Blogi

Uukuniemellä panostetaan matkailuelinkeinoon

Harva on se alle 500 asukkaan pitäjä, jossa on oma hotelli, mutta Uukuniemellä, jossa moni sellainen asia on jo tehtynä, mitä muualla vasta suunnitellaan, on. Hotelli Uukuniemi on sijaintinsa puolesta erinomaisella paikalla, koska lähin kilpailija on muutaman kymmenen kilometrin päässä Sortavalassa, jonne ei ainakaan tällä hetkellä noin vain mennä. 

 

Hotelli-investointi Uukuniemelle lienee erinomaisen kaukaa viisas hanke, koska idänmatkailulla on näillä näkymin erinomaisen hyvät kehittymisen edellytykset paikkakunnalla. Nimittäin varmaa on, että rajan taakse Rautuun on presidentti Putinin ilmeisen säästäväinen serkku sijoittanut ainakin osan säästöistään ja sinne on valmistumassa Formula-ykkösille suunniteltu rata. Lienee vain ajan kysymys, koska runsaasti turistivirtoja paikalle houkutteleva Venäjän osakilpailu ajetaan niin lähellä Uukuniemeä, että kauniina tyynenä kesäiltana kilvanajon äänet kantautuvat Pyhäjärven rannalle asti.

 

Lisäksi unohtaa ei sovi myöskään sitä, että Venäjällä suunnitellaan peräti uuden tiedekaupungin perustamista Uukuniemen rajanaapuriin Kurkijoelle. Uskon, että moni kansainvälisen tason tiedemies ja muu erityisosaaja tulee vielä jatkossa hyödyntämään Hotelli Uukuniemen palveluja ja vieläpä isolla rahalla.

 

 


Kommentit (0)Pekka Kejonenkin lähti

Olen kerran elämässäni jutellut toissa päivänä edesmenneen kirjailija Pekka Kejosen kanssa. Hän vieraili toista kymmentä vuotta sitten kirjastolla puhumassa etenkin vanhojen rouvien kanssa kirjallisuudesta. Hän ei vaikuttanut kovin innostuneelta siitä aiheesta. Sitten kysäisin alustajan suhteesta kalastukseen ja heti alkoivat miehen silmät loistaa. Erityisen tykästynyt hän oli mato-onginnasta, joka oikein onkin, sillä minustakin mato-onginta on kohtuuttoman aliarvostettu kalastuksen muoto.

 

Kejonen ei tuotannossaan erityisemmin ylistänyt synnyinkaupunkiaan Kuopiota. Syynä asiaan voi olla vuonna 1964 tapahtuneet nailonsukkamurhat. Nimittäin ainakin hyvän tarinan mukaan Kejonen oli ensimmäinen murhien vuoksi pidätetty. Häntä ilmeisesti pidettiin epäilyttävänä tyyppinä, koska harrasti jazz-musiikkia, joka oli sen ajan Kuopiossa todella uutta ja epäilyttävää.

 

Koska Kejonen ei tunnustanut nailonsukkamurhia, niin ainakin hyvän tarinan mukaan seuraavaksi  pidätettiin kaupungin kaikki parrakkaat miehet. Heistäkään ei kukaan tunnustanut, joten seuraavaksi vangittiin mies, jota nimeltä mainiten pidettiin  lehdistössä syyllisenä. Hänet oli nimittäin nähty matkustavan Kuopiosta Suonenjoelle tuore naarmu kasvoissaan.

 

Naarmumieskään ei suostunut tunnustamaan ja lopulta kiinni otettiin 17-vuotias parturioppilas, joka tuomittiin sittemmin kahdesta taposta ja raiskauksesta sekä homostelusta 15 vuodeksi vankeuteen. Nuorimies ilmeisesti etsiskeli toiminnallaan seksuaalista identiteettiään. Muistelen tämän nuorukaisen olleen Kuopion kasarmin kasvatteja, kuten myös Martti Ahtisaari, Silvo Sokka ja Juhan af Gran olivat ja jotka myös ovat niittäneet mainetta jopa  Kuopion ulkopuolellakin.

 


Kommentit (2)Raamattu ja vihapuhe

Itse tuomitsen Päivi Räsäsen kannanotot jyrkästi. Kyllä tuon tason usovaisen ihmisen tulisi tuntea Raamattu paremmin ja pyrkiä noudattamaan sen käskyjä ja kieltoja viimeistä piirtoa myöten. Esimerkiksi Räsäsen mielipiteet homoista ovat vastoin monien asiantuntijoiden teologisia näkemyksiä. Muistelen nimittäin, että Raamatun mukaan aiknakin miespuoliset homot pitäisi vallan surmata.

 

Ja mikäli oikein muistan, niin Raamatun mukaan myös partansa rajaajat, mitä se sitten tarkoittaakaan, tulisi tappaa. Muistelenpa myös, että Raamattu sanoo, että se, joka sapattina, eli perjantaina tekee työtä, tulee surmata. Itsekin pyrin tuon vuoksi välttämään perjantaisin kaikenlaista työntekoa. Myös kaikki huorintekijät raamattu määrää kivitettäviksi ja itse olen ajatellut mennä pikkujouluja seuraavana päivänä töihin kivikassin kanssa ja heitellä kivillä kaikkia niitä, joita huorinteosta epäilen. Ja kun oikein muistiani pinnistän, tulee mieleeni, että myös kaikki ne, jotka ovat avioeron jälkeen pariutuneet, pitäisi myöskin kivittää.

 

Lopuksi korostan vielä sitä, että Raamattu määrää surmaamaan kaikki amalakelaiset ja tietysti tätäkin määräystä pitäisi pyrkiä noudattamaan, mutta itse en ole vielä tavannut yhtään amalakelaista. Israelissa on saanut kannatusta näkemys, jonka mukaan palestiinalaisiksi kutsutut ovatkin oikeasti amalakelaisia.


Kommentit (0)Kuusamolaisten syrjintä

Rasismi- ja syrjintäkeskustelussa olisi syytä huomioida myös kuusamolaisiin kohdistuva vihapuhe. Nimittäin Kalle Päätalon noin 40 paksua mölläriä ja noin 20.000 sivua sisältävä tuotanto sisältää suuren määrän kuusamolaisiin kohdistuvaa vihapuhetta. Suinkaan harva ei ole se kerta, jolloin Kassun kirjoissa vakuutetaan, että kuusamolaiset miehet ovat riippamunia ja tuppimulkkuja, vaikka mitään tieteellistä tutkittua tietoa väittämän tueksi ei löydy.

 

Itse olen miettinyt, mistä taivalkoskelaisten kuusamolaisvastaisuus johtuu ja luulenpa keksineeni syyn. Elikkä Taivalkosken savotoihin saapui paljon Kuusamon miehiä ja nämä herättivät kateutta, koska kuittasivat usein taivalkoskelaisia miehiä paremman tilin. 

 

Se, että kuusamolaisten tienestit olivat keskimäärin taivalkoskelaisia parempia, johtui siitä, että Kuusamosta Taivalkoskelle lähtivät etupäässä rivakat miehet, laiskemmat jäivät makoilemaan kotinsa uuninpankoille. Ja onhan lisäselitys vielä sekin, että kuusamolaisia on monta kertaa taivalkoskelaisia enemmän, joten isommasta populaatiosta löytyy myös enemmän huippuyksilöitä.

 

Olen kuitenkin sitä mieltä, että valtakunnan syyttäjän tulisi ajatuksella lukea Kalle Päätalon tuotanto ja ryhtyä tarvittaessa toimiin kuusamolaisiin kohdistuvaa vihapuhetta sisältävien kirjojen poistamiseksi kaupoista ja kirjastoista.

 

 


Kommentit (2)I......i

Melkoisen kovaa tekstiä piti sisällään 1960-luvun alun aapiskirja. Näitä aapisia näkyy vielä myynnissä ainakin divareissa, ja valtakunnan syyttäjä voisi kiinnittää asiaan huomiota. 

 

Tuosta kuvasta tulee mieleeni se, kuinka alakansakoulun opettaja Irja Turtiainen kysyi vuonna 1964, onko meistä joku nähnyt n......ä. Selänteen Pekka oli ainoa, joka kertoi nähneensä n.....n herättäjäjuhlilla.  Itse näin ensimmäisen afroafrikkalaistaustaisen henkilön vasta vuonna 1976 Helsingissä. Suonenjoella tosin oli nähty afroafrikkalainen mies jo pari vuotta aiemmin, mutta itse en ollut näkijöiden joukossa. Hän oli ollut itkemässä Suonenjoen Alkon oven vieressä ja Kärkkäälässä epäiltiin asian liittyvän jotenkin Alkon raittiuskampanjaan.

 

Tuossa aapisen sivulla ihmetyttää myöskin punanahkaisen i......n kuva. I.....t eivät muuten ole läheskään niin punanahkaisia kuin vaikkapa itse ja monet muutkin suomalaiset. Olen yrittänyt keksiä soveliasta nimitystä kuvan henkilölle, mutta en tähän hätään sellaista keksi. Nimitys Amerikan alkuperäisväestön edustja on hieman harhaanjohtava, koska myös ihmisryhmä, jota ennen kutsuttiin e......ksi, on Amerikan alkuperäisväestöä. Ehkä inuiittinimitys tästä kansasta olisi hyväksyttävissä oleva vaihtoehto.

 

Muuten itse pentuna en millään ymmärtänyt intialaisten ja i.....en eroa ja senkin vuoksi i.......lle oliis hyvä keksiä nimitys, joka ei loukkaa ketään. Mielestäni nimitys intialainen ei ole loukkaava.


Kommentit (2)<< Edellinen sivu 6-10 / 4574 Seuraava sivu >>