Blogi

Merkittävä yhteiskunnallinen toimihenkilö


Kuvan Otto-Wille Kuusisen vaikuttava patsas jököttää arvopaikalla Petroskoissa. Kuusinen oli tavallaan Sanna Marinin edeltäjä, sillä hän toimi Suomen sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajana 1911-13 ja ilmeisesti tämän vuoksi hän on saanut patsaansa Petroskoihin Äänisen rannalle. Tosin hän oli myös Neuvostoliitossa huomattava yhteiskunnallinen toimihenkilö.

 

Veistos luo vaikutelman herrasta, joka huolestuneena tähyää Ääniselle. Niinpä paikallinen väestö osuvasti nimittää muistomerkkiä kalastuksenvalvojan patsaaksi. Nimitys todistaa sen, että ruisleivän, saunan, kesämökin, musiikin ja kirkkaan viinan lisäksi suomalaisia yhdistää venäläisiin myös samanlainen huumorintaju.

 

Otto-Willen Kuusisen patsas tunnetaan yleisesti, mutta yhtä yleisesti ei tunneta sitä, että mies sai aikoinaan muistomerkin myös syntymäseudulleen. Värikkäästä tapahtumasarjasta uutisoi aikoinaan Keski-Suomalainen-lehti seuraavasti: 

 

"Reliefi pystytettiin lopulta kommunistien lomakeskuksen Pitkiksen pihalle Laukaan Pitkäniemeen.

 

Paljastustilaisuus pidettiin sunnuntaina lokakuun 4. päivä vuonna 1981, Kuusisen satavuotispäivänä. Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Aarne Saarinen puhui juhlassa. Hän piti patsashanketta vastustaneita kunnallispoliitikkoja ”rajoittuneina ja pikkusieluisina”. Juhlan jälkeen, seuraavana tiistaina kuplavolkkarillinen nuoria miehiä kurvasi Kuusisen muistomerkin viereen.

 

Nuorukaiset tervasivat patsaan. Huhujen mukaan Kuusisen kasvoille olisi myös kustu. Kivipaaden ollessa puolitoista metriä korkea voi päätellä, että asialla oli joku Kuusista vihaava mies. Myöhemmin reliefi katosi. Nyt Kuusinen makaa luultavimmin kaikessa rauhassa kalojen kanssa Nurmisessa."

 


Kommentit (0)Merkel

Merkittävä saksalainen yhteiskunnallinen toimihenkilö Angela Merkel on luopumassa merkittävästä yhteiskunnallisesta toiminnasta ja se saa mieleni haikeaksi. En todellakaan pidä itseäni minää kristillisdemokraattina, mutta Merkeliä arvostan suuresti. Nykyään suurvaltojen, kuten myös nuorisorikollisjengien. johtoon näyttää nousevan kaikenlaisia vähintäänkin häiriintyneiltä vaikuttavia miehenpuolia, joiden joukossa Merkel on vaikuttanut todelliselta valtiomieheltä.

 

Mutta Angelakin on ollut kerran nuori ja itse asiassa hänellä on ollut kunnon kristillisdemokraatiksi aika erikoinen nuoruus. Hänen isänsä oli tosin teologi, joka seikka sopii kunnon kristillisdemokraatille. Sen sijaan se, että perhe 50-luvun lopulla muutti Länsi-Saksasta Itä-Saksan puolelle, on aika yllättävää, kun ottaa huomioon sen, että isä oli pappi.

 

Erikoista myös on, että Merkel oli jo nuorena poliittisesti aktiivi ja toimi esimerkiksi DDR:n tiedeakatemian agitprop toiminnan johtajana. Tämän vuoksi hän oli tekemisissä myös Suomen agitprop-toiminnan keskeisen vaikuttajatahon eli Abba-yhtiön sosialistisen version Agit-Prop-yhtiön kanssa, kun yhtiö vieraili Berliinissä joskus iloisella 70-luvulla. Tämän seikan paljastaa Jouko Aaltonen kirjassaan Agit-Prop, jonka tekstiä lainaan alkuperäisessä ja väärentämättömässä muodossaan seuraavasti:

 

"Paikalla oli paljon taiteellista lahjakkuutta, useita nousevia maailmantähtiä, joihin kvartetin jäsenet tulivat tulevina vuosina törmäämään. Mutta paikalla oli myös poliittista lahjakkuutta: pienikokoinen DDR:n kommunistipuolueen nuorisojärjestöön (Freie Deutsche Jugend) kuulunut tyttö nimeltä Angela Merkel. Hänellä ja Pekkis Sarmannolla oli vipinää, jonka seurauksena käytiin vielä kirjeenvaihtoakin. Mitään sen enempää siitä ei kehittynyt"

 

Minusta on surullista, ettei siitä sen enempää kehittynyt.


Kommentit (0)Se löytyi!

Kun viimeksi kunnioitin läsnäolollani Petroskoita, nuori ja viehättävä opas, sukupuoli jääkööt mainitsematta, kertoi, miten Jatkosodan alussa kaupungin isänmaalliset kansanvoimat piilottivat keskustassa jököttävän Leninin patsaan eikä sitä jätetty miehittäjän häväistäväksi. Tällä hetkellä suomalainen ja venäläinen historiantutkimus eivät siis tunnu elävän samassa todellisuudessa.

 

Jokainen suomalainen, joka yleensä jotain tietää, tietää, että Petroskoin Leninin patsas jäi suomalaisten käsiin ja vaikka suomalaiset Karjalassa paljon pahaa tekivätkin, niin Leninin ja Kirovin patsaita kohdeltiin taiteellisista syistä arvostavasti ja ne purettiin ja siirrettiin varastoon. Leninin patsaan paikalle asetettiin vanha kenttätykki.

 

Sen sijaan historiaa tutkiessani olen törmännyt tietoon, ettei vallattua Stalinin patsasta kohdeltu kunnioittavasti, vaan se otettiin hyötykäyttöön ja sitä käytettiin jonkin montun, varmaankin pommikuopan,  täytteenä. Voi olla, että patsas on montun täytteenä edelleenkin ja odottaa poliittisten suhdanteiden muuttumista naapurissa.

 

Olen yrittänyt etsiä netistä Petroskoin Stalinin patsaan kuvaa enkä ole aiemmin löytänyt. Mutta äsken se löytyi. SA-kuva-arkistosta löytyi tämä kuva, jonka kuvatekstissä lukee, että"Kuvaajalle tunnistamaton patsas Petroskoin keskustassa." Epäilen, että teksti on ns. railakasta sotilashuumoria.


Kommentit (0)Kups finaaliin

Kups voitti äsken Hongan Suomen cupin välierässä 2-1 ja eteni finaaliin. Olin paikalla todistamassa tapahtunutta seisomalla lumihangessa Keskuskentän verkkoaidan takana ja totesin, että sieltä näkee ottelun paremmin kuin pääkatsomon normipaikalta, koska katsomossa on paljon näkemäesteitä. Pääkatsomo olisi kuulema maksanut miljoona markkaa enemmän, jos näkemäesteetön suunnitelma olisi aikoinaan valittu.

 

En ollut ainut lumihangessa seisova hullu, sillä meitä oli siellä kolmisen kymmentä, mutta olin ainut ihan selevä mies. Kups oli ottelussa parempi eikä itse ottelu ollut jännittävä, mutta enemmän jännitin sitä, koska Kuopion ratsupoliisit karauttavat paikalle hajottamaan laittoman kokoontumisen. Poliisit eivät karauttaneet paikalle eikä myöskään sarjaotteluissa katsomon yllä kiertelevää ja valokuvaavaa poliisin dronea näkynyt, joten luulen, ettei sakkolappua ole tulossa.

 

Tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että koska Hjk johtaa toisessa välierässä Interiä 2-0, niin cupin loppuottelussa Kups matkustaa jälleen kerran Helsinkiin finaaliin. Jostain syystä Hjk:lla on vallan lakisääteinen kotikenttäetu cupin loppuotteluissa. Kups on ollut viime vuosina kaksi kertaa loppuottelussa Helsingissä ja hävinnyt  molemmilla kerroilla, koska kuopiolaisilta ajettiin kummassakin pelissä varmuuden vuoksi mies kentältä.

 

Viimeksi Kups voitti Suomen cupin muistaakseni vuonna 1989, jolloin Valkeakosken Haka kaatui 3-2. Kuopiolaisten maaleista kaksi syntyi suoraan kulmapotkuista ja tekijän oli kai Kai Nyyssönen - varma en ole, joka tunnettiin savolaismaisen kieroista kierteistä. Hakan maalivahtina oli maajoukkuemies Olli Huttunen, jolle ei tainnut sattua paras päivä.

 

Toinen maaliin menneistä kulmapotkuista olisi mennyt ohi, mutta maalivahti Huttunen onnistui sen viime tipassa nyrkkeilemään suoraan ylämummoon. Nykyään tuollaisen tapauksen jälkeen tutkittaisiin, oliko Kauko-Idän vedonlyöntimarkkinoilla havaittavissa epätavallista liikehdintää.

 

Kups-Honka-ottelun parhaat palat voi katsoa tästä:

 

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000007912380.html

 

 

 

 


Kommentit (2)Rahanpesu

Muistaakseni jo Sanassa satoaan, että tasan eivät käy onnenlahjat. Tämä elämänviisaus tuli mieleeni, kun ajankohtaan sopivasti luin tuossa Kia Kilpisen ja Rami Mäkisen Katiska-kirjan, joka kirja ei kuitenkaan harhaanjohtavasta nimestään huolimatta liity kalastukseen.

 

Katiskassa kerrottiin, että tunnettu somehenkilö ja huumeliikemies Niko Ranta-aho lahjoitti silloiselle tyttöystävälleen, joka myös on tunnettu somehenkilö ja myös bikinifitnesin mm-nainen, mitä se sitten onkaan, joululahjaksi vajaan kymppitonnin arvoisen Rolex-kellon. Kyseisen tyttöystävän nimeä en osaa kirjoittaa, koska koneestani puuttuu tarvittava kirjainnäppäin.

 

Nyt sitten ilmeisen kateelliset ja pienipalkkaiset poliisi- ja oikeusviranomaiset, jotka ovat ilmeisen kateellisina seuranneet pariskunnan ylellisestä Espanjan elämästä kertovia somepäivityksiä, ovat syyttäneet lahjan saajaa rahanpesusta. En ole onnistunut saamaan somesta selville, mitä oikeus Katiska-jutun tästä osa-alueesta päätti. Kuitenkin 80 pv ehdollista vankeutta bikinifitnesin mm-tyttö sai, mutta varma en ole, oliko Rolexilla osuutta asiaan.

 

Mutta kuten jo aiemmin totesin, että tasan eivät käy onnenlahjat. Itselläni on ollut kaksi vuotta käytössä luotettava Lidlistä ostettu 4,90- maksanut rannekello, joka on tähän asti käynyt sekunnilleen oikein, vaikka ei Rolex olekaan. Nyt siitä kuitenkin loppui paristo ja koska pariston vaihto maksaa 10,-, kiertelin eilen Kuopion alan liikkeitä ja lopulta Clas Ohlsonista löysin rannekellon pariston, joka maksoi 2,99-.

 

Kotona minä todellinen miesten mies, eli äijä, osasin leipäveitsellä avaamaan aikarautani ja vaihtamaan pariston. Kellon avaaminen leipäveitsellä ei ollut ollenkaan helppo temppu eikä se ihan kaikilta onnistu. Välillä tosin harkitsin jo tölkinavaajan käyttämistä avaamisessa. Nyt uskon, että  kelloni pysyy sekunnilleen ajassa seuraavat kaksi vuotta. Lisäksi uskon, ettei minua tulla ainakaan rahanpesusta tuomitsemaan.


Kommentit (1)<< Edellinen sivu 6-10 / 4782 Seuraava sivu >>