Blogi

Suomi ei ole enää entisensä

Maamme media vakuuttaa, ettei Suomi ole enää entisensä, koska se eilen voitti potkupallossa lilliputtivaltio Liechtensteinin. Toivoisin, että asiasta pyydettäisiin myös professori Matti Klingen mielipide. Epäilen vahvasti, että seuraavaksi maamme media vakuuttaa, että Suomi lähtee vahvana ennakkosuosikkina Em-turnaukseen samalla tavalla kuin Suomi lähtee yleensä myös vahvana ennakkosuosikkina Eurovison laulukilpailuun.

 

Toisaalta historia todistaa, että Em-turnauksessa yllättäjät ovat monta kertaa menestyneett. Reilut kymmenen vuotta sitten turnauksen voitti Kreikka, vaikka se onkin ollut yleensä tasoltaan Suomen luokkaa. Reilut kaksikymmentä vuotta sitten mestariksi tuli Tanska, vaikka se pääsi kisoihin takaportin kautta, koska Jugoslavia suljettiin turnauksesta sisällissotansa vuoksi.

 

Ja muistanpa, että reilut kolmekymmentä vuotta sitten Ruotsi pelasi mitaleille, vaikka joukkueen kovaotteisena puolustajana oli mies, joka ilmoitti ammatikseen metsätyömies eikä kyseessä ilmeisesti ollut huumorileikki. Ruotsin jalkapalloilu taisi olla vielä silloin hieman amatöörimäistä. Nykyään ei edes Suomen Veikkausliigassa pelaa yksikään metsuri.


Kommentit (0)Joululahjat kannattaa hankkia hyvissä ajoin

Sen verran jatkan eilen aloittamaani kirjakehua, että jos itselläni olisi vähänkin ylimääräistä rahaa ja jos joku minulle kaupittelisi alla olevien kirjojen kaltaisia hengentuotteita, niin kyllä minä vakavasti harkitsisin ostopäätöksen tekemistä jo pelkästään säälistä ja saattaisin hyvinkin päätyä hankintapäätökseen. Kyllä taiteen vuoksi kannattaa välillä vähän uhrautuakin, niin sitten tuntee itsensä hyväksi ihmiseksi.

 

Korostaisin vielä sitä, että joululahjojen keksiminen kanssaihmisille on vuosi vuodelta yhä entistäkin enenevämmässä määrin vaikeaa ja lahjasuunnitelmien pohtiminen kannattaa sen vuoksi aloittaa jo hyvissä ajoin. Alla olevat suhteellisen kauniit kirjat saattaisivat olla ihan hyviä joululahjoja ainakin henkilölle, jolla on jo kaikkea. Noita kirjoja hänellä ei todennäköisesti vielä ole.


Kommentit (0)Vahvana ennakkosuosikkina kerrankin

Suomi lähtee kerrankin vahvana ennakkosuosikkina jalkapallohistoriamme toiseksi tärkeimpään otteluun, mutta ikuisena pessimistinä, jollainen ei koskaan pety, pelkään pahinta. Suomi on selvästikin lähdössä ylimielisenä kentälle ja se voi kostautua.

 

 

Kansallisen ylimielisyyden selkeä osoitus on esimerkiksi se, että en viime yönä lainkaan seurannut tämän päivän maaottelua, vaan olin pallokentän laidalla Kupsin ja KTP:n vähemmän tärkeässä ottelussa, joka päättyi 1-1, kun viime hetkillä vieraat saivat pallon nippanappa maaliviivan yli, vaikka protestoin tuomiota ankarasti. 

 

 

Kuten aiemmin olen todennut, Liechtenstein on Kajaanin kokoinen kääpiövaltio ja vaikka en asiaa täysin tunne enkä ole mikään rasisti, epäilen valtakunnan upporikkaiden asukkaiden olevan vahvasti aatelistaustaisia ruhtinaita tai ainakin paroneja, joiden suorituskykyä pitkään jatkunut sukurutsa heikentää ja se seikka lisännee maajoukkueemme menestymismahdollisuuksia.

  

 

Sukurutsastahan kärsivät jo muinoin esimerkiksi Venäjää hallinneet Romanovit ja siitä seikasta sai sitten koko kansa kärsiä. Niinpä uskon pojillamme olevan tänä iltana selkeät mahdollisuudet voittoon ja EM-kisapaikan varmistamiseen. 

 

 

Mutta kaikenlaista voi sattua. Kävihän esimerkiksi kymmenisen vuotta sitten niin, että Litmasen, Hyypiän ja Tihisen vahvistama maajoukkueemme ylsi Liechtensteinin kotikentällä yllättävään 1-1-tasapeliin, kun alamaailma oli maksanut erotuomarille 52.000 taalaa, jotta tämä tuomitsi Suomelle rangaistuspotkun.

 

 

Tämän illan pelissä saattaa käydä vaikka niin, että heti pelin alussa vanha maaotteluratsu ja peräpään lukko kaataa vieraiden tuulen nopean kärkimiehen rankkarin ja ulosajon arvoisesti, jonka seurauksena vastustaja siirtyy johtoon ja vajaamiehisen maajoukkueemme voi olla haastavaa nousta siitä tilanteesta voittoon. 

 

 

Jäämme odottamaan jännitysnäytelmän alkamista. Mahdollisuuksien rajoissa on, että ensi yönä ei Kuopiossa nukuta, vaan auton torvet soivat ja voitonlaulut raikavat kunnon körttiläisessä karnevaalitunnelmassa. Torilla toivottavasti tavataan!


Kommentit (0)Uusi Uukuniemen kulttuurikirja


Rouvani blogilla kerrottiin eilen seuraavaa: ” Uukuniemen kulttuurijuttuja -kirjamme tuli tänään painosta. Ettei kukaan tulisi harhaanjohdetuksi, huomautettakoon, että kyseessä on lähinnä vain visuaalinen kulttuuri. Musiikkiin ja teatteriin pidimme parempana olla puuttumatta, sillä meillä ei ole siihen kummallakaan riittävää kompetenssia, mutta joitain mainintoja on siltäkin suunnalta. Tästä huolimatta sivumäärä on sama kuin viimeksi eli 347.

 

Ja edellisen tuotoksemme, Uukuniemi-juttuja -kirjan, tapaan mukana on myös sota- ja urheiluhistoriaa sekä tarinoita reissuistamme molemmin puolin itärajaa. Viimemainituissa on tällä kertaa painopiste vähän enemmän kulttuurissa. Kirjaa voi tilata sähköpostitse aulis(ät)koivistoinen.net omakustannehintaan 30 € (+ postimaksu 6€). Kirja on nyt pikkuisen hintavampi kuin viimeksi, sillä lopussa on vähän värisivuja.”

 

Rouvani vähättelee mielestäni jonkin verran kirjan musiikkikulttuuriin liittyvää osuutta, koska muistelen teoksessa paljastettavan sen tosiasian, että vaikuttaa ilmeiseltä, että nykyajan nuorison suosima kovaääninen ns. rocken roll -musiikki keksittiin Uukuniemellä, vaikka sitä asiaa ei vielä yleisesti tunnetakaan.

 

Nimittäin kesällä 1944 teki suomalainen pommikone pakkolaskun Uukuniemen Kummun kylälle, jolloin koneen tähystäjä Göran Ödner loukkaantui täräyksessä pahoin. Epäilen vahvasti, että tällä Uukuniemellä saadulla täräyksellä oli vaikutusta siihen, että Ödneristä tuli myöhemmin muusikko ja käsittääkseni ensimmäinen rock-iskelmän levyttänyt ihminen maailmassa.

 

En oikein hallitse tätä kulttuurin muotoa, mutta muistelen, että joku Bill Haley -niminen ulkomaalainen miehenpuoli levytti käsittääkseni myöhemmin saman meillä Tunnista tuntiin-nimisenä tunnetun rytmimusiikkikappaleen ulkomaakielellä nimellä Rock Around the Clock ja siitä tuli ihan menestynyt hitti muuallakin maailmassa.  

 

Lopuksi hiljennymme kuuntelemaan Göran Ödnerin esittämää nykyajan nuorison suosimaa kovaäänistä ns. rocken roll -musiikkia vuodelta 1956.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/06/21/

varhainen-rock-kaantyi-suomeksi-iskelman-muottiin


Kommentit (1)Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää - Juttuja Sisä-Savosta

Nuorempana ihmettelin sitä, miten hyvä ja erikoinen muisti minulla oli erilaisten tapahtumien suhteen, sillä mitä kauemmin tapahtumasta oli kulunut, niin sitä selvemmin minä sen muistin. Viime vuosina olen huomannut, että muisti on alkanut sassaroimaan ja niinpä olen, kun vielä jotain sentään mielestäni muistan, kirjoitellut vuosien ajan varsinkin blogilleni tarinoita ja katkelmia sekä hajamietteitä Suonenjoelta ja yleisemminkin Sisä-Savosta. Viimeaikaisten maailmanhistoriallisten tapahtumien suunnattomassa vyöryssä olen joutunut tosin tekemään eräitä korjauksia, lisäyksiä ja täsmennyksiä vanhoihin juttuihini.

 

Kirja nimeltään Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää – Juttuja Sisä-Savosta on juuri tullut painosta ja on nyt minulta tilattavissa. Kirja sisältää paljon lyhyitä tarinoita Sisä-Savosta ja sen historiasta. Historialliset kertomukset ovat täysin epävirallisia, mutta kuitenkin sangen luotettavia. Tosin satunnaisen lukijan on syytä muistaa, että monta kertaa hyvä tarina saattaa olla ikävällä tavalla ristiriidassa todellisuuden kanssa, joten eräiden juttujen osalta vastuu jää pitkälti lukijalle.

 

Koska pienpainatustoimintaharrastus on kallista eikä suinkaan ns. yksilehmäisen harrastus, on tämä  356 -sivuinen, pienipränttinen, noin 300 lyhyttä tarinaa ja muutaman kuvankin sisältävä kirja kallis, eli se maksaa 25 € ja lisäksi mahdolliset postikulut, jotka lienevät normaalisti noin 7 €. Köyhille ja pieneläjille kirjaa myydään tarvittaessa halvemmalla ja perustellusta syystä voin antaa sen ilmeiseksikin.

 

Kirjan voi tilata sähköpostilla osoitteesta aulis(at)koivistoinen.net tai puhelimitse numerosta 0505439647. Kirja ei ole hyvä, mutta kyllä minä itse ainakin sen säälistä ostaisin. Sekin vika teoksessa on, että siinä on myös samoja juttuja Kärkkäälän kylästä, jotka olivat jo kaksi vuotta sitten ilmestyneessä kirjassa Kärkkäälää ja kärkkääläläisiä, mutta perustelen asiaa sillä, että edellinen kirja on myyty loppuun.

 

Suonenjoki hyvä paikka yrittää elää – Juttuja Sisä-Savosta saattaisi olla hyvä joululahja ihmiselle, jolla on jo melkein kaikkea; tätä hänellä ei todennäköisesti ole. Teos on sen ainakin sen kirjoittajan mielestä jonkin verran hauskempi kuin Volter Kilven Alastalon salissa, jota yleisesti pidetään Suomen parhaana kirjana.


Kommentit (2)<< Edellinen sivu 6-10 / 4272 Seuraava sivu >>