (0)Väinö Bremer - aikansa suuri sankari

Kirjaston ilmaisjakeluhylly, jonne satunnainen kulkija voi vapaasti jättää hänelle vaivaksi käyneitä painotuotteita, on kirjaston mielenkiintoisin hylly. Kerrankin siellä oli tarjolla tuo Väinö Bremerin kertomus siitä, miten hän melkein lensi maapallon ympäri. Valtameret tosin täytyi silloisilla lentolaitteilla ylittää laivan kannella.

 

Ei uskoisi, että tuokin kirja on jo täyttänyt 85 vuotta. Näköjään vuonna 1933 pystyttiin painamaan ihan siedettäviä valokuvakirjoja. Vieläkään teoksen värit eivät ole vaalenneet tai harmaat ja haalenneet. Sen lisäksi, että kirja on kaunis, se on myös huikean jännittävä seikkailukertomus.

 

Bremerin lentäjän uran alussa ilmakulkuneuvot olivat vielä melkoisen epäluotettavia vehkeitä, ja vaikka hänen Junkersinsa oli saksalaista laatutyötä ja maailman ensimmäinen kokometallinen ja sen vuoksi lujatekoinen lentokone, niin monta pakkolaskua miehen piti matkallaan tehdä. Siltä 30- luvun alun reissulta mies palasi ehjänä, mutta tuuri kääntyi vuonna 1965, jolloin Bremer sai surmansa, kun pimeässä tehty lasku ei onnistunut.

 

Väinö Bremer oli aikansa suuri sankari. Hän oli lentäjä, mutta myös olympiaurheilija. Vuoden 1924 talviolympialaisissa mies voitti sotilaspartiohiihdossa hopeaa ja sijoittui samana vuonna kesäkisoissa nykyaikaisessa viisiottelussa yhdeksänneksi. Väinö Bremerin poika oli kilpa-ajaja Carl-Otto Bremer ja veljenpoika helikopterilentäjä ja kansanedustaja Klaus Bremer.

 

Minun silmissäni Bremerin sankaruutta himmentää kuitenkin se, että hän oli niin innokas metsästäjä, että otti kaukomatkoilla koneeseensa mukaan pistoolin, koska pitempi pyssy ei mahtunut kuormaan. Pistoolillaan hän onnistui tappamaan nukkumassa olleen krokotiilin hiipimällä sen lähelle ja ampumalla sitä korvaan. Ei kuulosta reilulta peliltä. Nykyään yleinen mielipide ei moista tekoa hyväksy.

 

 


Kommentit (0)Suurmiestemme menetetty maine

Muistanpa miten koulussa kerrottiin, että maamme itsenäistyi, koska Suomeen syntyi sopivaan aikaan sopiva määrä nerokkaita suurmiehiä. Näistä maamme historiaan merkkimiehistä ei kerrottu mitään loukkaavaa. Viime aikoina ei sitten julkisuudessa juuri muuta ole tehtykään, kun loattu suurmiestemme mainetta.

 

Eilisessä Hesarissakin kerrottiin, että kansallisfilosofi Snellmanin pojat olivat maineeltaan lievästikin sanottuna kyseenalaisia; en sitten tiedä keneltä he olivat tapansa perineet. Lehden mukaan Anders ja Johan Snellman yrittivät joskus väkisin tunkeutua helsinkiläiseen ilotaloon eikä asia jäänyt pelkästään tähän, vaan poliisin saapuessa hätiin, veteli vanhempi veljeksistä tätä turpaan.  

 

Viime vuonna Panu Rajala paljasti kirjassaan, että kansallisrunoilijamme Eino Leinon kuolinsyy oli kuppa. Teemu Keskisarjan syksyllä ilmestyneessä Aleksis Kivi - kirjassa kerrotaan, että ilmeisesti samasta vaivasta kärsi myös 38 -vuotiaana tuon ilmaisiin siirtynyt kansalliskirjailijamme. Myös kansallissäveltäjä Sibelius sairasti saman taudin, mutta hänet pelasti maailman säveltaiteelle kehittynyt lääketiede.

 

Elias Lönnrotista en tähän hätään keksi muuta ilkeää kuin, että olen jostain lukenut hänen olleen maamme huonoimman lääkärin.  Johan Ludvig Runebergista olen kuullut, että yliopistomiehenä ollessaan hän mielellään antoi patukalla asennekasvatusta huonokäytöksisille ylioppilaille. Sakari Topeliuksesta en tiedä mitään mitään kielteistä, ellei sellaiseksi lueta sitä, että hän on Jukka Kuoppamäen, maamme ensimmäisen hipin,  vaarin vaari tai jms.


Kommentit (0)<< Edellinen sivu 11-15 / 3907 Seuraava sivu >>