Blogi

Jorma Heiskanen, Kollaan kenttäpappi

Luin joululomalla Uukuniemellä tavallaan pitäjän historiaan liittyvän Jorma Heiskasen välirauhan aikana kirjoittaman muistelmateoksen Kenttäpappina Kollaalla. Kollaallahan oli paljon Uukuniemen miehiä.

 

Kirjassaan Heiskanen kertoo mielenkiintoisesta tapauksesta, miten joutui käymään syvällisen keskustelun erään uskovaisen sotamiehen kanssa, miten tulisi menetellä, jos olisi vaarassa joutua sotavangiksi. Sotamies ei nimittäin totisena kristittynä hyväksynyt itsemurhaa edes tällaisessa tapauksessa.

 

Heiskanen ei kerro, mihin lopputulemaan he keskusteluissaan päätyivät. Hän kyllä mainitsee, että oli tehnyt itselleen selväksi, miten hän henkilökohtaisesti tulisi tällaisessa tapauksessa menettelemään.  Rivien välistä voi päätellä jotakin hänen suunnitelmistaan. Heiskasella lienee ollut selvä näkemys, ettei vihollinen tulisi kovin hyvin kohtelemaan IKL:n toiminnassa mukana ollutta pappia.

 

Turhaan Heiskanen ei pohtinut vangiksi jäämisen vaihtoehtoa. Jatkosodan ensimmäisenä päivänä tapahtui sitten se kaikkein pahin ja hän joutui hengissä vihollisen käsiin. ¨Ensoon tehdyllä partiomatkalla hän jäi vangiksi, koska ilmeisesti menetti haavoittuessaan molemmat kätensä.Tapauksessa on paljon epäselvää, mutta Jorma Heiskasen pojantyttären Marjo Heiskasen tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että kädetön Heiskanen hoidettiin kuntoon. Sota oli vasta alussa ja haavoittuneitakin vielä otettiin vangeiksi. Henkiin jäämiseen saattoi vaikuttaa sekin, että kyseessä oli upseeri ja pappi, jollainen oli arvokas tietolähde.

 

Heiskanen selvisi ilmeisesti elossa vankileirillä koko sodan ajan, koska ystävystyi leirin päällikön kanssa. Kädetön mies menehtyi vasta sodan päättymisen jälkeen paettuaan vankileiriltä. Jostain syystä hän ei jaksanut jäädä odottamaan palautustaan kotimaahan.
Kommentit (0)Puoli-ilmainen kartano

Suru-uutinen kantautuu Uukuniemeltä. Joululomalla ihastelin pitäjän vanhaa Pappilaa, joka on nykyään Kristillisen työväenliiton omistuksessa. Mutta eipä taida olla pitkään, sillä paikka on nyt näköjään myynnissä. Paikkakuntalaisen asiantuntijan mukaan vähän aikaa sitten kiinteistöstä olisi pyydetty ihan järkevä hinta eli 800.000 €, mutta nyt sitä kaupitellaan 285.000 €:lla. Se on todella vähän koska rakennuksen pinta-ala on 385 m2 ja kiinteistöön kuuluu viljalti erilaisia rakennuksia sekä pitkälti hiekkarantaa juotavan kirkkaan Pyhäjärven rannalta.

 

Toivottavasti, joku tarmokas matkailuyrittäjä innostuu asiasta. Tai jos kukaan matkailuyrittäjä ei innostu, niin sitten joku uskonnollinen tai ateistinen yhteisö voisi perustaa tilalle luostarin. Kiinteistöön kuuluu esimerkiksi syrjäinen kalamaja, johon minä voisin asettua erakkomunkiksi. Olen nimittäin jonkin verran jo verrytellyt kalastajamunkin elämää ja viettänyt majassa pari hyvää pääsiäislomaa.

 

Suomen talouskehitys näyttää nyt aiheuttavan sen, että Suomi kallistuu hyvää vauhtia länteen. Länsi-Suomessa on työpaikkoja, vaikkakin asunnoista on pulaa; sen sijaan Itä-Suomessa ei ole työpaikkoja, mutta asuntoja on tyhjillään siinä määrin, että ne alkavat olla jo ongelmajätteitä.

 

Lisätietoa myytävästä upeasta kartanosta löytyy tästä linkistä: 

https://www.etuovi.com/myytavat-loma-asunnot/parikkala/uukuniemi 


Kommentit (0)Suomi rikollisuuden kourissa

Kyllä ovat maamme asiat sekaisin rikollisuuden vuoksi, mikäli mediaan yhtään uskoo ja varsin Pohjois-Suomessa tilanne on paha. Lapissa Lemmenjoen vapaaehtoisissa ilmavoimien kertausharjoituksissa on kenraalitason mies loukannut harjoitukseen osallistuneiden kunniaa ja itsepintaisten huhujen mukaan haistatellut sitä muuvvattakin paikkaa ainakin Nurmeksen kaupunginjohtajalle.

 

Oulussa taas ulkomaalaistaustaiset miehet ovat tiettävästi ahdistelleet teinityttöjä ja se on synnyttänyt valtavan tunnekuohun maassamme, joka tietysti oikein onkin, koska aiemmin moista syntiä harrastettiin Oulun seudulla lähinnä vain lestadiolaispiireissä ja silloinkin se lähinnä rajoittui vain perheiden ja sukujen sisälle. Monta kertaa tekijät myös tiettävästi pyysivät tekojaan anteeksi Jeesuksen sovintoveressä ja niin teko oli sovitettu.

 

Mutta muunkinlaista häiriökäyttäytymistä Oulun puolessa tapahtuu, mikäli yhtään on uskominen Ilta-Sanomien tästä linkistä löytyvää juttua:

https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000005962215.html

 

Ilta-Sanomat kertoo oululaisesta yrityksestä, jonka johtaja motivoi työntekijöitään uhkailemalla ja pahoinpitelemällä. Lehti paljastaa mm, että "syyttäjän mukaan sanomalehden jakeluyhtiötä Pohjois-Pohjanmaalla pyörittänyt toimitusjohtaja antoi työntekijöilleen palautetta tehdystä työstä säännöllisesti nyrkiniskuin ja avokämmenellä läpsimällä. Välillä työntekijöitä kuritettiin syyttäjän mukaan jopa sorkkaraudalla ja puisilla astaloilla. Yrityksessä kerrotaan vallinneen kammottava pelon ja väkivallan ilmapiiri."

 

Lehti kertoo senkin, että pahoinpitelyt eivät rajoittuneet vain työpaikalle, vaan johtaja kävi myös erään työntekijän kotona takomassa tätä paistinpannulla päähän siinä määrin, että materiaalisiltakaan vahingoilta ei vältytty, sillä paistinpannun varsi katkesi ja sen pohjaan tuli lommo.

 

 


Kommentit (0)Tasauspyörästön ihmeellinen toimintamekanismi

Suhteellisuusteoriaa en ymmärrä enkä myöskään ompelukoneen toimintamekanismia, mutta tasauspyörästön toimintamekanismin melkein ymmärrän, kun katson alla olevasta linkistä löytyvän videoselvityksen ilmiöstä. Luulen, että harva on se ihminen, joka ymmärtää vaivatta tuon yliluonnolliselta tuntuvan mekaanisen ilmiön.

 

En ole onnistunut selvittämän, kuka on nerokkaan tasauspyörästömekanismin keksijä, mutta jonkun Nobelin palkinnon hän kyllä olisi ansainnut. Sitä keksijää voidaan perustellusti pitää jo pakinoitsija Aapelin peräänkuuluttamana viisaana miehenä. En ole suinkaan mikään sovinisti, mutta uskon silti tämän keksinnön olevan miehen päästä lähtöisin. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=yYAw79386WI 


Kommentit (0)Suomi-Inkeri

Historian kaltoin kohtelemia inkeriläisiä on eri puolilla maailmaa yhteensä vain noin 40.000 kpl. Siitä huolimatta, että heitä on vajaa prosentti suomalaisten määrästä, en ole varma, miten kävisi Suomen ja Inkerin välisessä jalkapallomaaottelussa.

 

Esimerkiksi toissailtaisessa Suomi-Ruotsi-pelissä Suomen maajoukkueen puolustusta vahvisti uusi inkeriläinen lupaus, eli 197-senttinen hujoppi Robert Ivanov, joka on äitinsä puolelta Inkerin Pakkien sukua. Pakki onkin hyvä puolustajan sukunimi.

 

Huomenna Suomi kohtaa surullisen kuuluisalla Qatarin turneella Viron, ja ainakin edellisessä maiden välisessä kohtaamisessa viiletti Viron joukkueen keskushyökkääjänä, joka muistaakseni on viron kielellä sentraalimönkijä, tuulen nopea Rauno Sappinen. Luulenpa hänenkin sukujuuriensa kiertyvän Inkeriin.

 

Piskuinen Inkerin kansa on kasvattanut monia muitakin hyviä jalkapalloilijoita edellä mainittujen lisäksi. Suomen jalkapallomaajoukkueessakin on esimerkiksi pelannut Boris Rotenberg, jonka suku lienee yksi maailman rikkaimmista ja ainakin rikkain inkeriläissuku. Suomen maajoukkueen johdon kannattaisi muistaa, että Rotenbergeiltä saattaisi löytyä apua jalkapalloilumme krooniseen rahapulaan.Tietääkseni ainakin pari kautta sitten Veikkausliigan maalikuningas Ropsin Aleksandr Kokko ja aikoinaan KTP:ssä pelannut Valeri Minkenen ovat inkeriläistaustaisia. Nykyään Maarianhaminan ifk:ssa pelaava Aleksei Kangaskolkka on syntynyt Viipurissa, ja täyttä varmuutta hänen inkeriläisjuuristaan minulla ei ole, mutta ihan hyvin niitä voi olla tai sitten olla olematta.

 

 


Kommentit (2)<< Edellinen sivu 6-10 / 3966 Seuraava sivu >>