Blogi

Kiitospäivä

Minustakin tulossa ainakin pikkuisen amerikkalaisen kaltainen, sillä vietin amerikkalaismallisen kiitospäivän sen kunniaksi, kun kongressi vahvisti Bidenin valinnan ja ostin amerikkalaiseen tapaan kalkkunan, jonka paistoin. Nähtäväksi jää juhlinko sittenkin liian aikaisin. Tosin kalkkuna oli sen verran iso, että juhlat voivat jatkua sen puolesta pitkään.

 

Tarkistin Wikipediasta kiitos juhlan historiallisen taustan ja muutuin sen jälkeen mietteliään näköiseksi. Nimittäin puritaanit, joka oli nykykielellä ilmaistuna kristillinen äärisuuntaus, ovat ainakin erään näkemyksen mukaan kiitosjuhlien alullepanija. Kun puritaanit rantautuivat Amerikkaan noin vuonna 1620, oli heillä aluksi vaikeaa ja puolet uudisasukkaista kuoli nälkään ensimmäisenä talvena.

 

Sitten paikalliset alkuperäisasukkaat, joita silloin intiaaneiksi kutsuttiin, alkoivat sääliä heitä ja toivat kärsiville lähimmäisilleen ruokaa sekä opettivat heidät muutenkin uuden mantereen tavoille, eli opastivat tulokkaat kalastamaan, metsästämään ja viljelemään maissia, joiden taitojen avulla uudisasukkaat pääsivät elämisen alkuun. Henkiin jäämisen innoittamana tulijoiden johtaja määräsi lokakuussa peräti kolmen päivän juhlan ensimmäisen oman sadon kunniaksi.

 

Nälkä vaivasi siirtolaisia myöhemminkin, mutta keväällä 1623 luopui yhteisöllisestä viljelyjärjestelmästä, jossa johto oli säännöstellyt ruoan viljelijöiden työpanoksista riippumatta. Käyttöön otettiin palstojen yksityisomistus, jossa jokainen perhe sai oman maapalstan ja luvan pitää itse kaiken viljelemänsä. Tämä kannusti paremmin työn tekemiseen, eikä nälänhätiä enää tullut. Samanlainen ilmiöhän koettiin vastikään itärajan takana, jossa kolhoosijärjestelmästä luovuttiin ja niinpä Venäjä onkin nyt maailman suurin viljan viejä eikä tuoja, kuten Neuvostoliiton aikaan.

 

Tietooni ei ole tullut, että Amerikan alkuperäisväestö viettäisi kiitospäivää sen kunniaksi, että pelastivat aikoinaan valkonaamat nälkäkuolemalta.


Kommentit (0)



Sisäsiittoisuus

Eilen valittelin sitä, että raja Savon ja Pohjois-Karjalan välillä on veteen piirretty viiva, mutta niin ei asia kuitenkaan ole ainakaan pohjoiskarjalaisen kertomaperinteen mukaan. Nimittäin kun Joensuusta lähtee ajamaan Kuopioon päin, niin siinä vaiheessa kun sivuutetaan maitolaituri, jolla istuu isopäinen, mulkosilmäinen ja vääräsäärinen nuorukainen harrastamassa masturbaatiota, niin silloin matkamies tietää olevansa Savon puolella.

 

Tuon tarinan pojan ulkoinen habitus viittaisi siihen, että Savossa kärsitään sisäsiittoisuudesta ja siitä tuleekin mieleeni, että netistä löytyi helposti yksi elokuvahistorian suurista kohtauksista, eli vuonna 1972 ensi-iltansa saaneen Syvä joki elokuvan kohtaus, jossa Pohjois-Amerikan syrjäseutujen ilmeisestä sisäsiittoisuudesta kärsivä nuorukainen istuu maitolaiturilla eikä hän harrasta masturbaatiota, kuten savolainen kohtalotoverinsa, vaan hän näppäilee kerrassaan erityislahjakkaasti banjoa.

 

Vaikka sisäsiittoisuus onkin terveysriski, saattaa se myös synnyttää huippuyksilöitä, kuten tässä tapauksessa on käynyt. Epäilen tämän elokuvan syrjäkylän olevan nykyään Trumbin vahvaa tukialuetta.  Banjon soittajapoikaa voi ihailla tästä linkistä:

https://www.youtube.com/watch?v=p8t8uqEf6_A

 


Kommentit (2)



Eino Kettunen

Tuli taas eilen kirjoitettua ropakantaa. Ei ole Ievan polkalla paljoa tekemistä Savon kanssa. Renkutuksen sanoittaja Eino Kettunen on syntyisin Juukasta, eli Pohjos-Karjalan poikia hän sitten olikin. Itse sävelmä taas tunnetaan myös nimellä Savitaipaleen polkka, joka taas viittaa Etelä-Karjalaan. Luulenpa, että alun perin sävelmä on kuitenkin lainattu Venäjältä, joten ylikansallisesta kulttuurista on tässäkin kysymys .

 

Toisaalta Savossa ja Pohjois-Karjassa puhutaan samanlaista kieltä, josta syystä pohjoiskarjalalaisia on myös ihan aiheesta nimitelty sudeettisavolaisiksi. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että perisavolaisina pidetyillä Esa Pakarisella, Jaakko Tepolla ja Juice Leskisellä on vankka karjalaistausta. Pakarinen oli syntynyt Pohjois-Karjalassa Rääkkylässä, Jaakko Tepon suku on Suistamon evakkoja ja Juicenkin äeti oli karjalaisevakkoja. Kävin tuossa Youtubessa kuuntelemassa edesmennyttä Eero Avenia ja siellä joku kommentaattori ylisti, että onpa Savon miehellä komea ääni, vaikka ei ollut Eero Savosta, vaan hän oli Lieksan Nevalaisia, joista itärajan takana käytetään sukunimeä Nevski; Venäjän Nevalaisista on kuuluisin Aleksanteri Nevski.

 

 

Ievan polkasta on Youtubessa monenlaista versiota ja hyvin repäisevä on alla oleva saksalaisnaisten esitys. Ievan polkan eri versioista näyttää olleen miljoonia ihastuneita kuulijoita ja joku kommentaattori ylistää kyseessä olevan kaikkein paras suomalainen sävelmä, josta mielipiteestä eivät varmaankaan Sibeliuksen jälkeläiset ole samaa mieltä. Eräs toinen kommentaattori taas on jostain syystä sitä mieltä, että nyt hän ymmärtää, miksi Neuvostoliitto ei pystynyt Suomea valtaamaan.

https://www.youtube.com/watch?v=MMUbrOjABWM

 

 
Kommentit (0)



Ieva, Biden ja Trump

Jostain merkillisestä syystä tavallisesti luotettava Savon Sanomat-lehti ei ole vielä vahvistanut USA:n presidentti Joe Bidenin olevan savolaisia, vaikka hän on kotoisin Delawaresta, jossa jo 1600-luvulta lähtien on ollut vankka savolaisasutus. Käsitystäni Bidenin savolaisuudesta tukee tämä sosialistisesta mediasta löytämäni video, jossa ilmeisesti jossain vaalitaiston vaiheessa Joe Biden ja Donald Trump esittävät Ievan polkan:

 

https://www.youtube.com/watch?v=ynfS6SvgFGs

 

Toisaalta tuosta Ievan polkan savolaisuudesta hieman kiistellään, koska sävelmä tunnettiin myös puukkojunkkarikauden Pohjanmaalla, jossa siitä käytettiin nimitystä Rytkypolkka. Junkkareiden tapana oli retkutella Rytkypolkkaa, ennen kuin he alkoivat puukkohippasille. Ainakin pohjalaisessa herkässä kansanlaulussa Härmässä häät oli kauhiat sanotaan, että "Rytkypolkkaa kun soitettihin, niin poijjaat ne retkutteli, vihille piti mentämän, mutta rumihia tehtihin ensin." Härmän häissä oli siis pitkälle sama tunnelma kuin USA:n presidentin vaaleissa.

 

Tuosta Kettus-Ienokin sanoittamasta ievan polkasta löytyy netistä montakin kansainvälistä versiota ja niistä puhtainta savoa laulaa wieniläinen poikakuoro, jota voi kuunnella tästä:

 

https://www.youtube.com/watch?v=fvgRYdW-MxI

 

 

Savon murre on muuten vaikea kieli ja pikkuisen korvaan särähtää, kun esimerkiksi tässä Loituma-yhtön kauniin naissolistin ääntämyksestä ilmenee, ettei murre ole hallussa; yritys on kuitenkin ihan kiitettävä:

 

https://www.youtube.com/watch?v=cz-1cBfOCc4

 

 

 

 

 


Kommentit (0)



Turvajärjestelyt

Vähiin ovat käyneet Trumpin kannattajat maassamme. Ainoastaan kristillis-siveelliseltä Alfa-TV:ltä tuntuu löytyvän ihmisiä, joilla on jotain hyvää sanottavaa tästä usovaisesta miehestä. Mutta minäpä löydän hyvää sanottavaa Trumpista. Olen nimittäin lukenut Heidi Blaken kirjaa Tappolista, joka käsittelee Putinin hallinnon suorittamia murhia ja se minun täytyy sanoa Trumpin kunniaksi, että salamurhista häntä ei tietääkseni ole vielä syytetty. Saattaa jopa olla, että humaanina pidetyn Barak Obaman hallintokaudella USA:n kehitysmaissa suorittamissa lennokki-iskuissa surmattiin enemmän ihmisiä kuin Trumpin aikaan.

 

Muuta hyvää en sitten Trumpista keksikään. Joskus vertasin miehen ilmeitä ja kehonkieltä Mussolinin vastaaviin ja muutenkin hän alkaa muistuttaa Italian tapettua fasistijohtajaa. Nimittäin eilinen ilmeisesti Trumpin suorittama vallankaappausyritys muistuttaa samaa, mitä Italiassa tapahtui, kun Mussolinin mustapaidat marssivat Roomaan ja ottivat maassa vallan. Luultavasti Trump yritti suistaa maan sellaiseen kaaokseen, että maa olisi julistettu poikkeustilaan ja Trump olisi jatkanut presidenttinä ja uusissa vaaleissa armeijan valvomissa vaaleissa hän olisi sitten voittanut kirkkaasti.

 

Hämmästyttävän lepsut olivat kongressin turvajärjestelyt ja voi olla, että Trumpilla oli osuutta turvajärjestelyjen lepsuuteen. Iltapäivälehtien nettisivuilta löytyy paljon puhuva video, jossa yksi ainut pieni ja pyöreä  afroafrikkalaistaustainen poliisi yrittää vähän estellä valkoisen roskaväen rynnäkköä länsimaisen demokratian kehtoon pamppuaan ilmassa epävarmasti  huiskutellen, mutta joutuu koko ajan juoksemaan karkuun.

 

Muuten 90-luvun laman aikaan järjestivät Suomen työttömät näyttävän mielenosoituksen eduskuntatalon edessä ja silloin tunnelma vaikutti sellaiselta, että kunnon kansankiihottaja olisi hyvinkin pystynyt yllyttämään osan porukasta rynnäkköön. Epäilen, että silloin olisi jostain ilmestynyt nopeasti mellakkavarusteisia poliiseja. Nimittäin välillä Kupsin peleissäkin olen nähnyt mellakkapoliisien seuraavan jostain huomaamattomasta paikasta tapahtumien kulkua. Ilmeisesti Kuopion Keskuskentällä on tiukemmat turvajärjestelyt kuin USA:n kongressissa.
Kommentit (0)



<< Edellinen sivu 6-10 / 4693 Seuraava sivu >>