Blogi

Kupsin karmea takaiskumaali

Eilen Keskuskentällä kauden ennätysyleisö yhteensä 4424 kpl oli todistamassa sitä, että Kuopion Palloseura pystyy tarvittaessa tarjoamaan huomattavasti kaupunginteatteria vaikuttavampia tunne-elämyksiä, kun kohtasi kaimaseuransa Rovaniemen Palloseuran jalkapalloilun merkeissä, ottelussa, jossa ratkaistiin maamme Palloseurojen paremmuus.

 

Isäntäjoukkue Kups olikin perempi ja hallitsi ottelua sekä johti pitkään peliä ja hekumoin jo pitkään mielessäni Kuopioon tulevasta hopeamitalista sekä keltapaitojen rahakkaasta Europelipaikasta, jonka seurauksena ensi kesänä saattaisivat Kups ja FC Barcelona ratkaista Keskuskentän viheriöllä sen, mikä joukkue maailmassa pelaa parhaiten perinteistä savolaista lyhyt syöttöpeliä.

 

Sitten lisäajan lisäajalla seitsemän sekuntia ennen päätösvihellystä pallo pomppasi Kups puolustajan jalasta oman maalin kattoon. Se oli minulle tämän kauden suurin pettymys ja negatiivinen tunnekokemus. Minä, joka yleensä käytän sivistynyttä ja huoliteltua kieltä, päästin spontaanisti täysillä äänivaroillani suustani sanan, jota en aiemmin juurikaan suustani päästänyt, ja mikä pahinta, istuin tv-selostajan tornin alapuolella ja alatyylinen ilmaukseni levisi eetteriin koko jalkaplloa seuraavan maailman kuultavaksi.

 

Vieläkin hävettää, mutta vieläkin on toivoa Kupsin hopeamitalista ja rahakkaasta Eurokenttäpaikasta. Mitä tapahtuu, jää nähtäväksi kahden seuraavan viikon aikana. Pelkään pahinta. Kups voi saada hopeaa, mutta voi myös jäädä ihan hyvin vasta viidenneksi. Marginaalit ovat pienet, kuten Juhani Tamminen, mies joka on keksinyt jääkiekon, on lausunut.


Kommentit (0)Kivekkäät ja Pentikäiset

Eilen uskontotieteen professori Juha Pentikäinen luennoi kirjastolla Kalevalaan liittyvistä paikannimistä Hornankallio ja Pisa. Molemmathan löytyvät täältä Kuopion puolesta, Hornakallio Leppävirralta ja Pisa Nilsiästä, joka nykyään kuuluu Kuopioon. Pentikäisen luennon jälkeen olen vakuuttunut siitä, että Kalevalan tapahtumat sijoittuvat Savoon enkä keksi yhtään kappaletta syitä sille, etteikö Väinämöinenkin ollut Kärkkäälän poekia. Joukahainen ja Lemminkäinen vaikuttavat selvästi rieponlahtelaisilta.

 

Toisaalta professori Pentikäinen on hieman jäävi todistamaan asiassa, koska hän kertoi olevansa taustaltaan itsekin savolaisia, vaikka onkin syntynyt Oulun puolessa ja tunnustaa tiettävästi vanhoillislestadiolaista oppia. Nimittäin Pentikäinen kertoi, että Ison vihan jälkeen Nilsiän papille ilmoittautui mies, joka kertoi olevansa kivekäs-sissejä  ja kirkonkirjoihin merkittiin miehelle nimeksi Pentikäinen.

 

Tunnen nyt sukulaissieluisuutta Pentikäisiin, koska myös Savon Koivistoiset ovat entisiä inkeriläisiä vapaustaistelijoita, joita  Venäjän historiassa kutsutaan luultavasti terroristeiksi. Maaorjuutta pelkäävät kivekkäät olivat ainakin tarinoiden mukaan kovapintaista porukkaa, jotka olivat melkein kaapata vangiksi tai peräti tappaa itsensä Pietari Suuren, jolloin maailmanhistoria olsi saattanut muuttua ratkaisevasti.

 

Kävin tutkimassa netissä Pentikäisten sukutarinoita. Sieltä ilmeni, että Pentikäisten suvussa epäiltiin aiemmin, että suku olisi suoraan sissipäällikkö Kivekkään jälkeläisiä, mutta ilmeisesti näin ei ole, vaan Savon ensimmäinen Pentikäinen oli todella alunperinkin nimeltään Pentikäinen. Koivistoisenkin suvussa on joskus epäilty suvun kytkeytyvän Kivekäs-sukuun.

 

Pentikäisen sukutarinoista ilmeni, että kivekäs-sissejä oli 500 kpl ja että heistä suurin osa joutui luopumaan ainuvastaan sodan aikana. Viisi kivekästä jäi sodan jälkeen Inkeriin ja 50 pakeni Suomeen. Nyt on siis selvinnyt, että heidän jälkeläisiin ovat ainakin Savon Pentikäiset ja Koivistoiset. Olisi mielenkiintoista selvittää, mitä muita nykyisiä sukuja kytkeytyy Kivekkäiden historiaan. Kivekkäiden jälkeläiset-niminen yhdistys olisi syytä perustaa.


Kommentit (2)Islannin ihmeellisestä menestyksestä

Kerrassaan on ihmeellinen väkimäärältään Tampereen kaupunkialueen kokoisen Islannin viimeaikainen menestystarina muutenkin kuin potkupallon pelaamisen rintamalla. Muutama vuosi sitten meilläkin jo melkein kerättiin ruoka-apua Islannille, koska maan talous oli vaikeuksissa, puhuttiin koko valtion olevan menossa konkurssiin.

 

Sitten islantilaiset antoivat kylmän rauhallisesti ainoastaan pankkiensa mennä konkurssiin, koska sehän on sitä kapitalismin kehittymisen edellyttävää luovaa tuhoa. Joitakin pankinjohtajia pistettiin kuitenkin varmuuden vuoksi linnaan, mutta tallettajien sijoitukset onneksi turvattiin. Suomessahan valittiin toinen tie ja verorahoilla sekä valtion lainoilla maksettiin pankeille tukea 40 miljardia euroa, joka summa oli sitten poissa esimerkiksi kotimaisen jalkapalloilun kehittämisestä.

 

Nyt Islannin talous on kovassa kasvussa, eli kansantuote nousi viime vuonna peräti 7,1 %. Suomi sen sijaan ylsi vain reiluun prosenttiin. Työttömiä Islannissa on tällä hetkellä 1,1 %, eli toisin sanoen maassa on huutava työvoimapula. Suomen työttömyysprosentti on 8,8%, vaikka tilastoja kaunistellaan erilaisilla vippaskonsteilla.

 

Viime vuonna Islannin bkt oli Pohjoismaiden toiseksi pienin, eli 49.200 taalaa ja maa oli maailman rankingissa sijalla 28, kun kaikki itsenäistyneet öljynporauslautatkin otetaan huomioon kisassa. Suomen bkt oli Pohjoismaiden selvästi pienin, eli vain 42.200 ja maailmantilastossa olimme sijalla 41. Inhimillisen kehityksen tasoa mittaavan HDI:n mukaan Islanti on maailman yhdeksänneksi paras paikka asua, Suomi on sijalla 41.

 

 


Kommentit (0)Vaalivauvat

Maahamme ollaan tammikuussa valitsemassa johtavaa alfaurosta ja eilisen vauvauutisen jälkeen peli näyttää nyt selvältä. Sauli, 69 v, onnistui saattamaan raskaaksi Jenninsä, 40 v, ja se on hyvä se ja suoranainen ihme. Joku kateellinen kilpakumppani voisi tosin epäillä kyseessä olevan jonkinlaisen dopingtuloksen.

 

Demareilta saattaa tosin kovan paikan tullen löytyä musta hevonen haastamaan Saulin. Lehtitietojen mukaan Antti Lindtman, 35 v,  on onnistunut saattamaan raskaaksi Paulansa, 54 v, ja tämä on biologisessa mielessä tavallaan vielä Saulinkin perhettä kohdannut ihmettä suurempi ihme.

 

Muistelenpa, ettei vastaava temppu ole onnistunut ex-demarilta ja nyk. Ranskan presidentti Marconilta, 39, v, joka ei ainakaan vielä toistaiseksi kyennyt saattamaan raskaaksi nuorikkoaan, jonka nimen päälle en nyt pääse, mutta ikää nuorikolla on 64 v, mutta eiköhän syntymän ihme nähdä seuraavien Ranskan presidentin vaalien yhteydessä, jos tarvetta vaalivauvalle ilmenee.

 

Suomen suurista puolueista ainakin Suomen Keskustalla on tarvittaessa mahdollisuus marssittaa kehään Saulille ja Antille miehen vastuksen tarjoava haastaja. Nimittäin entinen Suokustan kansanedustaja Kyösti Karjula on onnistunut saattamaan vaimonsa raskaaksi ainakin 18 kertaa. Sen saavutuksen rinnalla Sauli ja Antti ovat pelkkiä amatöörimäisiä puuhastelijoita.

 

Vihreillä ei ole tarjota kunnon siitoskykyistä alfaurosta, mutta he voisivat tiukan paikan tullen turvautua entiseen kansanedustajaansa Ville Komsiin. Hän onnistui aikanaan saattamaan sekä vaimonsa että tyttöystävänsä raskaaksi siten, että ainakin hyvän tarinan mukaan vaimo ja tyttöystävä olivat yhtä aikaa synnytyslaitoksella. 

 

Kaikkein kovin karju pressakisaan olisi se miehenpuoli, jonka nimeä ei vielä ole julkistettu, mutta joka lehtitietojen mukaan onnistui saattamaan raskaaksi kanssaan parisuhteessa asuvan toisen miehenpuolen, joka tapaus on ilmeisesti ensimmäinen tapaus maassamme eikä kyseessä mielestäni ole enää ihme, van se vauva on mielestäni lahja Herralta. 

 

 

 

 


Kommentit (0)Luonteen hitleriläisyys

Toisaalta saattaa hyvinkin olla niin, vaikkakin asiaa soppii myös eppäillä, ettei Linkolan veljesten välejä leimannut pelkästään lupsakka savolaishuumori, kuten eilen rohkenin epäillä. Isoveli Pentti Linkola oli lievästikin hyvin vilkas lapsi, vähää vaille vintiö ja varhaislapsuuden kokemukset saattoivat vaikuttaa pikkuveli Martin käsityksiin isostaveljestään myöhemmälläkin iällä.

 

Pentti Linkola itsekin ilmeisesti tunsi perimänsä rasitukset ja vaimonsa mukaan oli sitä mieltä sen jälkeen, kun oli saattanut puolisonsa raskaaksi, että jos heidän syntyvä lapsensa on poika, se annetaan heti lastenkotiin. Tosi pitkää päivää raatavan kalastaja isän hermot eivät olisi kestäneet itsensä kaltaista jälkikasvua mökissään.

 

Kun joskus 90-luvulla eräs toimittaja halusi kuulla Martin näkemyksiä veljestään, tämä kieltäytyi ja perusteli kielteistä kantaansa tälle myöhemmin kirjeessään seuraavasti:

 

"Kieltäydyin ehdottomasti, koska olisin joutunut toteamaan, että Pentti oli aikoinaan itsekeskeisimpiä, itsekkäimpiä ja toisia ihmisiä eniten hyväksikäyttäviä henkilöitä, joita olen koskaan tavannut. Pentistä kehittyi ihminen vasta kun hän 1970-luvun lopulla sairasteli tosissaan ja joutui näin ymmärtämään muitakin ihmisiä, mm. heikkoja ja erilaisia. Luonteen hitleriläisyys alkoi liueta pois."


Kommentit (0)<< Edellinen sivu 6-10 / 3508 Seuraava sivu >>